Cukormentes laboratóriumi álmodozás

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által rendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyen ezúttal az Álmodozó nevezetű, békebeli hangulatot idéző alkotás nyert, az Eurofins laborjábantörtént vizsgálatból pedig kiderült: egy szelet energiatartalma 231,1kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet. A Labratorium.hu összeállításában annak járt utána, hogyan is jött ki ez az eredményt? Mi minden történt az Álmodozóval a kémcsövek között?.

Tovább

Műanyag, papír, fém, kerámia, üveg, fa, gumi, vagy akár ezek kombinációja - leggyakrabban ezek az anyagok kerülnek közvetlenül érintkezésbe az élelmiszerekkel a csomagoláson keresztül. Nem csak a boltok polcain lévő termékek, hanem az élelmiszerlánc egyes szakaszaiban -termelés, ipari feldolgozás, és a konyhai műveletek során is. Manapság egyre több szó esik – nem csak szakmai körökben- arról, hogy az ezekből az anyagokból kioldódó összetevők bekerülnek az élelmiszerekbe.

„A csomagolás az élelmiszer-biztonság fenntartásának egyik legfontosabb feltétele: amellett, hogy egyben tartja az élelmiszert, védi a környezet hatásaitól (és fordítva), eltarthatóvá teszi, minimalizálja a fertőzés és szennyeződés veszélyét, gátolja a termékben lévő mikroorganizmusok szaporodását is. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok minősége is változó” – mondta el Dr. Kovács Ágnes, az Eurofins Food and Feed Testing Budapest Kft.

Tovább

Szerencsés esetben csak tiszta vízben és persze a boldogságban, hiszen nyár van, süt a nap, strandolunk. A természet és az ember által épített környezet – tengerek, tavak, folyók, medencék, szökőkutak, ivókutak – vizeiben azonban az egészségre ártalmas baktériumok is előfordulhatnak. A Laboratorium.hu az Eurofinsszakértői segítségével ezúttal a hírhedt Legionella baktérium veszélyeivel és kötelező laboratóriumi vizsgálatával foglalkozik.

A szép hangzású Legionellaelnevezés hátterében egy szomorú esemény áll. 1976-ban ugyanis az Amerikai Legionáriusok nevű segélyszervezet veteránjai találkoztak egy philadelphiai hotelben, az összejövetel másnapján közel kétszázan megbetegedtek, közülük pedig 29-en egy rendkívül intenzív tüdőgyulladásban meg is haltak. A szörnyű tragédiát a szálloda légkondicionáló rendszerében elszaporodott, akkor először azonosított baktérium okozta.

Tovább

Az élelmiszerek forgalmazásakor döntő szerep jut a laboratóriumi vizsgálatoknak, és legalább ennyire fontos a megfelelő jelölés is. A nemrég lezajlott Hungalimentaria Konferencián és kiállításon az Eurofins szakértő választ adott a legfontosabb kérdésekre az élelmiszerallergénekkel és a laboratóriumi tesztekkel kapcsolatban.

Az élelmiszerallergia és -intolerancia vagy -érzékenység között az a jellemző különbség, hogy az allergia az immunrendszer rendellenes (gyakran igen heves) reakciója az élelmiszereken található összetevőkkel - legtöbbször fehérjék - szemben. Allergéneknek nevezzük tehát azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót váltanak ki – magyarázta előadásában Bátai Borbála, az Eurofins Food and Feed Testing Gyula Kft. munkatársa Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági konferenciáján, a Hungalimentarián.

Tovább

Az élelmiszerek az előállítási folyamat számos pontján kerülhetnek kapcsolatba és szennyeződhetnek ásványolaj-eredetű szénhidrogénekkel – legyen szó a betakarítás során használt gépekről, a gyártásról, csomagolóanyagokról vagy a jelölő festékekről. Az Unió által is szabályozott területen rendszeresek a laboratóriumi mérések – hangzott el a Hungalimentaria konferencia egyik tudományos előadásán.

