Bronzérmes a Laborkaland

Harmadik lett a Laborkaland Online az egyik legrangosabb hazai marketingversenyen. A Content Marketing Award 2016-on azokat a minőségi marketingmegoldásokat díjazták, amelyek értéket közvetítenek, és a közönség is profitál belőlük. A neves szakemberekből álló zsűri ilyen kezdeményezésnek minősítette a Laborkaland Online kémiaversenyt is, elismerve annak közhasznú értékeit, illetve a közoktatásban betöltött egyre fontosabb szerepét...

Elolvasom


Laborkaland és Laborintus

Az ország első, teljes mértékben internetes, fél éven át tartó kémiai vetélkedőjének győztesei egy független laboratóriumban kalandoztak, és „felavatták” a Csodák Palotája új bemutatótermének Richter Gedeon Laborját is május 23-án. A Laborkalandot szervező független laboratórium célja a kémia népszerűsítése, ezért nyitotta ki egy napra a laboratórium titkos ajtaját...



Mindent vittek a kísérletek

Az összes feladat közül a kísérleteket végezték el a legjobb mutatókkal azok a középiskolások, akik részt vettek Magyarország első teljes mértékben az interneten zajló kémiaversenyén. A nem sokkal az érettségi előtt befejeződött, Laborkaland Online elnevezésű vetélkedő érdekes körképet ad a középiskolások kémiához fűződő viszonyáról...



Tavaszi netkísérletek

Húsvétra készítsünk pattogó tojást! Az épp nyíló növényeket pedig használjuk fel indikátorként! A tavaszi szünet remek alkalmat nyújt az otthoni kísérletezésre, a sok szemléletes feladat után elérkezett a Laborkaland Online internetes verseny legizgalmasabb pillanata, amikor az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhatják a kémia varázslatos világát...



Egy szelet sajt

A sajtok számos kérdést felvetnek. Mitől függ például a lyukak száma és mérete? Mekkora a sajtok cukortartalma? Mi a sajt és az atom kapcsolata? Itt az ideje, hogy az ókor óta kedvelt tejterméket a kémia, egészen pontosan a konyhakémia szemszögéből is megközelítsük. Aki pedig még komolyabban érdeklődik a sajtokban rejtőző kémia iránt, látogasson el a Laborkaland weboldalára, ott ugyanis február 29-től ízekre szedik a témát...



Gáz vagy gőz?

Ez itt a kérdés, amelyet a Laborkaland Online internetes kémiaverseny szervezői a február 15-én megjelenő újabb példákon és feladatokon keresztül igyekeznek a lehető legszemléletesebb módon megválaszolni. A szén-dioxid szobahőmérsékleten például gőz, de nyáron, a nagy melegben már gáz. Miért? És a habpatron vajon milyen halmazállapotú anyagot tartalmaz? A gőzturbina miért nem gázturbina, és ha már itt tartunk: a vízgáz valóban a víz gáza, vagy valami más? A www.laborkaland.hu honlapon minden kiderül...



Mennyi alkohol van a kefirben?

Hogyan készítsünk savanyúságot? Vajon mekkora a kefir alkoholtartalma, és hogyan lehet azt kiszámolni? Miképpen lehet modellezni a kondenzációs kazán működését? A Laborkaland Online elnevezésű internetes kémiaverseny résztvevőinek a mindennapi életből vett feladatokat kell megoldaniuk. A késő tavaszig tartó játékot szervező független laboratórium munkatársai a második forduló feladatain keresztül is a kémia fontosságára hívják fel a figyelmet...



Mégis népszerű a kémia?

Kifejezetten jól teljesítenek a magyar középiskolások egy nemrég indult online kémiaverseny adatai alapján. A diákok döntő többsége ugyanis jól oldotta meg a feladatokat, amelyeket a verseny szervezői a mindennapi életből vettek. Magyarország első internetes kémiaversenyének reménykeltő statisztikái...



És mindez a gőz miatt? - CO-mérgezés a fürdőszobában

A gőz miatt is kialakulhat szénmonoxid-mérgezés? A Laborkaland Online legfrissebb feladatából kiderül, hogy igen, éppen ezért rendkívül óvatosnak kell lenni azokban a kis alapterületű fürdőszobákban, ahol a meleg vizet előállító, nyílt égésű kazán is működik. Mivel ez a konstelláció igen gyakori Magyarországon, érdemes megoldani az online kémiaverseny ötödik feladatát.  A legfontosabb tudnivalók CO-mérgezéssel kapcsolatban...



Fagylalt hűtés nélkül?

Vajon hogyan készítettek fagylaltot eleink a mélyhűtő feltalálása előtt? Miért sózzuk a havas utat? A Laborkaland Online kémiaversenybe a www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás fiatalok. Izgalmas kérdések, hétköznapi kémia várja őket, a legjobbak pedig bejutnak a Laboratóriumba, illetve kísérletezhetnek a Csodák Palotájában...

