A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb
tojást és tojásból készült terméket a fipronilos botrány óta – derül ki az
Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában közzétett NÉBIH-felmérésből.
A Laboratorium.hu összefoglalta, hogy miért is töretlen a fogyasztói bizalom a
tojás iránt...
A 2017-es fipronilos tojásbotrány komolyan sújtotta az európai
baromfiágazatot: a hatósági döntések alapján nagy baromfi-állományokat kellett
leölni, a kereskedelembe kikerült tételeket vissza kellett hívni, meg kellett semmisíteni.
Az élelmiszerlánc-biztonsági intézkedések nyomán ugyan sikerült
megakadályozni, hogy a tiltott rovarölő szerrel (lásd keretes írásunk) szennyezett
tojások a fogyasztók egészségében és életminőségében mérhető hátrányt okozzanak,
ám ezek az intézkedések a tojás fogyasztói
árának jelentős emelkedését okozták.
A NÉBIH legfrissebb, 1000 fő személyes megkérdezésével
készült felmérésében annak járt utána, hogy pontosan milyen változásokat
okozott a fogyasztói szokásokban a fipronilos botrány – derült ki a WESSLING
Hungary Kft. által szerkesztett Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban
publikált tanulmányból.

Nem változott lényegesen a tojásfogyasztás
Az eredmények alapján a magyar vásárlók
döntő többsége (86%) a botrány ellenére sem változtatott tojásfogyasztási
szokásain, sőt kis részük (0,63%) még növelte is a fogyasztását. A tojásbotrány
hatására csak a válaszadók 8,6 %-a fogyaszt jelentősen kevesebb tojást, és az
egy százalékot sem éri el azok aránya, akik az eset óta már egyáltalán nem
esznek tojást.
Fontos tudni azt is, hogy a megkérdezettek
3,76%-a korábban sem fogyasztott tojást.
A NÉBIH kutatásában külön foglalkozott a tojástartalmú
élelmiszerekkel is: a fogyasztók többsége (57,21%) nem változtatott vásárlási
szokásain, ám viszonylag nagy százalékot képviseltek azok a vásárlók is, akik a
botrány óta sokkal kevesebb tojástartalmú terméket vásárolnak (9,83%), illetve
azok, akik teljes mértékben felhagytak a tojástartalmú élelmiszerek
vásárlásával (10,78%).
A válaszadók 12 %-a azért nem változtatott addigi beszerzési
gyakorlatán, mert úgy vélte, hogy ha az összetett végtermék valószínűleg már
csak elenyésző mennyiségben tartalmazhat fipronilt, 10% pedig korábban sem
vásárolt tojástartalmú élelmiszereket.

Mi is az a fipronil, és miért veszélyes?
A hatósági vizsgálatok során megállapították, hogy a
szennyezést a baromfitelepeken alkalmazott biocid készítménybe illegálisan
kevert fipronil okozta. Dr. Szigeti Tamás János, az Élelmiszervizsgálati Közlemények főszerkesztője és a független
laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa a Laboratorium.hu-nak elmondta:
· A fipronil vízben
kismértékben oldódó [1,9 mg/L (pH 5)] fehér por formájú, penészre emlékeztető
szagú amino-pirazol-karbonitril vegyület. A IUPAC (International Union of Pure
and Applied Chemistry – Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség)
nevezéktan szerinti szisztematikus neve: 5-amino-1-[2,6-dichloro-4-(trifluoromethyl)phenyl]-4-(trifluoromethylsulfinyl)pyrazole-3-carbonitrile).
· A mezőgazdasági
termelésben a növényeken és a baromfikon élősködő tetűk ellen inszekticidként
(rovarirtó szerként) alkalmazzák, de az állatokon és az emberen élősködő
rovarok, valamint hangyák, csótányok, kullancsok, termeszek, tripszek (lepkék),
gyökérférgek ellen is hatásos. Kutyák élősködő-mentesítésére például
testtömeg-kilogrammonként 10 mg hatóanyagot javasolnak.
· A szer
hatásmechanizmusa: az idegrendszerben (a gamma-amino-vajsav által vezérelt
klorid-kálium egyensúly gátlása révén) az izmok görcsös állapotát idézi elő,
ami súlyos esetben halálhoz vezethet. Ez a folyamat zajlik le az inszekticiddel
érintkező rovarok esetében is.
· A vegyület a
melegvérűekre nézve a közepesen, halak és méhek tekintetében viszont a
rendkívül toxikus anyagok közé tartozik. Patkányokon a toxicitásra jellemző po.
LD50-érték 97 mg/ttkg (perorális – szájon át adagolt letális dózis,
amely a kísérleti állatok 50%-át megöli). A krónikus toxicitási kísérletek
során megállapították, hogy patkányokon 52 hetes kezelés hatására a pajzsmirigy
hormonrendszere sérül, illetve máj- és veseelváltozások lépnek fel. Hosszabb
idejű kitettség esetén a fipronil humán karcinogén vegyületnek tekinthető.
· Agrotechnikai
alkalmazhatóságát az EU Bizottság többször módosított 396/2005 EK
rendelet melléklete határozza meg. Szabálytalan alkalmazása, pl. túladagolás esetén
a vegyület és metabolitjának maradványa (reziduuma) megjelenhet – ahogy most
meg is jelent – az élelmiszerekben, nevezetesen az étkezési tyúktojásban.
Az említett rendelet mellékletében a tojásra vonatkoztatott határérték 5
µg/kg. A vizsgálat során a fipronilt és a szulfon metabolitot (MB46136) mérik,
az eredményt pedig a kettő vegyület mérése után fipronilra átszámítva kell megadni.
· A laboratóriumi
analitikai gyakorlatban a peszticideket és bomlástermékeiket általában
valamilyen elválasztástechnikán alapuló nagyműszeres
technikával vizsgálják.
Bővebben a fipronil vizsgálatáról
Minek köszönhető,
hogy nem történt nagy változás?
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási
rendszerében (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) 2017. július 20-án
jelentek meg a fipronilszennyezéssel kapcsolatos első hírek. Mindamellett, hogy
az érintett országok hatóságai gyorsan és összehangoltan léptek fel az
élelmiszer-biztonsági kockázatok elhárítsa érdekében, a NÉBIH szakemberei a
várható lakossági- és sajtókérdésekre is felkészültek. A téma kiemelt státuszát
jól érzékelteti, hogy a hivatalhoz 2017-ben küldött sajtómegkeresések mintegy
10%-át (szám szerint 129-et) tették ki a fipronilos tojásbotránnyal kapcsolatos
kérdések, interjúigények.

A fipronilt és bomlástermékeit elválasztástechnikával vizsgálják az arra akkreditált laboratóriumokban.
Az eredmények tanulsága szerint a
hatóság következetes kommunikációs tevékenysége jelentősen hozzájárult ahhoz,
hogy a magyar vásárlók tojással és tojástartalmú élelmiszerekkel kapcsolatos
bizalma alapvetően nem ingott meg.
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikkeit a tudományos lap honlapján is megtalálja, illetve letöltheti.
A laboratóriumi élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat.