Konyhakémia

Nézzünk a pohár fenekére: miért habzik a pezsgő?

Miért és hogyan habzik a pezsgő, miről árulkodik a habja? Hogyan jönnek létre a stabil buborékok? Mi a szerepe mindebben a pohárnak? Miért ne tegyük a pezsgőspoharat mosogatógépbe? Fehérjék, cukrok, cellulóz – a habzás főszereplői. Itt a szilveszter, a Laboratorium.hu-n pezsgőkémia következik...

Elolvasom



Újévi virsliáldozat - a legjobb főzési technika

Konyhakémia

A szilveszteri buli ráirányította a figyelmet a helyes virslifőzésre. Biztos mindenki elgondolkozott már a tökéletes főzési technikán, ahogy azon is, hogy miért olyan finom a hentesnél vásárolt virsli. Nos, igyekszünk mindkét kérdésre választ adni, és ezúttal is a kémia, azaz a konyhakémia tudományát hívtuk segítségül...



Kitűnő a hazai ponty

Ésszel a kosárba
A Laboratorium.hu októberben indult cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. szakértői segítségével hívja fel a figyelmet arra, mit és hogyan érdemes vásárolni, hogy a fogyasztók valóban ésszel pakoljanak a kosárba. A HappyFish projekt eredményei alapján azonban kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a hazai halat, különösen a pontyot akár ész nélkül is nyugodtan a kosarunkba tehetjük. Megvizsgálták a halak környezetét, húsát, feldolgozását, és minden területen megnyugtató értékek születtek. Karácsony előtt pedig különösen jól jön a laboratóriumi megerősítés mindannyiunknak: a hazai ponty nem csak finom, hanem egészséges is...


Együnk kevesebb csomagolást!

Ésszel a kosárba
Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból az életünk során közel fél kilogramm mennyiséget fogyasztunk el – és most nem a papírszalvéta-foszlányokra gondolunk, hanem a csomagolóanyagokból az ételekbe kioldódó vegyületekre. Melyek ezek? Hogyan együnk belőlük kevesebbet? Kiderül az Ésszel a kosárba cikksorozat aktuális összeállításából...


Egy labor a legjobb márkák között

A laboratórium
Novemberben immár tizenkettedik alkalommal ítélték oda a Business Superbrands díjakat. A nagyközönség által is ismert, magas minőséget szimbolizáló védjegyet ezúttal egy független laboratórium is kiérdemelte...


Milyen dezodort válasszunk?

Ésszel a kosárba
Milyen anyagokat tartalmaznak a kozmetikumok? Hogyan fejtik ki hatásukat? Jelenthetnek-e ránk bármilyen veszélyt? Az Ésszel a kosárba sorozatban ezúttal a dezodorokat és a naptejeket vesszük górcső alá...


Doppingolunk, és nem tudunk róla?

Ésszel a kosárba
Hogyan vásároljunk étrend-kiegészítő szereket? Az elmúlt tíz év étrendkiegészítő-vizsgálatainak tanulságai az Ésszel a kosárba cikksorozatában. A Laboratorium.hu legfrissebb anyagának összeállításában ezúttal is a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium segített...


Meddig ehető az élelmiszer?

Ésszel a kosárba
Szavatosság, eltarthatósági, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő: melyik mit jelent? Meddig fogyasztható egy élelmiszer? Az Ésszel a kosárba sorozatunkban ezúttal erre a kérdésre igyekszünk válaszolni a laboratóriumi szakértő segítségével...


Tízezer ok a beltéri levegő vizsgálatára

Levegő elemző

Illékony szerves vegyületek, gombák, Legionella: ezeket az egészségre káros anyagokat és mikroorganizmusokat mind beszippanthatjuk, és még ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból vagy az irodából. Beltéri levegővizsgálatokról tartott előadást a WESSLING szakembere egy klímatechnikai konferencián...



Az utolsó szó a mikrobáké

Ésszel a kosárba
A mikroorganizmusok egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszer-biztonságban. Mire kell figyelnünk? Az Ésszel a kosárba! sorozat harmadik cikke a több millió élelmiszer-vizsgálatot elvégző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértőinek segítségével készült...

