Élelmiszerek és más finomságok

Új típusú vajkrémet hoztak létre magyar kutatók

A nemrég kidolgozott technológiával biztonságosan gyártható az a csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, élőflórás vajkrém, amelynek tejcukortartalma 0,1% alá csökkenthető. A Széchenyi István Egyetem kutatói az eredményeiket az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban ismertették. A dolgozat összefoglalása a Laboratorium.hu-n...

Elolvasom



Ételek a melegben

Élelmiszerek és más finomságok

A melegben miért romlanak meg jobban az élelmiszerek? Mi alapján határozhatjuk meg, hogy fogyaszthatók-e még? Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben? Miért nem szabad megszakadnia a hűtési láncnak? Hogyan és mit vizsgálnak az élelmiszerekben? A Laboratorium.hu válaszai a kánikulában...



Kicsi Gesztenye útja a laborban

Élelmiszerek és más finomságok

A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny díjnyertes alkotását ezúttal is egy független laboratóriumban, a WESSLING Hungary Kft-nél ellenőrizték. Mi mindent vizsgáltak a Kicsi Gesztenyében? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...



Egészségesek az almelevek

Élelmiszerek és más finomságok

Egy magyar kutatás frissen közölt eredménye szerint a hazai 100 százalékos almalevek egészségesek. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban megjelent tanulmány szerzői tizenkét fajta almalevet vizsgáltak meg a laboratóriumban...



Mikroműanyagok: a halastavakban minimális a jelenlétük

Környezetünk analitikája

Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Jó hír, hogy a Laboratorium.hu által közzétett kutatás eredményei alapján megállapítható: a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentrációk minimálisak...



Izotóp a vízben

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája

Az ember szervezetébe számtalan helyről juthat sugárzás, ennek egyik része az élelmiszer, azon belül is az ivóvíz. Nem véletlen, hogy a vizek radiológiai vizsgálatát szigorú rendeletek írják elő, ám európai szinten is csak néhány laboratórium képes ezekre a mérésekre. Milyen határérték fölött jelenthet veszélyt a sugárzás, és mi a helyzet a magyarországi vizekkel? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása...



Megmenthető az előpárlatos pálinka!

Pálinka a lombikban

Ráadásul tudományos alapokon. A pálinka készítésekor gyakori hiba, hogy a lepárlás kezdetén túl kevés előpárlatot választunk el, ezért a középpárlatba kellemetlen, szúrós szagú komponensek kerülnek, gyakorlatilag elrontva az italt. Jó hír minden pálinkakészítőnek, hogy az előpárlatosság kijavítására igenis van gyógymód. A Laboratorium.hu mindezt a tudomány szemszögéből mutatja be...



Újabb mirkoműanyag-mintavétel a Dunán

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája

Ismét mintát vett a Dunából egy független laboratórium, ezúttal Esztergomnál helyezték a vízbe a mikroműanyagok mérésére kialakított szivattyút a Pó és a Duna folyókért program keretében. A WWF nemrég közzétett tanulmánya szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg - adta hírül a Laboratorium.hu...



Élelmiszerbiztonsági világnap: új kihívások

Élelmiszerek és más finomságok

Az idén június 7-én szervezik meg először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot. Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az értend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. De hogyan? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása...



Már "néhány" molekulát is megtalálnak

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája

Egy angol kutatás kapcsán az egész európai sajtót bejárta a hír, miszerint a folyók antibiotikum-szennyezettsége aggasztóan magas. Vajon mit jelent az, hogy magas? Vannak-e határértékek? Pusztán az a tény, hogy az emberi tevékenység eredményeként a környezetbe kerülő különböző vegyületeket ma már képesek vagyunk kimutatni, valóban okot ad a pánikra? Lássuk, mit mond erről egy vizsgálólaboratórium...

Ételek a melegben

Ételek a melegben

Élelmiszerek és más finomságok

A melegben miért romlanak meg jobban az élelmiszerek? Mi alapján határozhatjuk meg, hogy fogyaszthatók-e még? Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben? Miért nem szabad megszakadnia a hűtési láncnak? Hogyan és mit vizsgálnak az élelmiszerekben? A Laboratorium.hu válaszai a kánikulában...

Kicsi Gesztenye útja a laborban

Kicsi Gesztenye útja a laborban

Élelmiszerek és más finomságok

A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny díjnyertes alkotását ezúttal is egy független laboratóriumban, a WESSLING Hungary Kft-nél ellenőrizték. Mi mindent vizsgáltak a Kicsi Gesztenyében? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...

Egészségesek az almelevek

Egészségesek az almelevek

Élelmiszerek és más finomságok

Egy magyar kutatás frissen közölt eredménye szerint a hazai 100 százalékos almalevek egészségesek. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban megjelent tanulmány szerzői tizenkét fajta almalevet vizsgáltak meg a laboratóriumban...

Mikroműanyagok: a halastavakban minimális a jelenlétük

Mikroműanyagok: a halastavakban minimális a jelenlétük

Környezetünk analitikája

Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Jó hír, hogy a Laboratorium.hu által közzétett kutatás eredményei alapján megállapítható: a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentrációk minimálisak...

Izotóp a vízben

Izotóp a vízben

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája

Az ember szervezetébe számtalan helyről juthat sugárzás, ennek egyik része az élelmiszer, azon belül is az ivóvíz. Nem véletlen, hogy a vizek radiológiai vizsgálatát szigorú rendeletek írják elő, ám európai szinten is csak néhány laboratórium képes ezekre a mérésekre. Milyen határérték fölött jelenthet veszélyt a sugárzás, és mi a helyzet a magyarországi vizekkel? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása...

Megmenthető az előpárlatos pálinka!

Megmenthető az előpárlatos pálinka!

Pálinka a lombikban

Ráadásul tudományos alapokon. A pálinka készítésekor gyakori hiba, hogy a lepárlás kezdetén túl kevés előpárlatot választunk el, ezért a középpárlatba kellemetlen, szúrós szagú komponensek kerülnek, gyakorlatilag elrontva az italt. Jó hír minden pálinkakészítőnek, hogy az előpárlatosság kijavítására igenis van gyógymód. A Laboratorium.hu mindezt a tudomány szemszögéből mutatja be...

Újabb mirkoműanyag-mintavétel a Dunán

Újabb mirkoműanyag-mintavétel a Dunán

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája

Ismét mintát vett a Dunából egy független laboratórium, ezúttal Esztergomnál helyezték a vízbe a mikroműanyagok mérésére kialakított szivattyút a Pó és a Duna folyókért program keretében. A WWF nemrég közzétett tanulmánya szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg - adta hírül a Laboratorium.hu...

Élelmiszerbiztonsági világnap: új kihívások

Élelmiszerbiztonsági világnap: új kihívások

Élelmiszerek és más finomságok

Az idén június 7-én szervezik meg először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot. Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az értend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. De hogyan? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása...

Már "néhány" molekulát is megtalálnak

Már "néhány" molekulát is megtalálnak

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája

Egy angol kutatás kapcsán az egész európai sajtót bejárta a hír, miszerint a folyók antibiotikum-szennyezettsége aggasztóan magas. Vajon mit jelent az, hogy magas? Vannak-e határértékek? Pusztán az a tény, hogy az emberi tevékenység eredményeként a környezetbe kerülő különböző vegyületeket ma már képesek vagyunk kimutatni, valóban okot ad a pánikra? Lássuk, mit mond erről egy vizsgálólaboratórium...