Laktózmentes, de nem cukormentes!

Az egyik legnézettebb országos televízióban hangzott el nemrég egy mondat, miszerint a laktózmentes termékek alacsonyabb kalóriatartalmúak. Más komoly médiumokban pedig azt olvasni, hogy a laktózmentességet egyenlővé teszik a cukormentességgel. Ezek az állítások nem csak hibásak, hanem  veszélyesek is, hiszen a termék energiatartalma a laktóztartalmú változattal gyakorlatilag azonos marad! Itt az ideje rendbe tenni ezt a kérdést, annál is inkább, mert a laktóz molekula szerkezete mindent megmagyaráz...

Elolvasom


Diabetikus kifejezés - törölve

Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...



Ó, ha címke volnék!

Milyen új trendek jellemzik az élelmiszereken lévő címkéket? Mi változott a jogszabályokban? Hogyan reagáltak a gyártók, forgalmazók, és – nem utolsósorban – mit szólnak mindehhez a fogyasztók? Címketrendek, jelölésváltozás...



Allergének az étlapon?

Tavaly decemberben lépett életbe az élelmiszerek címkézését meghatározó új EU-rendelet. De mi a helyzet a nem előrecsomagolt ételekkel? Hogyan tegyenek eleget a szigorú tájékoztatási kötelezettségnek a vendéglátósok, éttermek? Miért nem kell jelölni a tejbegrízt vagy a halászlét, mint allergént tartalmazó ételt?  Laboratóriumunk szakértői csoportja ezekre a kérdésekre igyekezett válaszolni...


Mi lesz az új címkén? - Változik az élelmiszer-jelölés

Fogyasztók és forgalmazók számára is igazi mérföldkövet jelent a december 13-a, ekkor lép ugyanis életbe az 1169/2011/EU-es számú, az élelmiszer-jelölésre vonatkozó EU-rendelet, amely egységesen meghatározza a címkézésre vonatkozó követelményeket az összes tagállamban. Az egyszerűsítés mellett az új szabályozás számos kérdést is felvet. Amellett, hogy igyekszünk ezekre választ adni, azt is eláruljuk, mi köze a laboratóriumnak az élelmiszerek jelöléséhez...



Címkevizsgálat Magyarországon

csomagolóanyagok esetében még csak-csak megértettük, hogy azoknak is helyük van egy laboratóriumban, hiszen közvetlenül érintkeznek az élelmiszerekkel. Na de hogy a címkét miért kell ott vizsgálni? Az élemiszerek, étrend-kiegészítők, kozmetikai és háztartási, vegyipari termékek jelölése rendkívül fontos feladat, és nem független a laboratóriumi tevékenységtől sem. Arról nem is beszélve, hogy maximális szakértelmet igényel, hiszen annyi területre terjed ki, hogy nem is gondolnánk...



Auditálunk, menedzselünk, önvizsgálunk!

A laboratóriumban érdekes módon még a vállalati menedzsment is helyet kaphat, hiszen ügyfeleink igényeinek figyelemmel kísérése rámutatott: szükséges az átfogó laboratóriumi feladatok mellett partnereinket tanácsadó, szakértői munkával is támogatnunk...



Jelölés a nagyvilágban!

A magyarországi címkék elkészítése mellett komoly segítséget tudunk nyújtani azoknak a hazai exportvállaltoknak is, amelyek a külföldi piacokon szeretnék forgalomba hozni termékeiket. A különböző országokban történő jelölésellenőrzés egész szervezési és ügyintézési folyamatát a kezünkben tartjuk, ami azt jelenti, hogy pontosan a helyi kereskedelmi jogszabályoknak és előírásoknak megfelelő címkét készítünk el az adott termékhez...

Laktózmentes, de nem cukormentes!

Laktózmentes, de nem cukormentes!