Bronzérmes a Laborkaland

Bronzérmes a Laborkaland

Harmadik lett a Laborkaland Online az egyik legrangosabb hazai marketingversenyen. A Content Marketing Award 2016-on azokat a minőségi marketingmegoldásokat díjazták, amelyek értéket közvetítenek, és a közönség is profitál belőlük. A neves szakemberekből álló zsűri ilyen kezdeményezésnek minősítette a Laborkaland Online kémiaversenyt is, elismerve annak közhasznú értékeit, illetve a közoktatásban betöltött egyre fontosabb szerepét...

Elolvasom
Laborkaland és Laborintus

Laborkaland és Laborintus

Az ország első, teljes mértékben internetes, fél éven át tartó kémiai vetélkedőjének győztesei egy független laboratóriumban kalandoztak, és „felavatták” a Csodák Palotája új bemutatótermének Richter Gedeon Laborját is május 23-án. A Laborkalandot szervező független laboratórium célja a kémia népszerűsítése, ezért nyitotta ki egy napra a laboratórium titkos ajtaját...

Mindent vittek a kísérletek

Mindent vittek a kísérletek

Az összes feladat közül a kísérleteket végezték el a legjobb mutatókkal azok a középiskolások, akik részt vettek Magyarország első teljes mértékben az interneten zajló kémiaversenyén. A nem sokkal az érettségi előtt befejeződött, Laborkaland Online elnevezésű vetélkedő érdekes körképet ad a középiskolások kémiához fűződő viszonyáról...

Tavaszi netkísérletek

Tavaszi netkísérletek

Húsvétra készítsünk pattogó tojást! Az épp nyíló növényeket pedig használjuk fel indikátorként! A tavaszi szünet remek alkalmat nyújt az otthoni kísérletezésre, a sok szemléletes feladat után elérkezett a Laborkaland Online internetes verseny legizgalmasabb pillanata, amikor az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhatják a kémia varázslatos világát...

Egy szelet sajt

Egy szelet sajt

A sajtok számos kérdést felvetnek. Mitől függ például a lyukak száma és mérete? Mekkora a sajtok cukortartalma? Mi a sajt és az atom kapcsolata? Itt az ideje, hogy az ókor óta kedvelt tejterméket a kémia, egészen pontosan a konyhakémia szemszögéből is megközelítsük. Aki pedig még komolyabban érdeklődik a sajtokban rejtőző kémia iránt, látogasson el a Laborkaland weboldalára, ott ugyanis február 29-től ízekre szedik a témát...

Gáz vagy gőz?

Gáz vagy gőz?

Ez itt a kérdés, amelyet a Laborkaland Online internetes kémiaverseny szervezői a február 15-én megjelenő újabb példákon és feladatokon keresztül igyekeznek a lehető legszemléletesebb módon megválaszolni. A szén-dioxid szobahőmérsékleten például gőz, de nyáron, a nagy melegben már gáz. Miért? És a habpatron vajon milyen halmazállapotú anyagot tartalmaz? A gőzturbina miért nem gázturbina, és ha már itt tartunk: a vízgáz valóban a víz gáza, vagy valami más? A www.laborkaland.hu honlapon minden kiderül...

Mennyi alkohol van a kefirben?

Mennyi alkohol van a kefirben?

Hogyan készítsünk savanyúságot? Vajon mekkora a kefir alkoholtartalma, és hogyan lehet azt kiszámolni? Miképpen lehet modellezni a kondenzációs kazán működését? A Laborkaland Online elnevezésű internetes kémiaverseny résztvevőinek a mindennapi életből vett feladatokat kell megoldaniuk. A késő tavaszig tartó játékot szervező független laboratórium munkatársai a második forduló feladatain keresztül is a kémia fontosságára hívják fel a figyelmet...

Mégis népszerű a kémia?

Mégis népszerű a kémia?

Kifejezetten jól teljesítenek a magyar középiskolások egy nemrég indult online kémiaverseny adatai alapján. A diákok döntő többsége ugyanis jól oldotta meg a feladatokat, amelyeket a verseny szervezői a mindennapi életből vettek. Magyarország első internetes kémiaversenyének reménykeltő statisztikái...

És mindez a gőz miatt?         -         CO-mérgezés a fürdőszobában

És mindez a gőz miatt? - CO-mérgezés a fürdőszobában

A gőz miatt is kialakulhat szénmonoxid-mérgezés? A Laborkaland Online legfrissebb feladatából kiderül, hogy igen, éppen ezért rendkívül óvatosnak kell lenni azokban a kis alapterületű fürdőszobákban, ahol a meleg vizet előállító, nyílt égésű kazán is működik. Mivel ez a konstelláció igen gyakori Magyarországon, érdemes megoldani az online kémiaverseny ötödik feladatát.  A legfontosabb tudnivalók CO-mérgezéssel kapcsolatban...

