élőlények górcső alatt

Miben úszunk a strandon?

Szerencsés esetben csak tiszta vízben és persze a boldogságban, hiszen nyár van, süt a nap, strandolunk. A természet és az ember által épített környezet – tengerek, tavak, folyók, medencék, szökőkutak, ivókutak – vizeiben azonban az egészségre ártalmas baktériumok is előfordulhatnak. A Laboratorium.hu az Eurofinsszakértői segítségével ezúttal a hírhedt Legionella baktérium veszélyeivel és kötelező laboratóriumi vizsgálatával foglalkozik.

Tovább
Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásáról. A környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról volt szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését. Az Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés elnevezést viselő támogatás célja az antibiotikumok felelős, fenntartható használatának elősegítése, különösen a humán egészségügyi szempontból kritikus hatóanyagok alkalmazásának visszaszorítása és az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzése.A felhívás alapján normatív, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azon jogosultsági feltételeknek megfelelő mezőgazdasági termelők, akik hozzájárulnak az antimikrobiális rezisztencia visszaszorításához azáltal, hogy a jogszabályokban meghatározott követelményeken túlmutatóan, önkéntes alapon, a felhívásban meghatározott feltételek szerint vállalják a kötelezettségek megvalósítását és azokat teljesítik Tovább
Az Eurofins Vetcontrol Kft. hamarosan megrendezi legújabb, immár ötödik Baromfi Egészségügyi Akadémiáját, amelyen számos olyan aktuális kérdésről lesz szó, mint a mikotoxinok által okozott gazdasági és állategészségügyi károk, a fertőző bronchitis megelőzése vagy a madárinfluenza aktualitásai. Az említett témák mellett szó esik majd a mintavételről és a mintaküldés aranyszabályairól. A Laboratorium.hu a mindenki számára ingyenes webináriumra „hangoló”, kedvcsináló cikkében most Dr. Bóna Márta állatorvos-menedzser szakállatorvos, baromfi szaktanácsadó előadásának gondolatait foglalta össze a  baromfiállományokat érintő diagnosztikai és monitoring céllal vett mintavételi módszerekről. Amint azt az állatorvos-társadalom tagjai megszokhatták, az Eurofins-csoporthoz tartozó Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratóriuma rendszeresen tart mindenki számára hozzáférhető, szakmai webináriumokat, amelyek olyan fontos témákat érintenek, mint például az antibiotikum-rezisztencia veszélyei, a kérődzők immunrendszere, a lovak fertőző betegségei, a Broiler-betegségek laboratóriumi diagnosztikája vagy éppen az ivóvízben történő helyes gyógyszerbeadás a sertésállományban Tovább
Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. 2022-ben és 2023-ban is támogatta a Birdo – Az év madárfotósa természetvédelmi fotóversenyt, nem véletlenül. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. vizsgálataival, valamint kutatási eredményeivel és mindenki számára ingyenesen elérhető laboratórium.hu oldalon megjelenő közérthető tudományos cikkeivel, ismeretterjesztéssel minél több emberhez szeretne eljutni. A tudományosan igazolt méréseken alapuló eredmények megmutatják, hogy a környezetvédelemért tenni kell és egyéni szinten is lehet - tudatos választásokkal. A Birdo madárfotó verseny szervezői elkötelezett természetvédők, akik a versennyel a madarak és a madarak élővilágának megóvására szeretnék felhívni a figyelmet. Abban bíznak, hogy a madarak szépsége, a kiválóan elkapott pillanatok elgondolkodtatják és cselekvésre sarkallják a szemlélőt, megérlelik az elhatározást, hogy a mindennapokban tudatosabb döntéseket hozzunk a környezetünk megóvásáért. BIRDO – Az Év Madárfotósa vándorkiállítás az Eurofins Tudásközpontban 1. Tovább
Nem csak hogy jelen vannak a Balatonban a különböző méretű mikroműanyag-részecskék, hanem sajnos kimutatható élettani hatással is vannak a gerinctelen élőlényekre. Mindez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Laboratóriumának közös kutatásából derült ki. A kutatás során elsőként igazolták, hogy a különböző típusú mikroműanyagok 50-100 µm-es tartományban valóban jelen vannak a tó különböző medencéiben. Emellett egy klasszikus ökotoxikológiai modellállat, a nagy vízibolha (Daphnia magna) vizsgálatával megerősítették, hogy a plasztikrészecskék önmagukban és egyéb, a környezetben ugyancsak mérhető antropogén eredetű kémiai szennyezőkkel (például gyógyszermaradványokkal) közösen is élettani hatásokkal bírnak a gerinctelen élőlényekben. A vizsgálat eredményeiről szóló tanulmányt a Science of the Total Environment rangos nemzetközi szaklapban publikálták a kutatók. Tovább
Az összetettebb szervezetekben (ember, háziállatok) élő óriási baktériumpopuláció önálló, de egymással részben összefüggő egységeket alkot, elsősorban a környezetünkben élő baktériumpopuláció közvetítésével – mondta el a Laboratorium.hu tudományos portálnak Branduse László, az Eurofins-csoporthoz tartozó VetControl ügyvezetője. A környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Mit jelent pontosan a multirezisztencia?Minden élőlénynek – így a baktériumoknak is – a túlélés és a szaporodás a célja. Minél több antibiotikumot használ az emberiség, annál több kerül ki a környezetbe aktív hatóanyagként, elpusztítva az arra érzékeny baktériumokat, és túlélési előnyt biztosítva az ellenállóknak (rezisztenseknek) Tovább
Birdo Az év madárfotósa 2022 díjazott fotói az Eurofins Tudásközpont laboratóriumábanA Birdo madárfotó-pályázat díjnyertes képeinek vándorkiállítása megérkezett a környezetvédelmi, élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat és kutatásokat végző Eurofins Tudásközpontba Újpestre. A víz világnapján tartott megnyitón a szervezők a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozták, egyben felhívták a figyelmet az idei versenyt is, amelyre április 3-tól adhatnak be pályamunkákat a jelentkezők. A Birdo Az év madárfotósa pályázat egyedülálló Magyarországon, mert ez az egyetlen olyan fotóverseny, amely kizárólag a madarakra fókuszál. A Birdo etikus verseny, ami azt jelenti, hogy a képek elkészítésekor sem az élővilágban, sem pedig a környezetben nem eshetett semmilyen kár, (a madarakat nem szabad például a képkészítés kapcsán zavarni) – mondta el S Tovább

