|
A modern mezőgazdaságban a növényvédő-szerek széles spektrumát használják fel. Ezek rendszeres vizsgálata az egészségügyi kockázaton túl azért is fontos, mert a határérték feletti jelenlétük komoly veszteséget okozhat a gyártónak és a forgalmazónak egyaránt. Mik is azok a peszticidek? Mit okozhatnak? Magyarország egyik legtapasztaltabb laboratóriuma, a növényvédő szerek vizsgálatában is élen járó WESSLING Tudásközpont szakértői válaszolnak... |
|
A koronavírus terjedése során újra a figyelem középpontjába kerültek a különböző étrend-kiegészítő készítmények. Hogyan vizsgálja a laboratórium az étrend-kiegészítőket? Mit kell tennünk azért, hogy biztosra menjünk? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása... |
|
Tudta, hogy a „magától értetődő” vizezésen túl a kecske- és tehéntejet egyaránt felhasználják a másik termék hamisítására? Mi a helyzet a tejsavóval és a szójatejjel? Na és a vajjal, valamint a sajtokkal? Mindegyiket hamisítják, de szerencsére van módszer a kiszűrésükre. A Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása egy nemrég publikált magyar tanulmány alapján készült... |
|
A mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripar, valamint az élelmiszerek szállítása egyaránt terhelik környezetünket. Hogy lehet mindezt mérni? Erről szól a WESSLING Tudásközpont szaklapjának egyik legfrissebb tanulmánya... |
|
Megbízhatónak és hatékonynak bizonyult egy új vizsgálati technika, amelyben a víz és az infravörös fény játssza a főszerepet, és amely élelmiszerbiztonsági szempontból is áttörést jelenthet a hamis termékek kiszűrésében. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb dolgozatában magyar kutatók a hamis fűszerpaprika detektálására alkalmazott aquaphotomics módszerről számolnak be... |
|
Konkrétabban: milyen anyagok oldódnak ki a csomagolásból az élelmiszerbe? Miért kell rendszeresen vizsgálni a növényvédő szereket és az apró gombák által termelt anyagokat? Hogyan csíphető el akár egy napon belül egy mikrobiológiai fertőzés? A Sirha Budapest 2020 kiállításon rendezett konferencián egy élelmiszer-vizsgáló laboratórium szakemberei bemutatták a leggyakrabban detektált vegyületek toplistáit is. A Laboratorium.hu tudósítása... |
|
Alábbi összeállításunkban összeszedtük azokat a legfontosabb kémiai és élettani ismereteket, amelyeket a tejjel kapcsolatban tudni érdemes. Külön kitértünk arra, hogy mi a különbség a boltok polcain kapható termékek összetétele és minősége között, és ebből fakadóan arra is, hogy miért érdemes rendszeresen laboratóriumban vizsgálni a különböző tejeket... |
|
Növényvédő szerek az
élelmiszerekben. Megesszük a csomagolást? Az utolsó szó a mikrobáké.
Doppingolunk, és nem is tudunk róla? A független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. több, mint 25 éves
tapasztalatát osztja meg a nagyközönséggel Magyarország talán legfontosabb élelmiszeripari
kiállításán, az OMÉK-on. Az „Ésszel a kosárba!” elnevezésű konferencián jelentik be az azonos elnevezésű cikksorozat indulását is. A nagyközönségnek szánt érdekes, élelmiszerbiztonsági cikkeket itt, a Laboratorium.hu-n olvashatják majd... |
|
A nemrég kidolgozott
technológiával biztonságosan gyártható az a csökkentett zsírtartalmú,
laktózmentes, élőflórás vajkrém, amelynek tejcukortartalma 0,1% alá
csökkenthető. A Széchenyi István Egyetem kutatói az eredményeiket az
Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban ismertették. A
dolgozat összefoglalása a Laboratorium.hu-n... |
|
A melegben miért romlanak meg jobban az
élelmiszerek? Mi alapján határozhatjuk meg, hogy fogyaszthatók-e még? Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy
melegben? Miért nem szabad megszakadnia a hűtési láncnak? Hogyan és mit vizsgálnak
az élelmiszerekben? A Laboratorium.hu válaszai a kánikulában... |
|
A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája
verseny díjnyertes alkotását ezúttal is egy független laboratóriumban, a
WESSLING Hungary Kft-nél ellenőrizték. Mi mindent vizsgáltak a Kicsi
Gesztenyében? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül... |
|
Egy magyar kutatás
frissen közölt eredménye szerint a hazai 100 százalékos almalevek egészségesek.
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban megjelent tanulmány szerzői
tizenkét fajta almalevet vizsgáltak meg a laboratóriumban... |
|
Az idén június 7-én szervezik meg először az
Élelmiszerbiztonsági Világnapot. Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb
feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos
elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az értend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a
csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind
nyakon kell csípni. De hogyan? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb
összeállítása... |
|
Hogyan lehet növelni a ponty
eltarthatóságát a feldolgozástechnológia fejlesztésével? Található-e
növényvédőszer a halastavakban? Kimutathatók-e a mikroműanyagok? Ezekre a
közvéleményt is foglalkoztató aktuális kérdésekre egy hiánypótló és komplex
hazai projekt kutatói adtak több, mint megnyugtató választ: a hazai édesvízi
halak nem csak finomak, hanem biztonságosak is... |
|
A lakosság egyre jobban
bízik az élelmiszer-biztonsági hatóságban, de a Nébih Tudáspróbájából kiderült
az is: a további tájékoztatásnak még bőven van helye. A Laboratorium.hu
legfrissebb cikkében bemutatja, mi mindent tett a hatóság a lakosság
élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tájékoztatásáért, és mire készül egy
független laboratórium ugyanezzel a céllal... |
|
A fogyasztószerek, a
potencianövelők kifejezetten nagy, a vitaminok és a probiotikumok jóval kisebb
kockázatú készítményeknek számítanak az étrend-kiegészítők piacán – hangzott el
a Hungalimentaria élelmiszer-biztonsági konferencián. A Laboratorium.hu összeállításából az is kiderül, hogy mivel a kannabidiol nem pszichoaktív
anyag, az a sportolók számára már nem tiltott, a hírhedt THC azonban továbbra
is az... |
|
A fogyasztók megfelelő tájékoztatására hívták fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonság prominens
szereplői az idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Hungalimentaria konferencián
és kiállításon. A monstre rendezvényen hatósági és laboratóriumi szakemberek,
egyetemi kutatók analitikai, mikrobiológiai, jogi, érzékszervi és technológiai
szempontból is körbejárják az élelmiszerek témakörét, mindemellett pedig olyan
kiemelt területekről is értekeznek, mint a kommunikáció, a szabályozási szempontok
vagy a jövő élelmiszerei. A Laboratorium.hu tudósítása... |
|
A csomagolóanyagokból
kioldódó anyagok veszélyesek lehetnek az ember egészségére, életünk során
tekintélyes mennyiséget fogyasztunk el a káros vegyületekből. Lágyítók, nehézfémek, színezékek: ezeket mind megesszük – derül ki a Laboratorium.hu a nyomda- és a csomagolóipar legfontosabb seregszemléjéről szóló tudósításából... |
|
Természetesen kávé, de
milyen? A darált változatoknál nem lehetünk biztosak minden esetben afelől,
hogy a kávé ténylegesen honnan származik, és rajta kívül mi van a keverékben. A
Szent István Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy azonosítsák a kávéminták
eredetét. A Laboratorium.hu legfrissebb cikkében az Élelmiszervizsgálati
Közlemények című tudományos szaklap nemrég megjelent tanulmányát foglalta össze... |
|
Annak ellenére, hogy funkcionális élelmiszereket nap mint nap
fogyasztunk, ez a szókapcsolat a legtöbbünk számára nem jelent túl sokat. Pedig
a modern élelmiszeripar egyik legfontosabb termékcsoportjának köszönhető többek
között a hiánybetegségek kialakulásának megakadályozása. Az
Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számában
kiderül, hogyan hatnak, miként készülnek, milyen jogszabályok vonatkoznak
rájuk... |
|
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a
jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat
mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül... |
|
Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására. A megfelelő szemléletformáláshoz a szakértők a pedagógusok bevonását is javasolják. A nemrég publikált kutatásból a Laboratorium.hu készített összefoglalót... |
|
A 21. században sajnos
egyre gyakrabban fordulnak elő különböző allergiás, illetve túlérzékenységen
alapuló anyagcsere-rendellenességek. Ilyen például a cölikália vagy a gabonaallergia.
De hogyan ellenőrzik az adott vegyületeket? Milyen módszerek állnak a
laboratóriumok rendelkezésére? Erről szól az Élelmiszervizsgálati Közlemények
egyik legfrissebb tanulmánya... |
|
A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok széles körben elterjedtek az
élelmiszeriparban, azonban egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy kiterjedt
alkalmazásuk és fogyasztásuk növeli egyes civilizációs ártalmak, például a
szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát –
az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikke a Laboratorium.hu-n... |
|
Egy átfogó felmérés keretében a
hazai halastavakban a vizsgált több, mint ötszáz féle vegyületnek csak kevesebb,
mint 10%-a volt kimutatható. Az eredmények ismeretében a jövőben
megszülethetnek azok a határértékek, amelyek a növényvédő szerek és
gyógyszermaradványok nagy részénél jelenleg még hiányoznak. A HappyFish elnevezésű
projekt során mód nyílik az édesvízi haltermékek minőségét befolyásoló tényezők
azonosítására is - írta a Laboratorium.hu... |
|
Az élelmezési célú klónozás ugyan ma még csak
leginkább a tudományos műhelyekben létező valóság, azonban már a kísérleti fázisban is
nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy mit gondol róla a közvélemény. A Laboratorium.hu cikke szerint nem túl sok jót... |
|
Az egyenes hozzáállást értékeljük, és úgy érezzük, akkor nagyobb a baj, ha az információ nem a vállalkozástól, hanem a hatóságtól származik, ugyanakkor a magyar
lakosság nem „bünteti” a termékvisszahívásban érintett
vállalkozásokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal frissen
publikált kutatásáról a Laboratorium.hu közöl összesítést... |
|
Egy független laboratórium élelmiszer-vizsgálati szakértői csoportja mostantól nem használ több műanyagedényt az élelmiszerekkel kapcsolatos érzékszervi vizsgálatokhoz, mindezzel tekintélyes mennyiségű plasztikterheléstől mentesítve a környezetünket. Ez a döntés jól illeszkedik a vállalat által meghirdetett Parányi Plasztiktalány projekthez is, amely hamarosan a finisbe fordul... |
|
Hogyan
növelhető a sör kedveltsége technológiai fejlesztéssel? Hogyan hat a
mák a csokoládéra? Érzékszervi vizsgálatoknál milyen mértékben
befolyásolja a látás az ízfelismerő képességet? Hogyan csökkenthető a
mézekbe kerülő növényvédő szer-maradékok mennyisége? Többek között
ezekre az izgalmas kérdésekre is választ ad a WESSLING Közhasznú
Nonprofit Kft. által szerkesztett és kiadott Élelmiszervizsgálati
Közlemények (ÉVIK) című szaklap legfrissebb, nyári száma... |
|
A piskóta, meggyes
töltelék, habos túrókrém mellett a laboratórium szempontjából is sok
érdekességet tartalmaz a Magyarország Cukormentes Tortája verseny
győztese, azaz a Három kívánság: többek között szénhidrátot, fehérjét, sót, energiát. Hogyan mutatták ki ezeket az értékeket? Erről
szól a Laboratorium.hu legfrissebb cikke ... |
|
Mit
tehetnek az élelmiszeripari vállalkozások a rákkeltő akrilamid kötelező
csökkentése érdekében? Egy független laboratórium által május végén
szervezett konferencián kiderült, hogyan keletkezik az akrilamid, és
milyen módon lehet biztonságosabb termékeket készíteni... |
|
Legalábbis Franciaországban, egy öt éves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő
szert. A határértéket azonban csak 2-3%-nál lépte át a peszticid szintje, a
szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a
helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána... |
|
A világon az
élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a
négyezret, a kioldódás révén pedig hátrányos hatást gyakorolhatnak az élelmiszert fogyasztó ember
egészségére, ezért fontos, hogy az élelmiszerek csomagolóanyagait az arra alkalmas laboratóriumokban rendszeresen
vizsgálják - hangzott el egy élelmiszeripari konferencián... |
|
Becslések szerint a sportolók 30 %-a
doppingol, ám ennek csak a 2 százalékát tudják kimutatni – hangzott el egy szakmai konferencián, amelynek középpontjában a
tiltott szerek szabályozása, vizsgálata, egészségügyi kockázata állt. Hogyan tudunk meggyőződni arról, hogy jó minőségű, biztonságos és legális
terméket fogyasztunk? A Laboratorium.hu beszámolójában megszólal a Magyar Antidopping Csoport elnöke, illetve laboratóriumi szakemberek, valamint élsportolók
tanácsairól olvashatnak... |
|
Az Élelmiszervizsgálati
Közlemények legfrissebb száma két kiemelten fontos témával jelentkezik: a NÉBIH a fipronilos tojásbotrány fogyasztókra
gyakorolt hatásáról szóló, jelentős sajtóvisszhangot kiváltó tanulmányát
itt publikálta először, az akrilamid vizsgálati
módszereiről szóló szakmai cikk pedig ugyancsak egy rendkívül aktuális
problémára hívja fel a figyelmet... |
|
A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb
tojást és tojásból készült terméket a fipronilos botrány óta – derül ki az
Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában közzétett NÉBIH-felmérésből.
