hírek a laboratórium világából
Gyakrabban kell vizsgálni a csomagolóanyagokat! - Az Eurofins üzenete a SIRHA kiállításon
Hatalmas sikerrel zárt Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítása, az idei SIRHA Budapest. A háromnapos kiállítás egyik legfontosabb szakmai eseményén elhangzott: a csomagolóipar szerepe kiemelkedő fontosságú az élelmiszer-biztonság szempontjából. A Csomagolási és Anyagmegosztási Szövetség (CSAOSZ) és az Eurofins Food and Feed Testing független vizsgálólaboratórium által közösen megszervezett konferencián szó esett a szektort érintő egyik legfontosabb kihívásról: az újrahasznosított élelmiszer-csomagolásokból kioldódó vegyületekről is.
► Tovább ►
Magyarország vezető élelmiszervizsgáló laboratóriuma, az Eurofins Food and Feed Testing 2024-ben nem csak standdal jelenik meg a legjelentősebb élelmiszeripari kiállításon, hanem a Csomagolási és Anyagmegosztási Szövetséggel (CSAOSZ) közösen szakmai konferenciát is szervez. Több előadást is tartanak az újrahasznosított csomagolóanyagok témakörében. A konferenciára jelentkezők ingyen léphetnek be a Hungexpó nagyszabású kiállítására is.
Az élelmiszerek fizikiai-kémiai, mikrobiológiai, molekulárbiológiai vizsgálatainak területén több, mint 30 éves szakmai múlttal és óriási tapasztalattal rendelkező Eurofins Food and Feed Testing standjánál az érdeklődők számos más témában is kérdezhetik a szakértőket, például az allergénekről, a növényvédő szerekről vagy éppen a csomagolóanyagokról.Ez utóbbi témában szakmai konferenciát is szerveznek március 6-án, 11 és 14 óra között. A a CSAOSZ-szal közösen tervezett Régi és új kihívások – a csomagolóanyagokra, csomagolásokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásai, szakmai újdonságok, érdekességek című tanácskozáson többek között részletes előadást hallgathatnak meg az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe oldódó új, vizsgálandó, veszélyes vegyületekről, a jogi szabályozásról és a vizsgálati módszerekről.
► Tovább ►
Eddig nem vizsgált vegyületek oldódhatnak ki az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe.A csomagolóanyagokból különböző anyagok (köztük káros vegyületek) oldódnak az élelmiszerekbe, éppen ezért a hatóságok szigorúan ellenőrzik, a független laboratóriumok pedig rendszeresen vizsgálják, hogy az adott komponensek átlépik-e a megállapított határértékeket. Az újrahasznosított csomagolóanyagok forgalomba kerülésével azonban újabb vegyületeket kell górcső alá venni. A Laboratorium.hu összeállításában az Eurofins Food and Feed Testing független laboratóriumának szakértője segített kideríteni, mire kell figyelniük gyártóknak, forgalmazóknak és fogyasztóknak egyaránt.
Egy ember az élete során akár 30-40 dkg, a csomagolóanyagból kioldódó vegyületet (monomereket, oligomereket, stabilizátorokat, antioxidánsokat, lágyítókat, habosító anyagokat, nehézfémeket, színezékeket, gyártási segédanyagokat) fogyaszt el. Ezek jelentős része kioldódás útján jut az élelmiszerekbe, a vegyületek pedig károsíthatják az emberi anyagcserét és a hormonháztartást szabályozó szerveket (hosszabb kitettség esetén vese- és májelégtelenséget okozhatnak, valamint karcinogének lehetnek).A fent említett komponenseket és még sok egyéb összetevőt az európai és a hazai szabályozásnak megfelelően rendszeresen vizsgálják az arra alkalmas akkreditált laboratóriumokban, a hatóságok pedig rendszeresen ellenőrzéseket végeznek.
► Tovább ►
Bizonyos anyagok belégzése komolyan veszélyeztetheti a vegyiparban, illetve az egyéb, intenzív vegyszerhasználattal járó iparágakban dolgozókat. Az úgynevezett Biológiai Expozíciós (hatás) Mutatók (BEM) a munkavállalók egészségügyi állapotát monitorozzák a munkahelyek kémiai biztonságának szempontjából. Ezekről a vizsgálatokról szól az alábbi összeállításunk.
Miért fontosak ezek a vizsgálatok?A monitorozandó vegyületek nagyon ártalmasak: rákkeltők, vagy egyéb akut, illetve krónikus problémákat okozhatnak. A benzol például rákkeltő, míg a hexán idegrendszeri problémákat okoz – hogy csak kettőt emeljünk ki a súlyos egészségkárosodást okozó anyagok listájáról. A BEM-vizsgálatok azért rendkívül fontosak, mert általuk kiderülhet, hogy a dolgozók egészsége károsodik, márpedig amennyiben ez bizonyíthatóan azért van így, mert a munkáltató nem tartja be a munkavédelmi előírásokat, és ezáltal egészségtelen munkakörülményeket teremt, súlyos jogi következményekkel is szembe kell néznie – mondta el a Laboratorium.
► Tovább ►
Több évtizedes fejlesztés és tökéletesítés után a fehérjék kapilláris elektroforézissel (CE) történő elválasztása eljutott a K+F laboratóriumokból a gyári minőségellenőrző laboratóriumokba. Giuseppe Peddio és Federica Bisceglia (mindketten az Eurofins BioPharma Product Testing munkatársai) a CE-technológia fejlődéséről írnak az alkalmazások fejlesztése és a biogyógyszerészeti termékek felszabadítása terén.