Fagylalt hűtés nélkül?

Fagylalt hűtés nélkül?

Vajon hogyan készítettek fagylaltot eleink a mélyhűtő feltalálása előtt? Miért sózzuk a havas utat? A Laborkaland Online kémiaversenybe a www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás fiatalok. Izgalmas kérdések, hétköznapi kémia várja őket, a legjobbak pedig bejutnak a Laboratóriumba, illetve kísérletezhetnek a Csodák Palotájában...

Panírból szappan? Itt a Laborkaland Online második feladata

Nagy sikerrel elstartolt a Laborkaland Online kémiaverseny. A www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig zajló internetes vetélkedőbe folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás fiatalok, november 16-án pedig már az első forduló második feladatát oldhatják meg. Hogyan lesz a panírból szappan?...

Netkémia: hétköznapi csodák online - Új szakaszba lépett a Laborkaland

Mi történik a dinnyével, ha tengervízben hűtjük? Miért nem fő meg a bableves a Himaláján? Hogyan lesz szappan a panírból? Miért vesztett Napóleon Oroszországban? A mindennapi életből vett feladatokkal elindult a Laborkaland Online...

Azbesztcsapda

A Laborkaland elnevezésű, középiskolás diákoknak szervezett országos laboratóriumi programon az azbeszt veszélyeire hívták fel a figyelmet. Az ország minden pontjáról érkező diákok rendkívül felkészültek voltak a témában, a legtöbben tudták például, hogy az azbeszt milyen egészségkárosodást okoz, mennyi a lappangási ideje, és hol alkalmazták. A vegyészek a gyakorlatban is megmutatták, miért fontos odafigyelni erre az elpusztíthatatlannak nevezett anyagra...

Irány a laboratórium!

Ha tavasz, akkor Laborkaland! Újra meghirdetik az immár két alkalommal nagy sikerrel megszervezett, középiskolásoknak szánt pályázatot és interaktív oktatónapot. A pályaválasztás előtt álló diákoknak lehetőségük nyílik eljutni egy igazi vizsgálólaboratóriumba és megtapasztalni az órákon tanultak gyakorlati alkalmazásának fontosságát. A május 15-ére tervezett, komplett pedagógiai programmal rendelkező esemény legfőbb célja ugyanis a kémia népszerűsítése...

Laborkaland másodszorra!

Az ipari szennyvizek veszélyesebbek, mint a kommunálisak, a Föld lakosságának a 20 százaléka pedig nem jut biztonságos ivóvízhez. Óvakodjunk az interneten vásárolt gyógyszerektől, a készételek tárolására pedig lehetőleg ne használjunk műanyag edényeket. E hasznos észrevételeket és tanácsokat ezúttal nem a szakma vagy a döntéshozók képviselői osztották meg a nagyközönséggel, hanem középiskolás diákok...

A Laborkaland a sajtóban

A Laborkaland programot igyekszünk minél szélesebb körben terjeszteni: tanári egyesületek, az iskoláknak közvetlenül kiküldött közlemények útján, de híreinket szerencsére lehozta a napisajtó is. A Magyar Távirati Iroda, országos televíziók és rádiók, hírportálok, vidéki napilapok, szakmai oldalak egyaránt beszámoltak a Laborkalandról. Ennek is köszönhető, hogy az egész országból jelentkeztek a programra, amelyet immár második alkalommal szerveztünk meg. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szemlézünk azokból a hírekből, amelyek a Laborkalandról a magyar sajtóban megjelentek...

Az első Laborkaland

Április 25-én másfél osztálynyi középiskolás diák bejutott egy igazi vizsgálólaboratóriumba! Köpenybe, gumikesztyűbe bújtak, védőszemüveget húztak, majd nekiláttak kísérletezni, hogy kiderítsék, mi is az a kromatográfia. A WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumokat működtető vállalkozás nonprofit kutatócége azzal a céllal hirdette meg az egyedülálló interaktív oktatóprogramot, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok körében népszerűsítse a kémiát és a természettudományokat, illetve néhány órára megnyissa a diákok előtt a laboratórium varázslatos világát...

Laborkalandra fel!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Laborkaland program őszi fordulója a finisébe ért! Szép számmal érkeztek pályamunkák, amelyek közül kiválasztottuk a legkitűnőbbeket. Ez úton szeretnénk tehát gratulálni a szerencsés nyerteseknek, akiket szeretettel várunk november ötödikén! Az alábbiakban megtalálhatjátok a programmal kapcsolatos egyéb fontos tudnivalókat...