Cefrézés, magozás, feldolgozás, lepárlás. Jól ismert fogalmak kedvenc szeszes italunkkal kapcsolatban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan írjuk le a pálinka szót szóösszetételekben? Főleg, ha az az üveg címkéjén is szerepel...
A Laboratorium.hu tudományos portálon már sokat írtunk a pálinkáról. A Pálinka a lombikban című rovatunk legutóbbi cikkében például arról volt szó, hogy a megfelelő lepárlási eljárással megfejthető az igazán jó ízű gyümölcspálinka titka. Emellett beszéltünk a törvényi szabályozásról, a metanoltartalom csökkentéséről, a helyes magozás fontosságáról, a gyümölcs szedéséről, feldolgozásáról, cefrézéséről, illetve arról, hogy mit is keres egy pálinka a laboratóriumban…
A laboratóriumi vizsgálatok, a megfelelő párlat elkészítését segítő tanácsok, tudományos kutatások mellett azonban még egy valamiről nem esett szó:
A pálinka és a helyesírás viszonyáról!
Mivel az országban forgalomba került párlatok címkéin a szóösszetételekben a lehető legszélesebb variációs skálán szerepel a pálinka szó, itt az ideje, hogy egy rövid, hasznos útmutatót adjunk ezen a területen is.
Lássuk tehát, mit írjunk a címkére, hogyha nem csak a beltartalomnak, hanem a nyelvtan szabályainak is szeretnénk megfelelni, és helyesen kívánjuk feltüntetni kedvenc termékünk elnevezését!
1) ha egyszerű szó az anyag, amiből a pálinka készült, akkor szótagszámtól függetlenül egybeírjuk:
áfonyapálinka
cseresznyepálinka
körtepálinka
szilvapálinka
szőlőpálinka
törkölypálinka
galagonyapálinka
2) ha összetett szó az előtag, akkor, ha több mint 6 szótagból áll, kötőjellel írjuk, ha kevesebb, mint 7 szótagból áll, egybeírjuk.
kajszibarack-pálinka
őszibarack-pálinka
tőzegáfonya-pálinka
vadmeggypálinka
vadalmapálinka
sajmeggypálinka
3) Mozgószabály : Az eredetileg különírt szókapcsolatot egybeírjuk és kötőjellel írjuk hozzá a pálinka szót, szótagszámtól függetlenül:
vegyesgyümölcs-pálinka
gyümölcstörköly-pálinka
vilmoskörte-pálinka
húsossom-pálinka
4) ha jelző(k) áll(nak) előtte, akkor a jelzőt különírjuk:
kecskeméti barackpálinka
besztercei szilvapálinka
göcseji körtepálinka
szomolyai cseresznyepálinka
althan ringlószilva-pálinka
tokaji aszútörköly-pálinka
ágyas vilmoskörte-pálinka
gyümölcságyon érlelt újfehértói fürtösmeggy-pálinka
Mathiász Jánosné muskotály szőlőpálinka
tokaji sárgamuskotály szőlőtörköly-pálinka
Ha a pálinka nevét az üveg címkéjén tüntetik fel márkanévként, akkor a fenti példáktól eltérően lehet használni nagy kezdőbetűt, de akár lehet minden szókezdő is nagybetű. Ez a tipográfiától függ. Ha közszavak is vannak a pálinka elnevezésében, akkor azok természetesen kisbetűsek.
Reméljük, sikerült segíteni a pálinka-helyesírás útvesztőiben.
Nagygyörgy László
A fotót Tolokán Adrienn készítette.
A pálinka vizsgálatáról itt olvashat
További érdekes cikkek a Laboratorium.hu-n a pálinkáról.
A Laboratorium.hu videói:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? - A gyümölcsök helyes megválasztása
Hogyan készítsünk jó pálinkát? - A hőmérséklet és az időjárás szabályai
Hogyan készítsünk jó pálinkát? - Mosni vagy nem mosni?