A Laboratorium.hu összefoglalta, hogy miért is töretlen a fogyasztói bizalom a
tojás iránt... |
|
A
csomagolóanyagokkal kapcsolatban az elmúlt tíz évben több, mint kétezer riasztást
regisztráltak az Európai Unióban, ami azért rossz hír, mert az élelmiszerekbe oldódott káros vegyületek a szervezetünkbe is bekerülnek - többek között ez derült ki a SIRHA Budapest kiállításon rendezett konferencián, amelyről a Laboratorium.hu tudósított... |
|
A Hungexpón február 7. és 9. között ismét megrendezik
Magyarország legnagyobb élelmiszeripari seregszemléjét, a SIRHA kiállítást. Mindez a vizsgálólaboratóriumok szempontjából sem elhanyagolható, hiszen a sok-sok élelmiszer (pékáruk, cukrászsütemények, fagyasztott termékek, csomagolóanyagok, italok, kávék stb.) biztonságát elsősorban az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok garantálják. Az egyik független labor konferenciát is szervez a kiállításon... |
|
Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a
hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos
pékárukat és a kávét érinti. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való
krumplit ne süssük, a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal
ugyanis lényegében egy műanyagok monomerjét esszük meg – derül ki a Laboratorium.hu cikkéből... |
|
Teljes mértékben hozzáférhetővé és kereshetővé tette az összes cikkét
egy tudományos lap. Az élelmiszer-biztonság legrégebbi szakmai folyóirata ma
már modern külsővel, két nyelven és online is megjelenik, az elmúlt 62 év
értékes anyagait pedig bárki szabadon és ingyenesen böngészheti, illetve
letöltheti. A Laboratorium.hu összeállításában kuriózumok bukkannak fel a múltból... |
|
Hogyan támogatja a Földművelésügyi Minisztérium az élelmiszeripart, mire
fordítja a NÉBIH az élelmiszer-biztonsági díjat, melyek a legfrissebb piaci
trendek és kiskereskedelmi tapasztalatok? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
Élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem című konferenciáján a szakmai közönség megismerhetett egy rendkívül izgalmas új
projektet is, amelynek célja laboratóriumi vizsgálatokkal, valamint tudományos kutatómunkával
hozzájárulni a halfogyasztás fellendüléséhez... |
|
Amint arról a Laboratorium.hu-n nemrég beszámoltunk, a szemkamerás
vizsgálatok rendkívül fontos információkat árulnak el a tudatalattinkról. Az Élelmiszervizsgálati
Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számából mindemellett az is
kiderül, veszélyes-e a zöldborsó, hogyan javítsuk a tej hőkezelésének
hatásfokát, milyen módon hasznosítjuk a feketeköménymag-olajat természetes
tartósítószerként... |
|
Mi alapján választunk
terméket a boltokban? Aki tudja a választ, megtalálta a bölcsek kövét. Az
Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb tanulmánya
közelebb visz a titokhoz. A szemkamerás vizsgálatok ugyanis fontos információkat
árulnak el a tudatalattinkról: melyik részét nézzük meg a csomagolásnak, milyen
információkat keresünk, számít-e mennyi ideig nézzük a terméket? A
Laboratorium.hu összeállításából kiderül... |
|
A Magyarország Cukormentes
Tortája győztes tortakölteményét, Pöttyös Pannit elégették, kiszárították, kénsavval
roncsolták, és még lúgban is megfőzték. Hogy minderre miért volt szükség? Erről
szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása... |
|
Honnan
tudhatjuk, hogy egy étrend-kiegészítő biztonságos, és nem tartalmaz semmi olyan
tiltott anyagot, amely az egészségünkre veszélyes lehet? A Laboratorium.hu
összeállításából kiderül, mi mindent vizsgálnak a független laboratóriumok, és
hogyan érdemes eljárniuk a felelős gyártóknak, ha valóban minden szempontból megfelelő,
a tiltott, egészségkárosító anyagoktól mentes termékeket kívánnak forgalmazni... |
|
Egy független laboratórium összegyűjtötte és táblázatba foglalta azt
a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb
doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet
gyártó, terméknév és termékkategória szerint is. Mindemellett hasznos
tanácsokat olvashat, például arról, hogy miért kell vigyázni az –ol, -diol, -one,
-stene végződésű vegyületekkel... |
|
Életünk során
akár 40 dekagrammnyi, az élelmiszerbe oldódott csomagolóanyagot is megeszünk,
és bármily meglepő, még a szilárd felületen érintkező anyagok is oldódhatnak
egymásban. A papír csomagolóanyag ásványianyag-tartalma bekerülhet az élelmiszerbe, ami kifejezetten veszélyes, ezért is szabályozza a kérdést az Európai Unió nemrég életbe lépett ajánlásában. A Laboratorium.hu összeállításában egy példán keresztül bemutatjuk, hogy
a liszt mely pontokon találkozhat ásványolaj-maradékokkal... |
|
Mi az a szteroidprofil, és hogyan használják fel a doppingellenőrök? Miért kell vigyázni a DHEA-val? Hogyan követhetnek el doppingvétséget a jóhiszemű sportolók? A Laboratorium.hu legfrissebb cikkéből kiderül... |
|
Ma már közismert tény, hogy
a tejfogyasztás a tejcukorbontó képesség hiányában kellemetlen tüneteket
(felfúvódást, hasi görcsöket, hasmenést) okoz. A genetikusok szerint egykor minden ember laktózérzékeny volt, a kérdés, hogy az emberek
tápcsatornája többségében miért is képes ma különösebb nehézség nélkül feldolgozni a nyers tejet. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számának