Az egyik legnézettebb országos televízióban hangzott el nemrég egy mondat, miszerint a laktózmentes termékek alacsonyabb kalóriatartalmúak. Más komoly médiumokban pedig azt olvasni, hogy a laktózmentességet egyenlővé teszik a cukormentességgel. Ezek az állítások nem csak hibásak, hanem  veszélyesek is, hiszen a termék energiatartalma a laktóztartalmú változattal gyakorlatilag azonos marad! Itt az ideje rendbe tenni ezt a kérdést, annál is inkább, mert a laktóz molekula szerkezete mindent megmagyaráz...

Elolvasom
Diabetikus kifejezés - törölve

Diabetikus kifejezés - törölve

Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...

Ó, ha címke volnék!

Ó, ha címke volnék!

Milyen új trendek jellemzik az élelmiszereken lévő címkéket? Mi változott a jogszabályokban? Hogyan reagáltak a gyártók, forgalmazók, és – nem utolsósorban – mit szólnak mindehhez a fogyasztók? Címketrendek, jelölésváltozás...

Allergének az étlapon?

Allergének az étlapon?

Tavaly decemberben lépett életbe az élelmiszerek címkézését meghatározó új EU-rendelet. De mi a helyzet a nem előrecsomagolt ételekkel? Hogyan tegyenek eleget a szigorú tájékoztatási kötelezettségnek a vendéglátósok, éttermek? Miért nem kell jelölni a tejbegrízt vagy a halászlét, mint allergént tartalmazó ételt?  Laboratóriumunk szakértői csoportja ezekre a kérdésekre igyekezett válaszolni...
Mi lesz az új címkén? - Változik az élelmiszer-jelölés

Mi lesz az új címkén? - Változik az élelmiszer-jelölés

Fogyasztók és forgalmazók számára is igazi mérföldkövet jelent a december 13-a, ekkor lép ugyanis életbe az 1169/2011/EU-es számú, az élelmiszer-jelölésre vonatkozó EU-rendelet, amely egységesen meghatározza a címkézésre vonatkozó követelményeket az összes tagállamban. Az egyszerűsítés mellett az új szabályozás számos kérdést is felvet. Amellett, hogy igyekszünk ezekre választ adni, azt is eláruljuk, mi köze a laboratóriumnak az élelmiszerek jelöléséhez...

Címkevizsgálat Magyarországon

Címkevizsgálat Magyarországon

csomagolóanyagok esetében még csak-csak megértettük, hogy azoknak is helyük van egy laboratóriumban, hiszen közvetlenül érintkeznek az élelmiszerekkel. Na de hogy a címkét miért kell ott vizsgálni? Az élemiszerek, étrend-kiegészítők, kozmetikai és háztartási, vegyipari termékek jelölése rendkívül fontos feladat, és nem független a laboratóriumi tevékenységtől sem. Arról nem is beszélve, hogy maximális szakértelmet igényel, hiszen annyi területre terjed ki, hogy nem is gondolnánk...

Auditálunk, menedzselünk, önvizsgálunk!

Auditálunk, menedzselünk, önvizsgálunk!

A laboratóriumban érdekes módon még a vállalati menedzsment is helyet kaphat, hiszen ügyfeleink igényeinek figyelemmel kísérése rámutatott: szükséges az átfogó laboratóriumi feladatok mellett partnereinket tanácsadó, szakértői munkával is támogatnunk...

Jelölés a nagyvilágban!

Jelölés a nagyvilágban!

A magyarországi címkék elkészítése mellett komoly segítséget tudunk nyújtani azoknak a hazai exportvállaltoknak is, amelyek a külföldi piacokon szeretnék forgalomba hozni termékeiket. A különböző országokban történő jelölésellenőrzés egész szervezési és ügyintézési folyamatát a kezünkben tartjuk, ami azt jelenti, hogy pontosan a helyi kereskedelmi jogszabályoknak és előírásoknak megfelelő címkét készítünk el az adott termékhez...