Hogyan előzzük meg az antibiotikum-rezisztenciát?

Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásáról. A környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról volt szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését.

Tovább

Húsz év alatt közel 120 ezer vadat ütöttek el Magyarországon, ezek döntő többsége őz volt, kisebb arányban gímszarvasok és vaddisznók estek áldozatul a közutakon. Mi áll a jelenség hátterében? Hogyan lehet csökkenteni az előfordulásának esélyét? Laboratóriumhálózatunk mintavevői folyamatosan járják az országot, a szomorú probléma tehát előttünk sem ismeretlen, ezért foglalkozik most a Laboratorium.hu is a kérdéssel, mégpedig Török Henrietta Kinga a Magyar Vadászlapban megjelent remek összefoglalóját véve alapul.

A megnövekedett mobilitás, illetve a természeti környezet átalakításának következtében világszerte egyre gyakrabban fordul elő, hogy a személy- vagy teherautók vaddal ütköznek, ami sokszor személyi sérüléssel (akár halálesettel) végződik, és általában komoly anyagi károkkal jár. A vad-gépjármű ütközések oka a vadon élő állatok életformájából adódó territoriális, táplálékszerző és szaporodási viselkedésben is keresendő. A balesetek gyakorisága kapcsolódik a párzási, ellési és fialási időszakhoz, vagy éppen a vadászati idényhez.

Tovább

Az Eurofins Vetcontrol Kft. hamarosan megrendezi legújabb, immár ötödik Baromfi Egészségügyi Akadémiáját, amelyen számos olyan aktuális kérdésről lesz szó, mint a mikotoxinok által okozott gazdasági és állategészségügyi károk, a fertőző bronchitis megelőzése vagy a madárinfluenza aktualitásai. Az említett témák mellett szó esik majd a mintavételről és a mintaküldés aranyszabályairól. A Laboratorium.hu a mindenki számára ingyenes webináriumra „hangoló”, kedvcsináló cikkében most Dr. Bóna Márta állatorvos-menedzser szakállatorvos, baromfi szaktanácsadó előadásának gondolatait foglalta össze a  baromfiállományokat érintő diagnosztikai és monitoring céllal vett mintavételi módszerekről.

Amint azt az állatorvos-társadalom tagjai megszokhatták, az Eurofins-csoporthoz tartozó Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratóriuma rendszeresen tart mindenki számára hozzáférhető, szakmai webináriumokat, amelyek olyan fontos témákat érintenek, mint például az antibiotikum-rezisztencia veszélyei, a kérődzők immunrendszere, a lovak fertőző betegségei, a Broiler-betegségek laboratóriumi diagnosztikája vagy éppen az ivóvízben történő helyes gyógyszerbeadás a sertésállományban.A szakértő laboratórium május 30-án 14:00 órai kezdettel ezúttal aktuális Baromfi Egészségügyi Akadémiáját rendezi meg.

Tovább

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. 2022-ben és 2023-ban is támogatta a Birdo – Az év madárfotósa természetvédelmi fotóversenyt, nem véletlenül. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. vizsgálataival, valamint kutatási eredményeivel és mindenki számára ingyenesen elérhető laboratórium.hu oldalon megjelenő közérthető tudományos cikkeivel, ismeretterjesztéssel minél több emberhez szeretne eljutni. A tudományosan igazolt méréseken alapuló eredmények megmutatják, hogy a környezetvédelemért tenni kell és egyéni szinten is lehet - tudatos választásokkal.

A Birdo madárfotó verseny szervezői elkötelezett természetvédők, akik a versennyel a madarak és a madarak élővilágának megóvására szeretnék felhívni a figyelmet. Abban bíznak, hogy a madarak szépsége, a kiválóan elkapott pillanatok elgondolkodtatják és cselekvésre sarkallják a szemlélőt, megérlelik az elhatározást, hogy a mindennapokban tudatosabb döntéseket hozzunk a környezetünk megóvásáért. BIRDO – Az Év Madárfotósa vándorkiállítás az Eurofins Tudásközpontban 1.

Tovább

Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásárólA környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról lesz szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését.

Az Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés elnevezést viselő támogatás célja az antibiotikumok felelős, fenntartható használatának elősegítése, különösen a humán egészségügyi szempontból kritikus hatóanyagok alkalmazásának visszaszorítása és az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzése.A felhívás alapján normatív, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azon jogosultsági feltételeknek megfelelő mezőgazdasági termelők, akik hozzájárulnak az antimikrobiális rezisztencia visszaszorításához azáltal, hogy a jogszabályokban meghatározott követelményeken túlmutatóan, önkéntes alapon, a felhívásban meghatározott feltételek szerint vállalják a kötelezettségek megvalósítását és azokat teljesítik. A helyes, körültekintő, prudens, célzott antibiotikum felhasználásához elengedhetetlenül szükségesek a laboratóriumi vizsgálatok is, amelyekről ugyancsak szó esik az ingyenes webináriumon.

Tovább

Az egész országból várják a jelentkezéseket a szupermenő laboratóriumi versenyreAz idén ismét meghirdetik a nagy múltú tudományos kémiaversenyt és interaktív kísérletekkel egybekötött laborlátogatást, azaz: a Laborkalandot. A független laboratóriumi vizsgálatokat végző Eurofins esszéversenyének célja a kémia népszerűsítése és a laboratóriumi vizsgálatok megismertetése középiskolások körében. A középpontban ezúttal a mikroműanyagok, illetve a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek témakörei állnak, a legjobb fogalmazást író versenyzők előtt kinyílik a laboratórium „szupertitkos” ajtaja, ahol a Laborkaland jelmondatának megfelelően megtapasztalhatják: a csoda odabent van.

A Magyarországon immár több, mint 32 éve jelen lévő, laboratóriumi vizsgálataival kiemelkedő társadalmi szerepet ellátó Eurofins Analytical Services Hungary Kft.  2024. őszén egy alkalommal ismét megnyitja kapuit a kémia csodáira nyitott, érdeklődő középiskolás diákok számára.

Tovább

A Magyar Tudományos Akadémián mutatták be egy új hazai kutatás eredményét, amely alapján kijelenthető, hogy a szennyvíztisztító telepek igen nagy hatékonysággal eltávolítják a mikroműanyagokat: a szennyvíztisztítás során zajló folyamatok eredményeként a tisztított vízzel a beérkező mikroműanyagoknak mindössze 0,1 - 3 %-a kerül a befogadó felszíni vizekbe.

A Magyar Tudományos Akadémia Vízgazdálkodás-tudományi Bizottsága 2024. április 3-án tartotta negyedéves előadó ülését. Ezen az ülésen kiemelt figyelmet szenteltek a kommunális szennyvizeken keresztül kibocsátott mikroműanyagok legújabb kutatási eredményeinek.

Tovább