Miben úszunk a strandon?

Szerencsés esetben csak tiszta vízben és persze a boldogságban, hiszen nyár van, süt a nap, strandolunk. A természet és az ember által épített környezet – tengerek, tavak, folyók, medencék, szökőkutak, ivókutak – vizeiben azonban az egészségre ártalmas baktériumok is előfordulhatnak. A Laboratorium.hu az Eurofinsszakértői segítségével ezúttal a hírhedt Legionella baktérium veszélyeivel és kötelező laboratóriumi vizsgálatával foglalkozik.

Tovább

Allergia vagy intolerancia: mi a különbség? Mit tehet a labor?

Az élelmiszerek forgalmazásakor döntő szerep jut a laboratóriumi vizsgálatoknak, és legalább ennyire fontos a megfelelő jelölés is. A nemrég lezajlott Hungalimentaria Konferencián és kiállításon az Eurofins szakértő választ adott a legfontosabb kérdésekre az élelmiszerallergénekkel és a laboratóriumi tesztekkel kapcsolatban.

Tovább

Hogyan kerül ásványolaj az élelmiszereinkbe?

Az élelmiszerek az előállítási folyamat számos pontján kerülhetnek kapcsolatba és szennyeződhetnek ásványolaj-eredetű szénhidrogénekkel – legyen szó a betakarítás során használt gépekről, a gyártásról, csomagolóanyagokról vagy a jelölő festékekről. Az Unió által is szabályozott területen rendszeresek a laboratóriumi mérések – hangzott el a Hungalimentaria konferencia egyik tudományos előadásán.

Tovább

A MicroDrink-projekt következő szakasza Szerbiában indult

Az Eurofins laboratóriumvezetője is szerepelt a nemzeti csatorna helyszíni riportjában A Duna-régió számos országának részvételével, az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló MicroDrink projekt során harmonizált mintavételi rendszert teszteltek Szerbiában. A részben az Eurofins Mikroműanyagvizsgáló Laboratóriuma által kifejlesztett mintavételi módszernek és az azt követő laboratóriumi vizsgálatoknak köszönhetően sokkal pontosabb képet kaphatunk az ivóvízkészleteink és ivóvízkezelő műveink mikroműanyag-érintettségéről.