egyik cikkéből kiderül a válasz, illetve azt is megtudhatjuk, hogy a tej komoly
befolyást gyakorolt Európa népeinek történelmére is... |
|
Nem számítanak gyógyszernek, viszont sok esetben rendkívül hatékony összetevőket tartalmaznak az étrend-kiegészítőnek nevezett, illetve a különleges táplálkozási célra szánt készítmények. Ezek lehetnek a fittness-termekben használt teljesítményfokozók, izomtömeg-növelők, különböző vitamintartalmú készítmények, vagy éppen potencianövelő szerek is. Nagyon fontos, hogy ezek eredetét mindig ellenőrizzük, lehetőleg ne rendeljük az interneten és ne vegyük meg azokat a pult alól. Nagyon nagy bajt tud okozni akár egy hamis tabletta is, ezért is lényeges rendszeresen vizsgálni ezeket a termékeket!... |
|
A több mint ötven
ENSZ-tagország képviselői, valamint az FM és a NÉBIH vezető szakemberei
részvételével Budapesten lezajlott CCMAS elnevezésű tanácskozáson a világ élelmiszer-kereskedelme, illetve
az élelmiszerek laboratóriumi vizsgálata szempontjából perdöntő vizsgálati
módszerekről határoztak. A Magyar Munkacsoport elnöke a Laboratorium.hu-nak összegezte a konferencia eredményeit... |
|
A
Hungalimentaria konferencia főbb csapásai mellett olyan remek rejtekutakon is
elindult néhány előadó, amelyek egy külön fejezetet érdemelnek a beszámolók
sorában. Ilyen a vízminták radiocézium tartalma, az élelmiszerek vizsgálata
hőtani szempontból, vagy éppen a szemkamerás vizsgálatok... |
|
Húszéves Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági
konferenciája és kiállítása, amelynek fókuszába ezúttal a csomagolóanyagokat
állították a szervezők. A hatósági szempontok, a laboratóriumi vizsgálatok és a
jogi szabályozás mellett a tanácskozáson körbejárják korunk legfontosabb
élelmiszer-vizsgálati kérdéseit a mikroműanyagoktól az étrend-kiegészítőkön és
növényvédő szereken át a bioélelmiszerekig... |
|
2016-ra az egy évvel azelőttihez képest megduplázódott a biotermelők száma, de számos szabálytalanságot is észlelt az ezzel foglalkozó ellenőrző és tanúsító kft. A hibázók súlyos következményekre számíthatnak - derült ki a Hungalimentaria konferencián, ahol a többi között a kézfertőtlenítők mikrobiológiai szennyezettségéről is szó esett... |
|
Természetes, ízletes, tápanyagban gazdag - általában ezt várják el az emberek a helyi termékekkel kapcsolatban - derült ki az élelmiszer-biztonság legnagyobb hazai tanácskozásán, a Hungalimentaria konferencián, ahol az is elhangzott, hogy a szántás nélküli vetés lehet a talaj regenerálódásának a titka, az éhezés egyik ellenszere. A Laboratorium.hu tudományos portál beszámolójában a legfrissebb kutatási eredmények... |
|
Már a szabadidő-sportolók is rendszeresen szedik az
étrend-kiegészítőket, amelyek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak -
derült ki a NÉBIH és a kormányhivatalok kutatásaiból, amelyeket a szakemberek a
NÉBIH és a WESSLING Hungary Kft. által szervezett Hungalimentaria 2017 konferencián ismertettek. A Laboratorium.hu
összeállításából kiderül, hogy elsősorban mire kell figyelni a szerek
szedésekor, hogy ki felelős a doppingolásért, és hogy mi a helyzet
étrend-kiegészítők idős korban történő szedésekor... |
|
Nyolc
hónap után az ásványi olajok eltűntek a csomagolóanyag dobozából, és bekerültek
az élelmiszerbe – derült ki egy friss kutatásból, amelyet a Hungalimentaria
konferencián és kiállításon ismertettek. A NÉBIH és a WESSLING Hungary Kft. által szervezett tudományos tanácskozásán elhangzott,
hogy az étrend-kiegészítők 61 %-a nem felelt meg az előírásoknak, a mikroműanyagok pedig már az élelmiszereinkbe is
beférkőznek, de a világvége mégis elmarad! A 2017-es konferencia médiapartnere a Laboratorium.hu, aktuális cikkeink most mind a tanácskozásról szólnak... |
|
A Hungalimentaria legfőbb
célja, hogy a vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek, az
élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, az
élelmiszeripar képviselői és minden érdeklődő számára közel hozza az analitikai
kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati
aspektusait... |
|
Az immár 11. alkalommal, április 26-án és 27-én megrendezett tanácskozás
mottója: „Terítéken az élelmiszerek és csomagolóanyagaik”. A
csomagolóanyagoknak ugyanis kulcsszerepük van az élelmiszer-biztonságban:
amellett, hogy egyben tartják az élelmiszert, védik a környezet hatásaitól (és
fordítva), eltarthatóvá és biztonságossá teszik, ráadásul fontos üzenetet,
információkat is hordoznak. A konferencián szóba kerül a csomagolóanyagok kioldódása, laboratóriumi vizsgálata, a mikrobiológiai veszélyek és a jogi szabályozás
is... |
|
Gasparikné Dr. Reichardt
Judit, a WESSLING Hungary Kft. mikrobiológiai laboratóriumának vezetője
elmondta, hogy a Legionella egy olyan természetes és mesterséges
környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg (20-50 °C)
vízben hamar elszaporodik. A legionárius betegség leggyakrabban a
Legionella baktériumokat aeroszol formában tartalmazó levegő belégzését követően
alakulhat ki és súlyos, akár halálos betegséget is okozhat... |
|
"A népesedés,
klímaváltozás, a környezetszennyezés problémáinak magunk vagyunk okozói és
elszenvedői, egyben saját újításaink és fejlesztéseink kínálnak megoldást
problémáinkra – mondta A