Magyarország legfontosabb élelmiszerbiztonsági rendezvényén, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a legnagyobb hazai élelmiszervizsgáló laboratórium, az Eurofins Food and Feed Testing Hungary által szervezett kétnapos Hungalimentaria Konferencián és Kiállításon az idén áprilisban is górcső alá vették az ágazat legfontosabb kihívásait és eredményeit. Balázs Gábor az Eurofins Food and Feed Testing élelmiszervizsgáló laboratóriumának osztályvezetője az Ásványolaj-eredetű szénhidrogén szennyezők az élelmiszerekben (MOSH, MOAH) – szennyezőforrások, ajánlott határértékek és analitikai kihívások című előadásában avatta be a hallgatóságot a téma részleteibe.Az élelmiszerek az előállításuk során érintkezésbe kerülhetnek és szennyeződhetnek a betakarításhoz és szállításhoz használt gépek üzemanyagával, a különböző kipufogógázokkal, kenőolajokkal, porzást- vagy éppen letapadást gátló felületkezelő szerekkel, vagy olyan csomagolóanyagokkal, mint az újrahasznosított kartonpapír, a jutazsák,  esetleg ezek ragasztóanyagával, nem is beszélve a jelölő festékekről, amelyek potenciális szennyezőként megjelenhetnek az élelmiszerek és takarmányok feldolgozási folyamata és a kereskedelmilánc bármely pontján.

Tovább

Az Eurofins laboratóriumvezetője is szerepelt a nemzeti csatorna helyszíni riportjában A Duna-régió számos országának részvételével, az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló MicroDrink projekt során harmonizált mintavételi rendszert teszteltek Szerbiában. A részben az Eurofins Mikroműanyagvizsgáló Laboratóriuma által kifejlesztett mintavételi módszernek és az azt követő laboratóriumi vizsgálatoknak köszönhetően sokkal pontosabb képet kaphatunk az ivóvízkészleteink és ivóvízkezelő műveink mikroműanyag-érintettségéről.

A projekt egyik legfőbb célja a kapacitásépítés, a jó gyakorlatok kommunikálása a mikroműanyag-szennyezés kezelésében, a Duna-régió nyolc (Horvátország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovénia és Szerbia) országának és 11 partnerintézmény részvételével. Az Eurofins az ivóvízkészletekben, illetve az ivóvízkezelő művekben (a forrástól a csapig) mintavételekkel, tudástranszferrel, laboratóriumi vizsgálatokkal vesz részt az Interreg Duna Régió Program MicroDrink projektjében, amely az Európai Unió társfinanszírozásában a partner államok és intézmények pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.A kutatók nemrég egy úgynevezett harmonizált mintavételi rendszert teszteltek Szerbiában (Versec és a Pirot melletti Staničenje településen), az eseményről az egyik nemzeti televízió is beszámolt, a riportban az Eurofins Mikroműanyagvizsgáló Laboratóriumának vezetője, Dr.

Tovább

Természetes vagy mesterséges hormonok, gyógyszerek, nehézfémek, lágyítószerek, illetve az egyik leghírhedtebb, egyre több helyen szabályozott vegyület, a biszfenol A (BpA): mind-mind jelen vannak környezetünkben, és jelentős részük alkalmas lehet a hormonháztartás megzavarására és ezen keresztülokozhatják például a koncentrációs képesség romlását, felboríthatják a pajzsmirigy-működésünket, késleltethetnek egyes fejlődési folyamatokat, a nemi működés rendellenes változásain keresztül befolyásolhatják a termékenységet, vagy akár hozzájárulhatnak tumoros elváltozások kialakulásához. Ahhoz, hogy a témáról és a hazai helyzetről a lehető átfogó képet kaphassunk, két szakterület jeles képviselőjeként egy ökotoxikológiával foglalkozó egyetemi kutató és egy analitikus vegyész tartott közös, online előadást az első laboratóriumi webináriumon, vagyis az Eurofins Labináriumon: Dr. Szabó István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettoxikológia Tanszékének vezetője és Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

„Sajnos még mindig csak a jéghegy csúcsát látjuk, ugyanis rendkívül sok olyan vegyület létezik, amelyek toxikus hatásairól és egyéb veszélyeiről gyakorlatilag semmit nem tudunk (durva becsléssel azt mondhatnánk, hogy az ismeretlen és már kategorizált vegyületek aránya 9 az 1-hez)” – kezdte előadását Dr. Szabó István, kiemelve, hogy ezek az anyagok mind az alacsonyabb, mind pedig a magasabb rendű organizmusok endokrin rendszerének működési egyensúlyát megzavarhatják, vagy akár teljesen fel is boríthatják. A hormonális szabályozásra gyakorolt hatások bizonyítottan megnyilvánulhatnak a szervek és testrészek rendellenes fejlődésében, tumorok, különösen nemiszervdaganatok kiváltásában vagy fokozott növekedésében, a tanuló-, koncentráló- és emlékezőképesség csökkenésében, valamint az állati szervezetek fejlődésének (például a rovarok átalakulásának) késleltetésében, gyorsításában vagy megszakításában, akár generációkon átívelve.

Tovább