A világon az
élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a
négyezret, a kioldódás révén pedig hátrányos hatást gyakorolhatnak az élelmiszert fogyasztó ember
egészségére, ezért fontos, hogy az élelmiszerek csomagolóanyagait az arra alkalmas laboratóriumokban rendszeresen
vizsgálják - hangzott el egy élelmiszeripari konferencián...
Az élelmiszerek csomagolása tehát nem
csak a marketing szempontjából fontos – mondta el Szigeti Tamás János, a többek
között a csomagolóanyagok vizsgálatát is elvégző WESSLING Hungary Kft.
üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója az FMCG TOP 2018 elnevezésű
élelmiszer-ipari konferencián.
A
csomagolóanyagokból ugyanis idegen komponensek kerülhetnek az élelmiszereinkbe,
nyolcvan év alatt például átlagosan 300-400 g csomagolóanyag-származékot
fogyasztunk el!
Csomagolóanyagokkal
már régóta kapcsolatban állunk, Nicolas Apppert
például Napoleon korában készítette el első konzervjeit, az Északnyugati Átjáró
felfedezői pedig minden bizonnyal a kezdetleges, túlzott ólomtartalmú
fémdobozoknak köszönhetően haltak meg – legalábbis az exhumálás után ez derült
ki. Az amerikai toxikológus tudós, Lehman szerint minden anyag oldható, még ha
rosszul is. A csomagolóanyagok esetében azonban még egy rossz oldódás is
veszélyes lehet!

A derék
felfedezők haláláért is felelős kioldódás az anyagátadás, vagyis a diffúzió
elve szerint történik a csomagolóanyag és az élelmiszer közötti határfelületen
– mondta el Szigeti Tamás. A kioldódás differenciálelméleteit kidolgozó (és
emellett a kontaktlencse feltalálójaként is híressé vált orvos) Eugen Frick
arra is rávilágított, hogy a diffúziós állandó a hőmérséklet emelkedésével
arányosan nő. Jó példát jelentenek erre a sütőpapírok, amelyekből többek között
szulfátszármazékok, fémionok kerülhetnek át az ételbe.
Emiatt
célszerű elkerülni a tűző napon az autóban hagyott ásványvizes palackokból
származó italok fogyasztását is, a palackokból ugyanis a magasabb hőfokon
jobban kioldódnak a komponensek, de ugyanezen elv miatt okoz kisebb problémát a
kioldódás a hűtőipari termékeknél, az alacsonyabb hőmérsékleten ugyanis jóval
kisebb a migráció is.
A csomagolás kiválasztásakor a legfőbb szempont, hogy a fertőzés
(kontamináció) minimális legyen, de emellett olyan nem elhanyagolható szempontoknak
is figyelmet kell szentelni, hogy a mélyfagyasztott termékek csomagolása nem
válik-e törékennyé a fagyasztás hatására, a mikrohullámú sütőbe kerülő termék
csomagolásának anyaga pedig ne rendelkezzen poláris frakciócsoportokkal, ez
utóbbiak ugyanis gerjesztődnek a mikrohullámú energiától, és összetevőik az
élelmiszerekbe vándorolhatnak (az élelmiszerek tárolására szánt edényeken fel
kell tüntetni, hogy mikrohullámú melegítő berendezésben való használatra is
alkalmas-e).
Szigeti Tamás megemlített néhány csomagolóanyag-fajtát, és ismertette az
azokkal kapcsolatos lehetséges kioldódási folyamatokat. A konzerveknél a belső
felület sérülése kapcsán kerülhetnek fémionok, szerves monomerek,
stabilizátorok az ételbe, az alumínium pedig nem bizonyított módon, ám egyes
vélekedések szerint igenis felelős a hírhedt Alzheimer-kór kialakulásáért.
Ma a
csomagolóanyagok biztonsága a gyártó felelőssége, az ellenőrzést az Európai
Unióban az többek között a 10/2011/EK rendelete szabályozza. A szigorú
szabályozásra szükség is van, hiszen a világon előállított műanyagok 15
százaléka kapcsolatba kerül élelmiszerekkel! A műanyagokból számos komponens
kioldódhat, például a kioldási tulajdonságaikat tekintve rendkívül agresszív
savanyúságok tárolására szolgáló edényekből. Az ecetsav ugyanis kioldhatja a
vegyületeket a műanyagokból.

A színezett
papírokból, dátumbélyegzésekből a tintán keresztül kőolajszármazékok migrálhatnak
az élelmiszerekbe. Szigeti Tamás kiemelte, hogy a hulladékpapír visszaforgatása
környezetvédelmi szempontból ugyan fontos, ám abból nem tanácsos élelmiszerek
csomagolóanyagát készíteni.
Gyakran
előfordul, hogy a csomagolásra használt különböző fóliák külső, nyomtatott
felülete a csomagolóanyag felgöngyöléskor érintkezésbe kerül a belső
felülettel, így a tinta az élelmiszerrel közvetlenül kapcsolatba léphet.
További cikkek a témában:
A jövő csomagolóanyagai
Nyomtatott csomagolás
A csomagolóanyagok vizsgálatával kapcsolatban itt tájékozódhat