Mikronyomon a Laborkaland!

Mikroszkopikus szinten folytatódik a Laborkaland nyomozása: a középiskolások online kémiaversenye során ezúttal a diákoknak azt kell kideríteniük, mitől káros a penészgomba, milyen szerepet játszanak a mikroorganizmusok a betegségekben. Rejtélyes pulykakór és legionárius betegség a Laborkaland.hu-n...

Folytatódik a Laborkaland, folytatódik a nyomozás! Az immár negyedik éve megrendezett online vetélkedő aktuális fordulójában a szervezők ezúttal a mikroszkopikus élőlények világát veszik górcső alá. Milyen mikroorganizmusoknak van szerepe a betegségekben? Mitől lesz káros egy penészgomba? Mit okoznak a baktériumok, vírusok? Mi lehet az oka a járványosan előforduló megbetegedéseknek, és mindehhez mi köze van a kémiának?

A februárban indult fordulóban két esetet konkrétan is megvizsgálnak: az 1960-as évek Nagy-Britanniájában többszázezer pulyka pusztult el rövid idő alatt egy rejtélyes kórban. Philadelphiában 1976-ban az Amerikai Légiós találkozón egy titokzatos járvány tört ki, 221-en megbetegedtek, 34 pedig meghaltak. Mi okozta a kórt, amit ma már legionárius betegségként említünk?


A kalandozó kedvű diákok a versenyt szervező független laboratórium munkatársai feladataiból már megtudhatták, miért haltak meg az Északnyugati átjárót felfedező hősök, és hogyan sikerült mindezt kideríteni. Nemrég egy ugyancsak rejtélyes betegség, a japán Minamata-kór nyomába eredtek, megtudták, hogy az oldhatatlannak hitt nehézfémeket a mikroorganizmusok képesek oldható vegyületté átalakítani, így a táplálékláncba kerülve azok súlyos problémákat okozhatnak.

Laborkaland Online az elmúlt években már eddig is számtalan érdekes feladattal igyekezett felhívni a figyelmet a kémia mindennapi hasznára: kiderült, mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül, a legkitartóbbak pedig még az aranycsinálás titkát is megismerték.


közel fél éven át tartó verseny tíz legtöbb pontot elért versenyzője bejut az idén 25 éves WESSLING laboratórium vadonatúj Tudásközpontjába, ahol betekinthet egy titkos világba, megnézheti, hogyan működnek a 21. század berendezései: hogyan választják el egymástól a molekulákat, hogyan találják meg a tűt a szénakazalban. A nyerteseket a megújult és kibővült Csodák Palotájában életre szóló tudományos élmények, illetve izgalmas kémiai kísérletek várják: klorofilból készítenek kromatogramot, szappanbuborékból vízmolekulát, sőt tejfölt is „hamisítanakk”.

A Laborkaland évről évre népszerűbb: immár több tízezer diákhoz jut el az online verseny híre, évente rendszeresen több ezren versenyeznek. Egyre több kémiatanár buzdítja diákjait a részvételre, ennek is köszönhető, hogy tavaly már több, mint 60 településről és a határon túlról is szép számmal regisztráltak a játékba a középiskolások.         

Fotók: Laborkaland.hu, Pixabay