Cefrézés, magozás, feldolgozás, lepárlás. Jól ismert fogalmak kedvenc szeszes italunkkal kapcsolatban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan írjuk le a pálinka szót szóösszetételekben? Főleg, ha az az üveg címkéjén is szerepel...

A Laboratorium.hu tudományos portálon már sokat írtunk a pálinkáról. A Pálinka a lombikban című rovatunk legutóbbi cikkében például arról volt szó, hogy a megfelelő lepárlási eljárással megfejthető az igazán jó ízű gyümölcspálinka titka. Emellett beszéltünk a törvényi szabályozásról, a metanoltartalom csökkentéséről, a helyes magozás fontosságáról, a gyümölcs szedéséről, feldolgozásáról, cefrézéséről, illetve arról, hogy mit is keres egy pálinka a laboratóriumban…

A laboratóriumi vizsgálatok, a megfelelő párlat elkészítését segítő tanácsok, tudományos kutatások mellett azonban még egy valamiről nem esett szó:

A pálinka és a helyesírás viszonyáról!

Mivel az országban forgalomba került párlatok címkéin a szóösszetételekben a lehető legszélesebb variációs skálán szerepel a pálinka szó, itt az ideje, hogy egy rövid, hasznos útmutatót adjunk ezen a területen is.

Lássuk tehát, mit írjunk a címkére, hogyha nem csak a beltartalomnak, hanem a nyelvtan szabályainak is szeretnénk megfelelni, és helyesen kívánjuk feltüntetni kedvenc termékünk elnevezését!

1) ha egyszerű szó az anyag, amiből a pálinka készült, akkor szótagszámtól függetlenül egybeírjuk:

áfonyapálinka

cseresznyepálinka

körtepálinka

szilvapálinka

szőlőpálinka

törkölypálinka

galagonyapálinka

2) ha összetett szó az előtag, akkor, ha több mint 6 szótagból áll, kötőjellel írjuk, ha kevesebb, mint 7 szótagból áll, egybeírjuk.

kajszibarack-pálinka

őszibarack-pálinka

tőzegáfonya-pálinka

vadmeggypálinka

vadalmapálinka

sajmeggypálinka

3) Mozgószabály : Az eredetileg különírt szókapcsolatot egybeírjuk és kötőjellel írjuk hozzá a pálinka szót, szótagszámtól függetlenül:

vegyesgyümölcs-pálinka

gyümölcstörköly-pálinka

vilmoskörte-pálinka

húsossom-pálinka

4) ha jelző(k) áll(nak) előtte, akkor a jelzőt különírjuk:

kecskeméti barackpálinka

besztercei szilvapálinka

göcseji körtepálinka

szomolyai cseresznyepálinka

althan ringlószilva-pálinka

tokaji aszútörköly-pálinka

ágyas vilmoskörte-pálinka

gyümölcságyon érlelt újfehértói fürtösmeggy-pálinka

Mathiász Jánosné muskotály szőlőpálinka

tokaji sárgamuskotály szőlőtörköly-pálinka

Ha a pálinka nevét az üveg címkéjén tüntetik fel márkanévként, akkor a fenti példáktól eltérően lehet használni nagy kezdőbetűt, de akár lehet minden szókezdő is nagybetű. Ez a tipográfiától függ. Ha közszavak is vannak a pálinka elnevezésében, akkor azok természetesen kisbetűsek.

Reméljük, sikerült segíteni a pálinka-helyesírás útvesztőiben.

Nagygyörgy László

A fotót Tolokán Adrienn készítette.

A pálinka vizsgálatáról itt olvashat

További érdekes cikkek a Laboratorium.hu-n a pálinkáról.

A Laboratorium.hu videói:

Hogyan készítsünk jó pálinkát? - A gyümölcsök helyes megválasztása

Hogyan készítsünk jó pálinkát? - A hőmérséklet és az időjárás szabályai

Hogyan készítsünk jó pálinkát? - Mosni vagy nem mosni?