1980-as bevezetése óta a kapilláris elektroforézis (CE) az egyik leghatékonyabb technikának bizonyult, amelyet a biogyógyszerészeti iparban a biomolekulák, például fehérjék, peptidek, monoklonális antitestek (mAbs) és nagy molekulatömegű poliszacharidok jellemzésére és minőségellenőrzésére (QC) alkalmaznak.A CE eredendő előnyei mellett, mint például a nagy elválasztási hatékonyság, a nagy felbontás, az alacsony mintatérfogat-igény, a rövid elválasztási idő és a teljes automatizálhatóság, vonzó lehetőségeket kínál sértetlen nagy molekulák hatékony elemzésére, és információt nyújt a biofarmakonok izoformáiról, bomlástermékeiről és szennyeződéseiről, valamint a töltés heterogenitásáról.Idővel a CE a nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) kiváló kiegészítőjévé vált, és sok esetben a hagyományos lemezes gélelektroforézis módszerek, mint például az SDS-PAGE és az izoelektromos fókuszálás (IEF) automatizált és mennyiségi meghatározásra alkalmas helyettesítőjévé is fejlődött.
► Tovább ►
Örök életű, a környezetre ártalmas anyagok a Tiszában, mikroműanyagok a Dunában? Miért jó a szódabikarbóna a penész ellen, és miért kell vigyáznunk a formaldehiddel a lakásban, munkahelyünkön? Környezetvédelmi kutatásaik bemutatása mellett az Eurofins Környezetvédelmi Üzletágának szakemberei hasznos tanácsokkal is szolgálnak a Laboratorium.hu olvasóinak, akiknek két csodálatos, elgondolkodtató fotópályázat képeit is megmutatjuk év végi összefoglalónkban.
Örökké élő, veszélyes anyag bukkant fel a TiszábanHírhedt vegyületet azonosítottak a PET Kupa és az Eurofins közös laboratóriumi felmérése során: az örökéletűnek is nevezett PFAS-vegyületeket széles körben alkalmazzák az iparban: ezekkel impregnálják a ruhákat, az edényeket, felhasználják azokat a csomagolóanyagoknál, és nem létezne nélkülük tűzoltóhab sem. Mégis veszélyesek. Ugyanis rendkívül lassan (talán soha sem) bomlanak le teljesen a természetben, éppen ezért súlyos környezetvédelmi problémát okozhatnak.
► Tovább ►
Milyen csokit érdemes választani, miért kell vigyázni a cukorral és a sóval, miben rejlik a rostok szuperereje és a méz igazi titka? A Laboratorium.hu az Eurofins Független Laboratórium szakembereinek segítségével készített egy összeállítást, amely az ünnepek közeledtével különösen érdekes lehet.
Csokiból csakis a legjobbat!A kakaócserje termésének, a kakaóbab húsának örleményéből készül a kakaópor, amelynek egy része zsírmentes szárazanyag, a másik része pedig zsiradék. Ezt a zsiradékot nevezzük kakaóvajnak. A szárított kakaóbabban körülbelül 50-55 százalék a zsírtartalom.
► Tovább ►
A kutatócsoport kísérleteinek eredménye röviden: a kisebb (0-3%) kukoricaliszt-tartalmú mintákban található vízmolekulák 1450 nm körüli hullámhosszon mutattak nagyobb elnyelést, míg a nagyobb kukoricaliszt-tartalmú minták (15-40%) 1364-1412 nm között. A jelenséget a hidrogénkötésekkel eltérő mértékben kötött víz spektrális elnyelése magyarázza.
Hogyan működik a módszer?
A vizet tartalmazó rendszerek vízmolekuláinak másodrendű kötései (például a hidrogén-hidak) bármilyen perturbációra (például a rendszer csekély összetétel-változására) nagy érzékenységgel reagálnak a vízmolekulák konformációinak változásával. Az aquaphotomics technika pontosan ezen a jelenségen, vagyis az élelmiszerekben található víz infravörös spektroszkópiás mintázatának megváltozásán alapul.
Az elmúlt években végzett kutatások eredményei azt mutatják, hogy az aquaphotomics-technika több tudományterület mellett az élelmiszer-vizsgálatokban is ígéretesnek bizonyul.
Különböző koncentrációban kukoricalisztet tartalmazó paprikaporok oldatainak aquagram ábrája (n = 85). A különböző, közeli infravörös tartományban felvett abszorbancia-értékeket bemutató diagramot aquagramnak nevezik. Az aquagram egy vizet tartalmazó rendszer – például élelmiszer – „vizes” ujjlenyomatának tekinthető. Ha a rendszer összetétele akár csekély mértékben is változik, az aquagramon műszeresen jól mérhető változások következnek be, azaz változik a vizsgált anyag „vizes” ujjlenyomata. Forrás: Élelmiszervizsgálati Közlemények.
A kutatás során alkalmazott módszer gyorsan és kellő érzékenységgel nyújtott objektív eredményt. A vizsgálatok eredményei hozzájárulnak a minőségi termékek jellemzőinek megismeréséhez, eredetiségük detektálásához, így például a fontos és jövedelmező, éppen ezért gyakran hamisított exportcikkünk, a magyar fűszerpaprika hamisításának kimutatásához is.
A kutatók állítása szerint a módszer számos más élelmiszer hamisításának a kimutatására is alkalmas, de az aquaphotomics technika jól használható például a szennyvizek szennyezettségi fokának becslésére is.
Mi mindent vizsgálnak az élelmiszerekben? Laboratóriumi elemzések.
További érdekes cikkek a témában
-->