Egészségünk védelmében

Hogyan vizsgálják a fertőtlenítő szereket?

A koronavírus terjedése kapcsán hiánycikk lett a fertőtlenítő szer, ezért számos kozmetikai cég kezdte meg vizes-alkoholos termékek készítését. Miből állnak ezek az oldatok, mi garantálja a hatékonyságukat, és hogyan vizsgálják azokat? A Laboratorium.hu egy független vizsgálólaboratórium szakértőjét kérdezte...

Elolvasom



Élelmiszerek karbonlábnyoma

Élelmiszerek és más finomságok
Környezetünk analitikája
A mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripar, valamint az élelmiszerek szállítása egyaránt terhelik környezetünket. Hogy lehet mindezt mérni? Erről szól a WESSLING Tudásközpont szaklapjának egyik legfrissebb tanulmánya...


Laborkalandok a Tudásközpontban

A laboratórium
Egy hazai vizsgálólaboratórium immár hetedik éve nyitja meg kapuit a fiatal generációk előtt. Eddig Magyarország első országos online kémiaversenyének győzteseit látták vendégül a nagyközönség számára szigorúan lezárt laboratóriumban, ahová egy éve már pályázati úton jutnak be a laborkalandozók. Kromatográfia, élelmiszer-vizsgálatok, parányi plasztikok – csak néhány az elmúlt hónapok témái közül...


Aquaphotomics: új módszer az élelmiszer-hamisítás kiszűrésére

Egészségünk védelmében
Élelmiszerek és más finomságok
Megbízhatónak és hatékonynak bizonyult egy új vizsgálati technika, amelyben a víz és az infravörös fény játssza a főszerepet, és amely élelmiszerbiztonsági szempontból is áttörést jelenthet a hamis termékek kiszűrésében. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb dolgozatában magyar kutatók a hamis fűszerpaprika detektálására alkalmazott aquaphotomics módszerről számolnak be...


Meddig ehető az élelmiszer?

Ésszel a kosárba
Szavatosság, eltarthatósági, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő: melyik mit jelent? Meddig fogyasztható egy élelmiszer? Az Ésszel a kosárba sorozatunkban ezúttal erre a kérdésre igyekszünk válaszolni a laboratóriumi szakértő segítségével...


Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert?

Egészségünk védelmében
Élelmiszerek és más finomságok
Konkrétabban: milyen anyagok oldódnak ki a csomagolásból az élelmiszerbe? Miért kell rendszeresen vizsgálni a növényvédő szereket és az apró gombák által termelt anyagokat? Hogyan csíphető el akár egy napon belül egy mikrobiológiai fertőzés? A Sirha Budapest 2020 kiállításon rendezett konferencián egy élelmiszer-vizsgáló laboratórium szakemberei bemutatták a leggyakrabban detektált vegyületek toplistáit is. A Laboratorium.hu tudósítása...


Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája
Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció. A kutatást vezető WESSLING Hungary Kft. szakemberei a Tisza és a Duna után a Balatonban és a Zalában is kimutattak mikroműanyagokat...


Nézzünk a pohár fenekére: miért habzik a pezsgő?

Konyhakémia

Miért és hogyan habzik a pezsgő, miről árulkodik a habja? Hogyan jönnek létre a stabil buborékok? Mi a szerepe mindebben a pohárnak? Miért ne tegyük a pezsgőspoharat mosogatógépbe? Fehérjék, cukrok, cellulóz – a habzás főszereplői. Itt a szilveszter, a Laboratorium.hu-n pezsgőkémia következik...



Kitűnő a hazai ponty

Ésszel a kosárba
A Laboratorium.hu októberben indult cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. szakértői segítségével hívja fel a figyelmet arra, mit és hogyan érdemes vásárolni, hogy a fogyasztók valóban ésszel pakoljanak a kosárba. A HappyFish projekt eredményei alapján azonban kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a hazai halat, különösen a pontyot akár ész nélkül is nyugodtan a kosarunkba tehetjük. Megvizsgálták a halak környezetét, húsát, feldolgozását, és minden területen megnyugtató értékek születtek. Karácsony előtt pedig különösen jól jön a laboratóriumi megerősítés mindannyiunknak: a hazai ponty nem csak finom, hanem egészséges is...


Együnk kevesebb csomagolást!

Ésszel a kosárba
Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból az életünk során közel fél kilogramm mennyiséget fogyasztunk el – és most nem a papírszalvéta-foszlányokra gondolunk, hanem a csomagolóanyagokból az ételekbe kioldódó vegyületekre. Melyek ezek? Hogyan együnk belőlük kevesebbet? Kiderül az Ésszel a kosárba cikksorozat aktuális összeállításából...

Élelmiszerek karbonlábnyoma

Élelmiszerek karbonlábnyoma

Élelmiszerek és más finomságok
Környezetünk analitikája
A mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripar, valamint az élelmiszerek szállítása egyaránt terhelik környezetünket. Hogy lehet mindezt mérni? Erről szól a WESSLING Tudásközpont szaklapjának egyik legfrissebb tanulmánya...
Laborkalandok a Tudásközpontban

Laborkalandok a Tudásközpontban

A laboratórium
Egy hazai vizsgálólaboratórium immár hetedik éve nyitja meg kapuit a fiatal generációk előtt. Eddig Magyarország első országos online kémiaversenyének győzteseit látták vendégül a nagyközönség számára szigorúan lezárt laboratóriumban, ahová egy éve már pályázati úton jutnak be a laborkalandozók. Kromatográfia, élelmiszer-vizsgálatok, parányi plasztikok – csak néhány az elmúlt hónapok témái közül...
Aquaphotomics: új módszer az élelmiszer-hamisítás kiszűrésére

Aquaphotomics: új módszer az élelmiszer-hamisítás kiszűrésére

Egészségünk védelmében
Élelmiszerek és más finomságok
Megbízhatónak és hatékonynak bizonyult egy új vizsgálati technika, amelyben a víz és az infravörös fény játssza a főszerepet, és amely élelmiszerbiztonsági szempontból is áttörést jelenthet a hamis termékek kiszűrésében. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb dolgozatában magyar kutatók a hamis fűszerpaprika detektálására alkalmazott aquaphotomics módszerről számolnak be...
Meddig ehető az élelmiszer?

Meddig ehető az élelmiszer?

Ésszel a kosárba
Szavatosság, eltarthatósági, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő: melyik mit jelent? Meddig fogyasztható egy élelmiszer? Az Ésszel a kosárba sorozatunkban ezúttal erre a kérdésre igyekszünk válaszolni a laboratóriumi szakértő segítségével...
Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert?

Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert?

Egészségünk védelmében
Élelmiszerek és más finomságok
Konkrétabban: milyen anyagok oldódnak ki a csomagolásból az élelmiszerbe? Miért kell rendszeresen vizsgálni a növényvédő szereket és az apró gombák által termelt anyagokat? Hogyan csíphető el akár egy napon belül egy mikrobiológiai fertőzés? A Sirha Budapest 2020 kiállításon rendezett konferencián egy élelmiszer-vizsgáló laboratórium szakemberei bemutatták a leggyakrabban detektált vegyületek toplistáit is. A Laboratorium.hu tudósítása...
Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

A víz vizsgálata
Környezetünk analitikája
Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció. A kutatást vezető WESSLING Hungary Kft. szakemberei a Tisza és a Duna után a Balatonban és a Zalában is kimutattak mikroműanyagokat...
Nézzünk a pohár fenekére: miért habzik a pezsgő?

Nézzünk a pohár fenekére: miért habzik a pezsgő?

Konyhakémia

Miért és hogyan habzik a pezsgő, miről árulkodik a habja? Hogyan jönnek létre a stabil buborékok? Mi a szerepe mindebben a pohárnak? Miért ne tegyük a pezsgőspoharat mosogatógépbe? Fehérjék, cukrok, cellulóz – a habzás főszereplői. Itt a szilveszter, a Laboratorium.hu-n pezsgőkémia következik...

Kitűnő a hazai ponty

Kitűnő a hazai ponty

Ésszel a kosárba
A Laboratorium.hu októberben indult cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. szakértői segítségével hívja fel a figyelmet arra, mit és hogyan érdemes vásárolni, hogy a fogyasztók valóban ésszel pakoljanak a kosárba. A HappyFish projekt eredményei alapján azonban kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a hazai halat, különösen a pontyot akár ész nélkül is nyugodtan a kosarunkba tehetjük. Megvizsgálták a halak környezetét, húsát, feldolgozását, és minden területen megnyugtató értékek születtek. Karácsony előtt pedig különösen jól jön a laboratóriumi megerősítés mindannyiunknak: a hazai ponty nem csak finom, hanem egészséges is...
Együnk kevesebb csomagolást!

Együnk kevesebb csomagolást!

Ésszel a kosárba
Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból az életünk során közel fél kilogramm mennyiséget fogyasztunk el – és most nem a papírszalvéta-foszlányokra gondolunk, hanem a csomagolóanyagokból az ételekbe kioldódó vegyületekre. Melyek ezek? Hogyan együnk belőlük kevesebbet? Kiderül az Ésszel a kosárba cikksorozat aktuális összeállításából...