Déli gyümölcsök | Élelmiszerek vizsgálata | Laboratórium

Déli gyümölcsök - téli intelmek

Közelednek az ünnepek, ürülnek vitaminkészleteink, így szokásos bevásárló körútjaink alkalmával igen nehéz ellenállnunk az utunkba kerülő friss zöldségek, gyümölcsök vevőcsalogató kínálatának. Nem árt azonban körültekintőnek lennünk a vásárláskor! Különösen azokkal a termékekkel vigyázzunk, amelyek a déli országokból (Spanyolország, Olaszország, Görögország), vagy az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében ugyanis leginkább az okozhat problémát, hogy azok származási helye bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak...

A cikkből kiderül, hogy a hosszú utazás és eltarthatóság miatt is feltehetően kezelték valamilyen „frissen tartó” szerrel ezeket a növényeket. Különösen igaz ez a télen kapható import szőlőre, körtére, nem is beszélve az olyan egzotikus gyümölcsökről, mint a mangó vagy a papaya. Laboratóriumunkban több ezer beérkező zöldség- és gyümölcsminta vizsgálatát végeztük. Az, hogy egy gyümölcsöt, vagy zöldséget ellenőrizzünk, elsősorban azért fontos, mert nincs információnk arról, milyen szerekkel, milyen arányban kezelték azt. Nem tudjuk azt, hogy vajon betartották-e a szerek alkalmazására vonatkozó előírásokat.

 

 

Az is érdekes és fontos információ, hogy amennyiben a gyümölcsön talált növényvédőszerek egy bizonyos szervre – például a májra – vannak rossz hatással, azok veszélyt jelenthetnek az egészségre. Külön-külön az előírt határérték alatt vannak, ám az úgynevezett koktélhatás következtében felerősödhet az ártalmasságuk.

Megnyugtató tény, hogy Magyarországon a megvizsgált zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség a laboratóriumi statisztikai kimutatások szerint pedig csak közel egy százalékban mérhető.

A feldolgozatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek esetében körülbelül 1200 növényvédő szert alkalmaznak világszerte. Ezekből az EU-ban 800 használata engedélyezett, a nagy európai laborok többsége 600 félét mér. Magyarországon a megrendelői igényekhez igazodva, egyedülálló módon laboratóriumunk képes 600 növényvédő szert kimutatni rutinszerűen – mondta el Suszter Gabriella.

A növényvédő szerek egy jelentős része úgynevezett multimódszerrel vizsgálható, amelynek lényege, hogy egy vizsgálattal nagyon sok komponenst ki lehet mutatni a keresett vegyületekből. Viszont a teljes körű, 600 peszticidet tartalmazó spektrum lefedéséhez speciális módszerekre is szükség van, amelyek során a nem csak az alkalmazott növényvédő szert, hanem annak bomlástermékeit is meghatározzuk. Minél többféle hatóanyagot tudunk vizsgálni, annál nagyobb esély van kiszűrni a szakszerűtlenül alkalmazott növényvédő szer okozta kockázatot! – emelte ki Suszter Gabriella az Élelmiszer szaklap cikkében.

 

 

 

Hogyan védekezhetünk?

Télen a déli gyümölcsök vásárlásakor legyünk tehát körültekintőek, ne vegyünk kétes eredetű termékeket (például az aluljárókban). A növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén van, és onnan mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Fogyasztás előtt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a szőlő esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt.

Kötelesné Suszter Gabriella