Az utolsó szó a mikrobáké

A mikroorganizmusok egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszer-biztonságban. Mire kell figyelnünk? Az Ésszel a kosárba! sorozat harmadik cikke a több millió élelmiszer-vizsgálatot elvégző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértőinek segítségével készült...

Ahogy a környezeti elemek anyaméhként vesznek körül bennünket, úgy jelenti a mi szervezetünk a közvetlen környezetet milliárdnyi apró élőlény számára.


Közöttük vannak olyanok, amelyek hasznos munkát végeznek a testünkben, de bizony sok olyan is előfordul, amely veszélyt jelent.
ÉSSZEL A KOSÁRBA!

A növényvédő szerek és a mikotoxinok után a Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! cikksorozatának harmadik írása az élelmiszereinkben lévő mikrobákról szól.
AZ UTOLSÓ SZÓ
A MIKROBÁKÉ
A CIKK NÉHÁNY MONDATBAN



  • Évente több, mint 400 ezer ember hal meg élelmiszer-eredetű megbetegedésekben
  • Ezeknek az egyik legfontosabb forrása mikrobiológiai okokra vezethető vissza
  • „Új” és régi, „hagyományos” kórokozók egyaránt veszélyeztetik a fogyasztót
  • Bizonyos mikrobiológiai vizsgálatok ma már akár 24 órán belül is elvégezhetők a modern laboratóriumokban
  • Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter  – néhány mikrobafaj  közelről is
  • Mit tehet a fogyasztó? – élelmiszercímke, higiénia, hőkezelés, tárolás, hűtés
 


Kezdjük mindenekelőtt a riasztó számokkal: az élelmiszerekkel a szervezetünkbe kerülő ártalmas anyagok több, mint 200 féle betegséget közvetítenek. A WHO adatai szerint évente 10 emberből 1 (azaz globálisan összesen kb. 600 millió) betegszik meg szennyezett élelmiszertől, közülük 420 ezren halnak meg (közülük is a legveszélyeztetettebbek az 5 év alatti gyerekek: 125 000 haláleset tudható be ennek). A leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz.

Az élelmiszerek szennyeződésének számos forrása lehet, hiszen a mai élelmiszer-ellátás összetett és szerteágazó folyamatokat foglal magában, beleértve a gazdaságban történő termelést, vágást vagy betakarítást, feldolgozást, tárolást, szállítást és forgalmazást: csak ezután jut el az élelmiszer a fogyasztót.

 

A globalizáció és a kereskedelem tovább nehezíti az élelmiszerek okozta megbetegedések felderítését és a termék visszahívását veszély esetén. Az élelmiszer-biztonság éppen ezért a kormányok, az ipar, a termelők, a hatóságok és a magánlaboratóriumok, valamint a fogyasztók közös felelőssége.

Mikrobiológiai veszélyek:

 

A vegetatív és spórás baktériumok, illetve az élesztő- és penészgombák lehetnek hasznosak, de okozhatnak egészségügyi veszélyt is.

Az élelmiszer-fertőzést vagy-mérgezést okozó „hagyományos” kórokozók:

  • Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Shigella fajok, Escherichia  coli

"Új” kórokozók:

  • Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophila, Campylobacter fajok, Escherichia coli O157:H7

A fentiek közül a Laboratorium.hu már számos kórokozóval részletesen is foglalkozott, íme néhány érdekesebb cikk:


Kerüljük el a Salmonella-családot!

Hogy néz ki a Salmonella baktérium? Hogyan jut az ételekbe, és miként tudjuk elkerülni? A konyhákban megtalálható mikrobák és baktériumok közül talán a Salmonella a legismertebb...

https://laboratorium.hu/salmonella


E. coli, a kétarcú baktérium

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium a normál bélflóra legfontosabb tagja, így minden melegvérű állat és az ember emésztőrendszerének természetes összetevője. Fontos élettani szerepe van, hiszen ez a baktérium termeli a szervezet számára a K2 és a B vitamint, illetve jelenlétével nagymértékben gátolja más patogén kórokozók elszaporodását a bélrendszerben - milyen tünetei vannak, hogyan kerülhet a konyhánkba?

https://laboratorium.hu/ecolibakterium


Listeria

Mit kell tudni a patogén baktérium biológiájáról, szaporodási jellemzőiről és az ellene való védekezés lehetőségeiről? Az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos, az EU-ban és Magyarországon jelenleg is hatályos jogszabályokat is megjelöltük.

https://laboratorium.hu/listeria


Campylobacter:

Érdemes megismerkedni – ha nem is testközelből – a hasmenést és görcsöket okozó Clostridium perfringens nevű baktériummal...

https://laboratorium.hu/Clostridiumperfringensbakteriumtophigienia



Mit tehet labor?

 

Vezető laboratóriumok, mint a WESSLING Hungary Kft., mikrobiológiai vizsgálataik során kórokozók és azok toxinjainak kimutatásával, a higiéniai és minőségi paraméterek (romlást okozó mikrobák) meghatározásával, fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálatával, romlás ok-okozat elemzéssel, illetve Challenge-tesztek végzésével segítik az élelmiszer biztonság növelését.

Mindebben nagy segítségükre vannak a alternatív műszeres gyorsvizsgálatok (VIDAS, PCR), amelynek eredményei (negatív) akár 24 órán belül is elkészülnek!

Mit tehet a fogyasztó?

 

  • A fogyasztóknak mindenekelőtt ismerniük kell az általános, élelmiszer-fogyasztással járó veszélyeket, a termékek címkéjén szereplő információk felhasználásával pedig tájékozódniuk kell az élelmiszerek biztonságos kezeléséről. 
  • Földrészenként és országonként ugyan eltérőek az élelmiszer-higiéniai állapotok, ám az élelmiszer-eredetű megbetegedések a fejlett országokban is jelentős kockázatot és terhet jelentenek.
  • Rendkívül fontos, hogy mindig kifogástalan alapanyaggal, tiszta ivóvízzel dolgozzunk, tiszta konyhában, tiszta kézzel végezzük a feladatokat.
  • Megfelelően el kell különíteni a készételeket és a nyersanyagokat.
  • Alaposan süssünk és főzzünk, figyeljünk tehát oda a megfelelő hőkezelésre.
  • Az ételeket lehetőleg hűtve tároljuk, és minél gyorsabban hűtsük le azokat

Az Ésszel a kosárba! kampány célja, hogy segítsen a fogyasztóknak, minél biztonságosabb termékeket vásárolni. A Laboratorium.hu tudományos weboldal cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértői számolnak be a több millió élelmiszerminta vizsgálata után szerzett tapasztalataikról.

 

A mikrobiológiai vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat!