A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája
verseny díjnyertes alkotását ezúttal is egy független laboratóriumban, a
WESSLING Hungary Kft-nél ellenőrizték. Mi mindent vizsgáltak a Kicsi
Gesztenyében? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...
A szegedi A
Cappella Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a
Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével
együtt hirdet meg. A „Kicsi Gesztenye” győzelmét az Országházban jelentették be
a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével
együtt. Magyarország Tortája a „Boldogasszony csipkéje” lett, melyet a Tóth
Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus
18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd
meg.
Az idei
győztes a „Kicsi Gesztenye” lett, amelyet a szegedi A Cappella Cukrászda
aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készített. A
torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft., függetlenélelmiszervizsgáló laboratórium végezte.
Hogyan zajlott a vizsgálat?
A „Kicsi Gesztenye” kalandos utat járt be
az analitikus szakemberek kezei között. Az élelmi rosttartalmat az emberi emésztést utánozó enzimek
sorával, kontrollált körülmények között határozták meg. Kemencébe rakva és teljesen elégetve a szervetlen anyagok
mennyiségét, kénsavban forralva és az így elroncsolt maradékot átdesztillálva
pedig a fehérjetartalmát állapították meg.

Homokkal összekeverve, termosztátba
helyezve a szárazanyag- és a víztartalma derült ki, sósavval
roncsolva, és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmát mérték meg laboratóriumi körülmények között.
A klasszikus laboratóriumi módszerek
mellett modern, úgynevezett induktív csatolású plazma optikai emissziós
spektrométerrel (röviden, csak ICP-OES) a nátrium- és a sótartalmát
ellenőrizték, folyadékkromatográffal pedig a különböző cukrok és
cukoralkoholok mennyiségét is megmérték a szakértő kollégák.
Ez utóbbi volt az egyik legfontosabb mérés, hiszen ennek köszönhetően teljes biztonsággal megállapítható: valóban hozzáadott cukor nélkül készült cukrászati remekműről van szó.
A torta ízvilágát a
gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós
ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét borító cukormentes tejcsokoládét koronaszerűen veszik körbe a csokoládéívek: a torta a harmonikus,
egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott.
A hozzáadott cukor nélkül készült
„Kicsi Gesztenye” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján
szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a
cukorbetegek számára jó választás lehet.
Az élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt érdeklődhet
A korábbi cukormentes torták vizsgálatairól itt olvashat érdekes cikkeket:
Mi van a három kívánságban?
Mit csináltak Pöttyös Pannival a laborban?