Újévi virsliáldozat - a legjobb főzési technika

Újévi virsliáldozat - a legjobb főzési technika

Konyhakémia

A szilveszteri buli ráirányította a figyelmet a helyes virslifőzésre. Biztos mindenki elgondolkozott már a tökéletes főzési technikán, ahogy azon is, hogy miért olyan finom a hentesnél vásárolt virsli. Nos, igyekszünk mindkét kérdésre választ adni, és ezúttal is a kémia, azaz a konyhakémia tudományát hívtuk segítségül...

Kitűnő a hazai ponty

Kitűnő a hazai ponty

Ésszel a kosárba
A Laboratorium.hu októberben indult cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. szakértői segítségével hívja fel a figyelmet arra, mit és hogyan érdemes vásárolni, hogy a fogyasztók valóban ésszel pakoljanak a kosárba. A HappyFish projekt eredményei alapján azonban kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a hazai halat, különösen a pontyot akár ész nélkül is nyugodtan a kosarunkba tehetjük. Megvizsgálták a halak környezetét, húsát, feldolgozását, és minden területen megnyugtató értékek születtek. Karácsony előtt pedig különösen jól jön a laboratóriumi megerősítés mindannyiunknak: a hazai ponty nem csak finom, hanem egészséges is...
Együnk kevesebb csomagolást!

Együnk kevesebb csomagolást!

Ésszel a kosárba
Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból az életünk során közel fél kilogramm mennyiséget fogyasztunk el – és most nem a papírszalvéta-foszlányokra gondolunk, hanem a csomagolóanyagokból az ételekbe kioldódó vegyületekre. Melyek ezek? Hogyan együnk belőlük kevesebbet? Kiderül az Ésszel a kosárba cikksorozat aktuális összeállításából...
Egy labor a legjobb márkák között

Egy labor a legjobb márkák között

A laboratórium
Novemberben immár tizenkettedik alkalommal ítélték oda a Business Superbrands díjakat. A nagyközönség által is ismert, magas minőséget szimbolizáló védjegyet ezúttal egy független laboratórium is kiérdemelte...
Milyen dezodort válasszunk?

Milyen dezodort válasszunk?

Ésszel a kosárba
Milyen anyagokat tartalmaznak a kozmetikumok? Hogyan fejtik ki hatásukat? Jelenthetnek-e ránk bármilyen veszélyt? Az Ésszel a kosárba sorozatban ezúttal a dezodorokat és a naptejeket vesszük górcső alá...
Doppingolunk, és nem tudunk róla?

Doppingolunk, és nem tudunk róla?

Ésszel a kosárba
Hogyan vásároljunk étrend-kiegészítő szereket? Az elmúlt tíz év étrendkiegészítő-vizsgálatainak tanulságai az Ésszel a kosárba cikksorozatában. A Laboratorium.hu legfrissebb anyagának összeállításában ezúttal is a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium segített...
Meddig ehető az élelmiszer?

Meddig ehető az élelmiszer?

Ésszel a kosárba
Szavatosság, eltarthatósági, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő: melyik mit jelent? Meddig fogyasztható egy élelmiszer? Az Ésszel a kosárba sorozatunkban ezúttal erre a kérdésre igyekszünk válaszolni a laboratóriumi szakértő segítségével...
Tízezer ok a beltéri levegő vizsgálatára

Tízezer ok a beltéri levegő vizsgálatára

Levegő elemző

Illékony szerves vegyületek, gombák, Legionella: ezeket az egészségre káros anyagokat és mikroorganizmusokat mind beszippanthatjuk, és még ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból vagy az irodából. Beltéri levegővizsgálatokról tartott előadást a WESSLING szakembere egy klímatechnikai konferencián...

Az utolsó szó a mikrobáké

Az utolsó szó a mikrobáké

Ésszel a kosárba
A mikroorganizmusok egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszer-biztonságban. Mire kell figyelnünk? Az Ésszel a kosárba! sorozat harmadik cikke a több millió élelmiszer-vizsgálatot elvégző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértőinek segítségével készült...