Új módszer az élelmiszer-hamisítás kiszűrésére

Megbízhatónak és hatékonynak bizonyult egy új vizsgálati technika, amelyben a víz és az infravörös fény játssza a főszerepet, és amely élelmiszerbiztonsági szempontból is áttörést jelenthet a hamis termékek kiszűrésében. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb dolgozatában magyar kutatók a hamis fűszerpaprika detektálására alkalmazott aquaphotomics módszerről számolnak be...


Egy új, dinamikusan fejlődő tudományterület, az aquaphotomics módszerével a kutatók azt vizsgálják, hogyan változnak a víz szerkezeti és funkcionális tulajdonságai elektromágneses sugárzás (infravörös fény) hatására.

Az aquaphotomics technikát tesztelték már a gyógyászat, a mikrobiológia, a növényélettan vagy éppen az élelmiszervizsgálat területén. Vizsgálták a tej minőségi jellemzőit, a zöld kávébabok ochratoxin-A szennyezettségét, tanulmányozták az olasz Taleggio sajt eltarthatóságát és sikerrel nyomon követték a bolgár sárga sajt (Kashkaval) érlelését is.

független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. tudományos szaklapjában, az Élelmiszervizsgálati Közleményekben megjelent kísérletsorozatban ezúttal a fűszerpaprika-őrlemények kukoricaliszttel 0-40%-ban történő hamisításának detektálhatóságáról számoltak be a magyar kutatók: Vitális Flóra, Bodor Zsanett, John-Lewis Zinia Zaukuu, Kovács Zoltán (Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék), illetve Bázár György (Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar, Táplálkozástudományi és Termékfejlesztési Intézet).

Az eredmény: a kisebb kukoricaliszt-tartalmú minták (0-3%) 1450 nm körül mutattak nagyobb elnyelést, míg a nagyobb kukoricaliszt tartalmú minták (15-40%) 1364-1412 nm között. Ezeket a különbségeket a hidrogénkötésekkel eltérő mértékben kötött víz spektrális elnyelése magyarázza.

Hogyan működik a módszer?

A vizes rendszerek másodrendű kötései (például a hidrogén-hidak) bármilyen perturbációra (ilyen például az infravörös fény) nagy érzékenységgel reagálnak a vízmolekulák konformációinak változásával, ezt azaz a mintázat megváltozását használja ki az aquaphotomics.

Az elmúlt években végzett kutatások eredményei azt mutatják, hogy az aquaphotomics-technika több tudományterület mellett az élelmiszertudományban is ígéretesnek bizonyul.

Különböző koncentrációban kukoricalisztet tartalmazó paprikaporok oldatainak aquagram ábrája (n = 85) Forrás: Élelmiszervizsgálati Közlemények

 

A kutatás során alkalmazott módszer gyorsan és kellő érzékenységgel nyújtott objektív eredményt. A vizsgálatok eredményei hozzájárulnak a minőségi termékek jellemzőinek megismeréséhez, eredetiségük detektálásához, így például a fontos és jövedelmező, éppen ezért gyakran hamisított exportcikkünk, a magyar fűszerpaprika hamisításának kimutatásához is.