világvége megint elmarad című előadásában Bánáti Diána, a
Nemzetközi Élettudományi Intézet (International Life Sciences Institute, ILSI)
európai tudományos igazgatója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. által megrendezett, az
élelmiszerek vizsgálatával, ellenőrzésével foglalkozó szervezetek, hatóságok,
kutatók, gyártók és forgalmazók kétévente esedékes tudományos seregszemléjén, azaz
a Hungalimentaria 2017 Konferencián és Kiállításon... |
|
Bordós
Gábor (WESSLING Hungary) és Németh Zsolt (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) előadásaikban
elmondták, hogy napjainkra
már megkérdőjelezhetetlen, hogy a műanyaghulladékok nagy része bekerül a
természetes ökoszisztémákba vizekbe, ahol azonban nem bomlanak le. Ezzel
szemben UV-sugárzás hatására láncszerkezetük porozódik. Az így létrejövő, 5
mm-nel kisebb darabokat mikroműanyagoknak nevezik. Ma már számos adat áll
rendelkezésre arról, hogy európai álló-és folyóvizekben és azok üledékeiben is
jelen vannak. A Duna mikroműanyag „hozamát” például évi 1500 tonnára becsülik. Reagálva
az új típusú környezeti kockázatra, a WESSLING laboratóriumok saját egy saját
fejlesztésű mintavételt követően FT-IR mikroszkóppal képesek 15 μm szemcseméretig meghatározni a mikroműanyagok
mennyiségét, típusait... |
|
Kik azok az érzékszervi bírálók, és hogyan
végzik a munkájukat? Az érzékszerveink valóban úgy működnek, mint a legfinomabb
műszerek, és jelzéseik alapján tényleg lehet objektív ítéletet alkotni? A Laboratorium.hu
legfrissebb cikkéből kiderül... |
|
Miért veszélyesek a cukros üdítők, és mi a helyzet az energiaitalokkal? Hol készítettek először cukrot, és mikor épült fel az első cukorgyár? A Laboratorium.hu kis cukorhatározójából kiderül az is, hogyan képes ez a vegyület ennyi energia tárolására, és hogy mi is adja az „édes só” ízét... |
|
A NÉBIH kutatói az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban nemrég publikált felmérésükben arra keresték a választ, mennyire tartják fontosnak az emberek az élelmiszerek származási helyét. A hazai termékcsoportok között vezet a hús és a tojás, a magyar áru választása melletti legfontosabb szempont pedig a munkahelyek megőrzése volt. A nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A Laboratorium.hu összeállítása... |
|
A megvásárolt élelmiszereink jelentős része a kukában landol, miközben a világ számos pontján éheznek az emberek. Míg régen az ételek tárolását és hasznosítását – főleg vidéken – jó hatékonysággal oldották meg, addig ma már ez komoly problémát okoz a háztartásoknak. Mit tehet egy átlagos városi ember annak érdekében, hogy csökkenteni tudja az ételhulladék mennyiségét? A Laboratorium.hu tanácsainak fókuszában a tudatos tervezés és a hűtőszekrény áll... |
|
Inkább venne olyan élelmiszert, amely tartalmaz tartósítószert, vagy bevállalná, hogy naponta jár boltba? Mindkét megoldás mellett szólnak érvek. A TOP-Higiénia legutóbbi cikkében az élelmiszer-adalékok legtöbb kérdést felvető csoportját, vagyis a tartósítószereket mutatja be: mik is azok pontosan, mi szabályozza a felhasználásukat, melyeket alkalmazzák a leggyakrabban, és mely élelmiszerek nem tartalmazhatnak tartósítószert... |
|
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre? A Laboratorium.hu legfrissebb cikkéből kiderül... |
|
Milyen egészségügyi veszéllyel járnak? Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat? Az ételekben felbukkanó allergénekkel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre kaphattak választ a Budapesti Gazdasági Egyetem által szervezett konferencia látogatói november végén... |
|
Az E-számok után a TOP-Higienia.hu weboldal az élelmiszer-színezékeket vette górcső alá. Mik azok pontosan? Miért van rájuk szükség? Veszélyesek-e? Mesterséges vagy természetes? Hogyan jelölik? A válaszok a cikkben... |
|
Az iszlám vallás által előírt élelmiszerek és fogyasztási cikkek felügyeleti hatósága és egy magyarországi független vizsgálólaboratórium közös rendszere biztosítja a jövőben az iszlám országok piacaira irányuló európai élelmiszerek és fogyasztási cikkek előállításának ellenőrzését... |
|
Miért van szükség az adalékanyagokra? Nincs-e belőlük túl sok? Mi szabályozza a használatukat? Tulajdonképpen mit jelentenek az E-számok? A biztonságos vendéglátásért ügyködő TOP-Higiénia honlap új sorozatában választ ad a mindenkit érdeklő kérdésekre... |
|
A vizsgált 21 nyerstej-értékesítési pontból 8 helyen találtak fizikai szennyeződést, és számos más mikrobiológiai-higiéniai problémára is fény derült – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közlemények aktuális számában. Az élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelentő hiányosságok miatt eladóknak, vevőknek egyaránt érdemes jobban odafigyelniük a kimért tejek vásárlásakor... |
|
A hőkezelt és általában a feldolgozott élelmiszereknél sokkal nehezebben mutathatók ki az allergén anyagok, pedig azok továbbra is jelen vannak az ételben – derült ki az Élelmiszerviszgálati Közlemények legfrissebb számában megjelent tanulmányból. Mindez egészségügyi kockázatot is jelenthet, hiszen előfordulhat, hogy még a címkén jelölt értékek is eltérnek a valós arányoktól... |
|
