Gasparikné Dr. Reichardt
Judit, a WESSLING Hungary Kft. mikrobiológiai laboratóriumának vezetője
elmondta, hogy a Legionella egy olyan természetes és mesterséges
környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg (20-50 °C)
vízben hamar elszaporodik. A legionárius betegség leggyakrabban a
Legionella baktériumokat aeroszol formában tartalmazó levegő belégzését követően
alakulhat ki és súlyos, akár halálos betegséget is okozhat...
A Legionella hazánkban 1998
óta kötelezően bejelentendő betegség, 2016. február 4. óta pedig az Emberi
Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete alapján kötelezően
vizsgálandó paraméter.
Az érintett létesítmények
köre rendkívül nagy – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a
hűtőtornyokkal rendelkező létesítményeken át egészen a kórházakig, szociális
intézményekig. A Legionella ugyanis az épületek használati hideg- és melegvizes
rendszerében, a klímarendszerekben megtelepedhet, valamint a már említett
nedves hűtőtornyoknál, illetve az aeroszol előállító medencéknél.
A WESSLING Hungary Kft.
2015-ben és 2016-ban több ezer Legionella vizsgálatot végzett. Ezek alapján
érdekes statisztikákat osztott meg az előadó a közönséggel. A vizsgálatra
beérkezett technológiai vizek esetében literenként 1000 baktériumtelep alatti
szintet mértek a vizsgálatok döntő többségénél, ez a határérték még csak a
figyelmeztetési szint alatt van, beavatkozni e fölött kell, ilyenkor már nem
csak tanácsos, hanem kötelező is az beavatkozás.
Az ivóvizeknél kismértékben volt
alacsonyabb a megfelelt minták aránya, a vizsgálatok 86 százalékánál 100 telep
/ liter alatt maradtak a mért értékek. Ezek a számok azonban nem tekinthetők
reprezentatívnak az összes érintett, kockázatot jelentő létesítményre
vonatkozóan, mert a minták zömében élelmiszeripari létesítményekből származnak.
Ezek a számok azonban cseppet sem megnyugtatók,
hiszen a több ezer vizsgálat közül néhány százalékban a Legionellák magas száma
komoly közegészségügyi kockázatot jelenthet
Nem véletlen a törvény
szigora, hiszen még akkor sem „dőlhetünk hátra”, ha az egyik évben jónak
találtunk egy vízmintát, attól még a rendeletben megadott gyakorisággal
kell folytatni a vizsgálatokat, folyamatos monitorozásra van szükség –
hangsúlyozta Gasparikné Dr. Reichardt Judit.
Gorka
Ágnes ás Lovász Csaba bemutatta azt a speciális, a laboratórium által
kifejlesztett vizsgálatot, amely az eddigieknél gyorsabban és hatékonyabban
képes meghatározni a Salmonellát. A MALDI-TOF tömegspektrometria legfontosabb
előnye az, hogy egy lépésben lehet megvalósítani a megerősítő vizsgálatokat,
egyben mélyebb szintű azonosítási eljárás, így tehát nem csak munkát, de
jelentős időt is spórolunk, hiszen lényegében órák alatt kaphatunk információt
olyan fontos kérdésekről, mint a patogén mikroorganizmusok jelenlétének a
hiánya vagy más vizsgálat esetében az antibiotikum-rezisztencia.