Idén ötödik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet 2016-ban a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg. A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A Laboratorium.hu cikkéből az is kiderül, hogy pontosan miből mennyi van az év cukormentes tortájában, és hogyan tudták mindezt megmérni... |
|
Nehéz elképzelni, hogy a rovarok a mindennapi étrendünk részeivé váljanak, ám egyre több érv szól emellett. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában megjelent tanulmányból kiderül, hogy az Afrikában és Ázsiában a mai napig közkedvelt rovarok miért jelenthetnek megoldást a fehérjekrízisre, a közeljövő élelmezési és mezőgazdasági problémáira... |
|
A Vezúv nevű kreáció nyerte az idei Év fagylaltja versenyt, amelyre közel kilencven édességet neveztek. A Laboratorium.hu írása szerint a nemrég megújult szegedi Virág cukrászdában június 6-án rendezett eseményen tartották a Magyarország tortája verseny középdöntőjét, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre készülő cukrászok pedig a szervezet dietetikusától kaptak tanácsokat. Az eseményen bemutatkozott a TOP-Higiénia rendszer is, amelynek célja a hazai vendéglátás biztonságának és minőségének javítása... |
|
Széll Tamás győzelme a Bocuse d’Or szakácsversenyen egyértelműen azt mutatja, hogy a magyar gasztronómia felzárkózóban van a világ élvonalához. A világ legfontosabb séfpárbajának helyszínén mutatkozott be a TOP-Higiénia elnevezésű új, minőségbiztosítási rendszer is. A független laboratórium pecsétjével ellátott éttermekben mostantól garantált a magas higiéniai színvonal... |
|
Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint... |
|
Sokakban felmerül a félelem: veszélyes lehet-e az egészségre az asztali só. Nem csak a só ismert negatív élettani hatásairól van szó, hanem az adalékanyagokról is. Ha valakinek nem jutna eszébe éppen ettől rettegni, bizonyos forgalmazók előszeretettel hívják fel a figyelmünket erre a jelenségre is, leginkább azért, hogy némi piaci előnyhöz jussanak a kiélezett versenyben. Hogy valóban veszélyes-e az asztali só, vagy mindez csak átverés? Kiderül legfrissebb cikkünkből... |
|
Megjelent az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap idei első száma, amelyben az élelmiszer-biztonság történetének legérdekesebb epizódjai mellett olvashatnak növényvédő szerekről, internetes élelmiszer-vásárlási szokásokról, húsipari készítmények omega-3 típusú zsírsavtartalmáról, az élelmiszerkémia oktatásának lehetőségeiről, illetve ehető filmbevonatokról is. Ez utóbbi cikkel részletesebben is foglalkozunk... |
|
Műanyag, de komposztálható. Interaktív. Ehető! A jövő csomagolóanyagai már köztünk vannak, és nemcsak védik az élelmiszert, hanem intelligens módon jelzik annak mikrobiológiai és fizikai állapotát is – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számának vezető tanulmányából. Sci-fi rajongók, figyelem!... |
|
Tájékozottak, ám súlyos hiányosságokkal rendelkeznek a gyermekek az élelmiszer-biztonság területén – derült ki a NÉBIH legfrissebb, általános iskolások körében végzett kutatásából, amelynek eredményei az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban jelentek meg. Összeállításunkban a lap többi cikkéről is ejtünk néhány szót... |
|
Javulhatnak a higiéniai állapotok és az előállítási körülmények a magyarországi cukrászdákban egy új kezdeményezésnek, a „TOP Higiénia” rendszer sikeres bevezetésének köszönhetően. Mindez a vállalkozásoknak is nagy előny lehet, hiszen a Top Higiénia a megelőzésre teszi a hangsúlyt, a csatlakozott konyhák, éttermek, cukrászatok állandó követelmény alapján, független szakértő által kiállított véleményt kapnak a munkájukról... |
|
A férfiak pazarlóbbak, mint a nők, legalábbis ami az élelmiszereket érinti, emellett a 30-as éveikben járó korosztály dobja ki a legtöbb élelmiszert a kukába – derült ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) legújabb számában publikált kutatásból. A tudományos szaklap többi cikkében arra is fény derül, hogy bizonyos fogyasztói csoportok az átlagosnál jobban kitettek a növényvédő-szereknek, hogyan változik a kávé polifenol-tartalma a pörkölés hatására, hogy miért létfontosságú elem a nikkel... |
|
Miért oldódik ki jobban az ásványvizes palack anyaga az italba a forró autóban? Mik azok az élelmiszer-utánzó modelloldatok? Hogyan szaporodnak a mikrobák a védőgázas csomagolásban? Mennyi csomagolóanyagot eszünk meg az életünk során? Az érdekes kérdések mellett a csomagolóanyagok biztonságáról, szabályozásáról és a vizsgálatok fontosságáról is tanácskoztak hatósági és laboratóriumi szakemberek egy október elején rendezett konferencián, amelyen a csomagolóipar színe-java is megjelent... |
|
Hét éves húsgolyó az autópálya melletti büfében, egérpiszok a cukrászdában, súlyos szabálytalanságok a vendéglátóhelyek közel felénél – nem győzzük kapkodni a fejünket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) híreit olvasva. Az utóbbi hetekben számos éttermet zártak be az ellenőrzések során feltárt komoly hiányosságok miatt. Mit tehetnek az étterem-tulajdonosok azért, hogy ne kelljen rettegniük az ellenőrzéskor? A többek között a HORECA-szektorban higiéniai és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat végző független laboratórium tanácsai segíthetnek az eligazodásban... |
|
Hogyan alakítsák ki az éttermek saját értékelési rendszerüket? Mit mondanak a jogszabályok? Mi a lényege a terméktanúsításoknak? Melyek egy megfelelőség-értékelési rendszer kialakításának legfontosabb elemei? Milyen területeket érdemes figyelembe venni a vendéglátásban? A fenti kérdésekre igyekeztünk válaszokat találni az alábbi összeállításban... |
|
Az allergia népbetegség, terjedése ezért világszerte egyre nagyobb figyelmet érdemel. Az allergén anyagok jelen vannak az ételeinkben is. Miért veszélyesek, és hogyan lehet kimutatni a jelenlétüket? A laboratorium.hu legfrissebb minisorozatának első részében beszélünk a gluténről, a laktózról, illetve a szójáról, szó esik a mogyoróról és az ELISA-módszerről is... |
|
A Barackos buborék jelen esetben nem valami abszurd színdarab címe, hanem a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes alkotása. Az augusztus 20-i ünnepségsorozathoz kapcsolódó verseny a cukorbetegségre, az egészséges életmódra is felhívja a figyelmet. Hogyan zajlott a Barackos buborék vizsgálata? A WESSLING Hungary Kft. laboratóriumában valódi nyomozómunka folyt... |
|
Táplálkozásunk egyik alapvető nyersanyagát a gabonák adják, amelyek minősége szoros összefüggésben áll többek között a terület klimatikus tényezőivel. A felmelegedő éghajlat kapcsán felmerül a kérdés, hogy a megváltozott hőmérsékleti viszonyok miatt az eddig megszokottakhoz képest milyen káros hatások érhetik a gabonatermésünket, és milyen laboratóriumi vizsgálatok szükségesek ezek felismeréséhez... |
|
A melegben miért romlanak meg jobban az élelmiszerek? Mi alapján határozhatjuk meg, hogy fogyaszthatók-e még? Van-e az élelmiszereknek szavatosságuk? Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben? Miért nem szabad megszakadnia a hűtőláncnak? Hogyan és mit vizsgálunk az élelmiszerekben? A Laboratorium.hu legfrissebb nyári összeállítása... |
|
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) című tudományos szaklap legfrissebb számában közölt kutatásokból kiderül, hogyan vélekednek a fogyasztók az élelmiszerekben található adalékanyagokról, miképpen változott a magyar termékek aránya a hazai áruházak polcain, illetve milyen módon lehet közelebb vinni a gimnáziumi tanulókhoz az élelmiszer-kémia összefüggéseit... |
|
Vizsgálólaboratóriumunkban a környezeti minták és a gyógyszerek mellett az élelmiszerek is igen jó helyre találnak, de nem csak az olyan alaptermékek, mint a hús, a tej vagy a zöldségek, hanem még a torták is! Magyarország Cukormentes tortája például minden évben nálunk vendégeskedik. Miért fontos a vizsgálata? Hogyan zajlik? E cikkből minden kiderül... |
|
Míg az első nap fókuszában a közétkeztetést érintő fontos kérdések álltak, az eddigi legsikeresebb Hungalimentaria konferencia második munkanapján számos érdekes, az élelmiszer-biztonság területét érintő előadás mellett a kerekasztal-beszélgetésen a kommunikáció és a tájékoztatás fontossága, illetve egy a piaci és a hatósági laboratóriumokkal közös adatbázis kialakításának lehetősége is szóba került... |
|
Méz, pálinka, búza, növényvédő szerek, mikotoxinok, étrend-kiegészítők vizsgálata, a víz arzéntartalma, állatgyógyászati melléktermék, közétkeztetés, az élelmiszeriparban használt fertőző fertőtlenítőszerek – többek között ezeket a rendkívül fontos élelmiszer-biztonsági témákat is megvitatják a Hungalimentaria tudományos konferencián és szakmai kiállításon április 22-23-án... |
|
Egy laboratóriumban a munkatársak felkészültsége és a legmodernebb berendezések mellett az érzékszervek is fontos szerepet játszanak: az élelmiszerek elemzésekor ugyanis nagy szerep jut az ízlelésnek és a szaglásnak. A megfelelő jogosítvánnyal rendelkező szakemberek például meg tudják állapítani azt is, van-e az ételben umami... |
|
Az aszpartám az egyik leghíresebb édesítőszer. Sok tanulmány szerint káros az egészségre, ám az európai hatóságok bizonyos szint alatt ártalmatlannak ítélték annak mennyiségét. A NÉBiH egyik legfrissebb kutatása megnyugtató eredményt hozott: a napi aszpartámbevitel nem ad okot aggodalomra, de a gyerekek túlzott üdítőfogyasztása már kockázatos lehet. És a gyümölcsjoghurtokkal is vigyázni kell... |
|
A Fusarium az egyik legelterjedtebb mikroszkopikus gomba, amely megfertőzi a növényeket, az általa termelt toxinok pedig komoly betegségeket is okozhatnak. Míg a gabonaféléknél ez élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent, addig a banánoknál magát a növényt pusztítja el, mint egy időzített bomba. Vagyis gomba. Akárhogy is van, a mikotoxinok vizsgálata rendkívül fontos... |
|
A címben szereplő kérdés előtt érdemes egy másikat is tisztázni. Létezik városi méz? Lehetséges, hogy a méhek nem csak a mezőkön és az akácosokban gyűjtik össze a virágport, hanem a nagyvárosok parkjaiban is? A válasz meghökkentő: igen, lehetséges, a laboratóriumi vizsgálatokból pedig az is kiderül, hogy milyen minőségű ez a bizonyos városi méz... |
|
Sokunk számára szinte feloldhatatlan dilemmát jelent, hogy a hizlaló és túlzott fogyasztása esetén komoly egészségügyi problémákat okozó cukrot vagy az azt helyettesítő szereket válasszuk. Ez utóbbiak negatív hatásairól ugyanis számos mendemonda kering. Alábbi összeállításunkban ezért arra vállalkoztunk, hogy rendet tegyünk a cukorpótló molekulák területén, bemutatjuk azok laboratóriumi vizsgálati módszereit,és ígérjük: a fenti dilemmára is megoldást kínálunk... |
|
Ca2O: a kémiában ugyan nincs ilyen képlet, hiszen a kalcium és az oxigén nem ilyen arányban kötődnek egymáshoz, viszont a képletet CaCaO-ként leírva már igenis egy létező anyaggal, mi több egy élvezeti cikkel, a mindenki által imádott kakaóval állunk szemben! Az ünnepekhez közeledve érdemes áttekinteni, mi mindenre kell odafigyelnünk a csokoládévásárláskor... |
|
Sokan azt gondolhatják, hogy az élelmiszerek cukortartalmának meghatározása nem túl bonyolult feladat. Annyiban igazuk is van, hogy ez egy viszonylag egyszerű vizsgálat… ha éppen nem kell szétbontani a poliszacharidokat…vagy nem répacukorról van szó…vagy ha nem egyszerre vannak jelen az élelmiszerben a mono- és a poliszaharidok. Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire összetett a kérdés, mint az, hogy ha a teljes szénhidrát-tartalomra vagyunk kíváncsiak egy élelmiszerben, akkor gyakran kénytelenek vagyunk megmérni a többi összetevő mennyiségét (fehérje, zsír, rost, hamu) is, és mindezt kivonjuk százból! De talán a legcélravezetőbb, ha gyorsan végignézzük, hogyan vizsgáljuk közvetlenül a cukrokat a laboratóriumban... |
|
Órarugó Gerincű Felpattanó és Festéktüsszentő Hapci Benő valószínűleg nem sokáig gondolkozna, ha Pom Pom megkérné őket: fogadják a barátságukba az Élelmiszer-utánzó Modelloldatokat. E furcsa nevű szerzetek egyelőre még nem álltak be Csukás István a való világban már haszontalanná vált, mégis szeretni való figurái közé: jelenleg ugyanis az élelmiszerek csomagolóanyagainak kioldódási vizsgálatai során játszanak főszerepet a laboratóriumban... |
|
Közelednek az ünnepek, ürülnek vitaminkészleteink, így szokásos bevásárló körútjaink alkalmával igen nehéz ellenállnunk az utunkba kerülő friss zöldségek, gyümölcsök vevőcsalogató kínálatának. Nem árt azonban körültekintőnek lennünk a vásárláskor! Különösen azokkal a termékekkel vigyázzunk, amelyek a déli országokból (Spanyolország, Olaszország, Görögország), vagy az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében ugyanis leginkább az okozhat problémát, hogy azok származási helye bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak... |
|
Hogy mi minden van egy paradicsomban, az nem csak a biológia szempontjából nagyon érdekes kérdés. A paradicsomot ugyanis megesszük, így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagokat tartalmaz. A természetes komponensek mellett olyan mesterséges vegyületek jelenlétét kutatjuk, amelyek adott esetben ártalmasak lehetnek az egészségünkre... |
|
Egyfajta csodaszerként vagy legalábbis elképesztő hatású étrend-kiegészítőként árulják különböző boltokban és weboldalakon az oxigénnel dúsított vizet. A hatásvadász leírások alapján valóban úgy tűnhet, a palackban vagy patronos formában árusított termék energikussá, fitté varázsol bennünket, megvéd az öregedéstől, a potenciazavaroktól, sőt, még a rákot is gyógyítja. A valóságban azonban már az is kérdéses, hogy egyáltalán eljut-e az emésztőrendszerünkig az oxigéndús víz... |
|
A méz egy különleges élelmiszer. Hogy ennek utánajárjunk, képzeletben csatlakozzunk az egyiptomi piramisokat feltáró régészekhez, akik lezárt edényekben több ezer éves, romlatlan állapotú mézre bukkantak! Évszázadok teltek, s múltak, és a méz továbbra is ott hevert fogyasztásra alkalmasan. Mi lehet ennek a titka? Nem csak erre a kérdésre igyekszünk válaszolni... |
|
Az ember természetesnek látszó módon vonzódik a szimmetriához. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a mindennapi életben tapasztalható törekvés arra, hogy lakásunkban valamely mértani szabály szerint helyezzük el bútorainkat, majd ezt a szabályt megtörjük egy vázával, falra akasztott képpel, hogy az alap szerkezetet, a szimmetriát jobban kiemelhessük. A természetben is látunk hasonló „törekvéseket”, a transzzsírsavakat például éppen egy ilyen „hiba” miatt tartjuk veszélyesnek a szervezetünkre... |
|
Pontosabban a dioxinokkal, hiszen ez egy komplett vegyületcsalád, igaz, nem a szimpatikus fajtából. Egyes tagjai ugyanis mérgezők: hulladékégető művekből, vegyi üzemek melléktermékeiként kerülhetnek a környezetbe, de előfordulnak a természetben is: vulkánok és erdőtüzek füstjében és bizonyos agyagtípusokban. A vegyületcsalád bizonyos tagjai igen erős mérgek. A halálos dózis alatti mennyiségek rendszeresen a melegvérűek szervezetébe jutva, azok utódainál torzfejlődést eredményezhetnek, ezért bizony nagyon kell velük vigyázni! Tragikus, hogy egy alkalommal a vietnámi háborúban is szerephez jutottak, mintha vegyi fegyverként használták volna őket. Alábbi összefoglalásunkban igyekeztünk összeszedni a dioxinokkal kapcsolatos néhány fontosabb tudnivalót... |
|
Megújult az élelmiszerek laboratóriumi vizsgálata szempontjából az egyik legfontosabb magyarországi tudományos szaklap: az Élelmiszervizsgálati Közlemények. Az olvasók hamarosan egy színes, A4-es formátumú lapot tarthatnak a kezükben, amelyben a kitűnő tudományos cikkek teljes terjedelmükben megjelennek angolul is. Az új honlapon a cikkek kereshetők és digitálisan letölthetők, így a nemzetközi szakmai közvélemény és piac is könnyen hozzáfér majd a megújult tartalomhoz... |