Tovább

Csak a jéghegy csúcsát látjuk: hormonháztartást zavaró vegyületek az első Labináriumon

Természetes vagy mesterséges hormonok, gyógyszerek, nehézfémek, lágyítószerek, illetve az egyik leghírhedtebb, egyre több helyen szabályozott vegyület, a biszfenol A (BpA): mind-mind jelen vannak környezetünkben, és jelentős részük alkalmas lehet a hormonháztartás megzavarására és ezen keresztülokozhatják például a koncentrációs képesség romlását, felboríthatják a pajzsmirigy-működésünket, késleltethetnek egyes fejlődési folyamatokat, a nemi működés rendellenes változásain keresztül befolyásolhatják a termékenységet, vagy akár hozzájárulhatnak tumoros elváltozások kialakulásához. Ahhoz, hogy a témáról és a hazai helyzetről a lehető átfogó képet kaphassunk, két szakterület jeles képviselőjeként egy ökotoxikológiával foglalkozó egyetemi kutató és egy analitikus vegyész tartott közös, online előadást az első laboratóriumi webináriumon, vagyis az Eurofins Labináriumon: Dr. Szabó István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettoxikológia Tanszékének vezetője és Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

Tovább

Hogyan ment folyót egy teherautó?

A Budai Ökofilmklubban október végén rendezett vetítésén az érdeklődő közönség inspiráló filmet láthatott egy teherautó sofőrjéről, aki fáradhatatlanul gyűjti a szemetet Kárpátalján, mérsékelve a Magyarországra is eljutó környezetszennyezést. A film után kerekasztal-beszélgetést rendeztek a környezetszennyezés következményeiről és lehetséges megoldásairól. Az eseményen részt vett a felszíni vizek elemzésében és a mikroműanyag-vizsgálatokban élen járó Eurofins marketingvezetője is.

Tovább

Eurofins Labináriumok: ingyenes online szemináriumok a laboratórium világából

Élelmiszer-adalékanyagok és hormonzártartást befolyásoló vegyületek nyomában! Az Eurofins két nagy hazai laboratóriuma (az Eurofins Food and Feed Testing Hungary és az Eurofins Analytical Services) új, ingyenes webinárium-sorozatot indít tisztelt partnereinek és minden érdeklődőnek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem legizgalmasabb kérdéseiről, legfontosabb jogszabályi változásokról, az ezekhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatokról. Az első két Labináriumunkon az élelmiszer-adalékanyagokról és a hormonzártartást befolyásoló anyagokról beszélnek a szakértőink.

Tovább

Vízvizsgálat a PET Kupán: biszfenol-A és mikroműanyagok a Bodrogban

A folyó tele van mikroszkopikus PET-palackokkal is. Az idei PET Kupa során az Eurofins környezetvédelmi laboratóriuma mintát vett a Bodrog folyóból, az eredmények pedig fontos pillanatképet adnak arról, hogy a hulladék mellett mi minden más, szemmel nem látható szennyeződés található még a vízben. A Laboratorium.hu-n közzétett adatokból kiderül: ilyen magas mikroműanyag-koncentrációt eddig jellemzően nem találtak a hazai felszíni vizekben, és sajnos rábukkantak az egyik hírhedt örök életű anyagra, a hormonháztartást megzavaró és rákkeltő hatású biszfenol-A vegyületre is.

Tovább

A Zöld Málna finom és egészséges!

Laboratóriumban vizsgálták Magyarország Cukormentes Tortáját. Augusztus elsején végre kiderült a titok: 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortájának a Zöld Málnát választották. A Laboratorium.hu a látványra gyönyörű torta belső értékeire is kíváncsi volt, ezért megkérdezte az Eurofins Food &Feed Testing Hungary Kft. újpesti akkreditált vizsgáló laboratóriumát, mi minden történt a győztes tortával, és hogy valóban cukormentes-e az ínycsiklandozó sütemény. Magyarország Cukormentes Tortájának ugyanis immár tizenhárom éve ki kell állnia egy rendkívül fontos próbatételt, a laboratóriumi vizsgálatot.

Tovább

Hogyan előzzük meg az antibiotikum-rezisztenciát?

Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásáról. A környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról volt szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését.

Tovább

Mit tehetünk a növekvő számú vadbalesetek ellen?

Húsz év alatt közel 120 ezer vadat ütöttek el Magyarországon, ezek döntő többsége őz volt, kisebb arányban gímszarvasok és vaddisznók estek áldozatul a közutakon. Mi áll a jelenség hátterében? Hogyan lehet csökkenteni az előfordulásának esélyét? Laboratóriumhálózatunk mintavevői folyamatosan járják az országot, a szomorú probléma tehát előttünk sem ismeretlen, ezért foglalkozik most a Laboratorium.hu is a kérdéssel, mégpedig Török Henrietta Kinga a Magyar Vadászlapban megjelent remek összefoglalóját véve alapul.

Tovább

Hasznos állatorvosi tanácsok baromfitartóknak

Az Eurofins Vetcontrol Kft. hamarosan megrendezi legújabb, immár ötödik Baromfi Egészségügyi Akadémiáját, amelyen számos olyan aktuális kérdésről lesz szó, mint a mikotoxinok által okozott gazdasági és állategészségügyi károk, a fertőző bronchitis megelőzése vagy a madárinfluenza aktualitásai. Az említett témák mellett szó esik majd a mintavételről és a mintaküldés aranyszabályairól. A Laboratorium.hu a mindenki számára ingyenes webináriumra „hangoló”, kedvcsináló cikkében most Dr. Bóna Márta állatorvos-menedzser szakállatorvos, baromfi szaktanácsadó előadásának gondolatait foglalta össze a  baromfiállományokat érintő diagnosztikai és monitoring céllal vett mintavételi módszerekről.

Tovább

Mi lehet a közös nevezője egy vizsgáló laboratóriumnak és egy fotóversenynek?

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. 2022-ben és 2023-ban is támogatta a Birdo – Az év madárfotósa természetvédelmi fotóversenyt, nem véletlenül. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. vizsgálataival, valamint kutatási eredményeivel és mindenki számára ingyenesen elérhető laboratórium.hu oldalon megjelenő közérthető tudományos cikkeivel, ismeretterjesztéssel minél több emberhez szeretne eljutni. A tudományosan igazolt méréseken alapuló eredmények megmutatják, hogy a környezetvédelemért tenni kell és egyéni szinten is lehet - tudatos választásokkal.

Tovább

Hogyan előzzük meg az antibiotikum-rezisztenciát?

Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásárólA környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról lesz szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését.

Tovább

Laborkaland újra Újpesten

Az egész országból várják a jelentkezéseket a szupermenő laboratóriumi versenyreAz idén ismét meghirdetik a nagy múltú tudományos kémiaversenyt és interaktív kísérletekkel egybekötött laborlátogatást, azaz: a Laborkalandot. A független laboratóriumi vizsgálatokat végző Eurofins esszéversenyének célja a kémia népszerűsítése és a laboratóriumi vizsgálatok megismertetése középiskolások körében. A középpontban ezúttal a mikroműanyagok, illetve a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek témakörei állnak, a legjobb fogalmazást író versenyzők előtt kinyílik a laboratórium „szupertitkos” ajtaja, ahol a Laborkaland jelmondatának megfelelően megtapasztalhatják: a csoda odabent van.

Tovább

Mikroműanyag a szennyvízben

A Magyar Tudományos Akadémián mutatták be egy új hazai kutatás eredményét, amely alapján kijelenthető, hogy a szennyvíztisztító telepek igen nagy hatékonysággal eltávolítják a mikroműanyagokat: a szennyvíztisztítás során zajló folyamatok eredményeként a tisztított vízzel a beérkező mikroműanyagoknak mindössze 0,1 - 3 %-a kerül a befogadó felszíni vizekbe.

Tovább

A tökéletes főtt tojás titka

Húsvéti konyhakémia a laboratóriumból. Mi történik főzés közben a tojással? Hogyan ejti csapdába a vizet a tojásfehérje? Miért lapul be a tojás? Mi okozza a repedést? Az egyik legnagyobb hazai vizsgálólaboratórium, az Eurofins munkatársai ezúttal nem élelmiszerbiztonsági szempontból beszélnek a tojásról, hanem elmondják, hogyan lehet a legjobban elkészíteni. Cikk végi bónusz: a tojáfestés kémiája.

Tovább

Megfékezhető az élővizek elszennyeződése

Az Eurofins eredményei is hozzájárultak a Duna-vízgyűjtőn tapasztalt folyami hulladékszennyezésekről készült szakpolitikai útmutatóhoz, a kutatás pedig folytatódik a MicroDrink projekttel! Az Európai Uniós Alapok (ERFA, IPA, ENI) társfinanszírozásával, a partnerországok és intézmények pénzügyi hozzájárulásával készült INTERREG DTP Tid(y)Up projekt általánosan alkalmazható, jó gyakorlatokon alapuló, bevált eszközökből álló ajánlásokat kínál civileknek, kutatóknak és döntéshozóknak egyaránt. Ezek a jó gyakorlatok más, szennyezett folyókra is alkalmazhatók, ezáltal segítséget nyújtva a világ különböző folyami ökoszisztémáinak megóvásában. A tanulmány az Eurofins szakmai és anyagi támogatásával valósult meg.

Tovább

Gyakrabban kell vizsgálni a csomagolóanyagokat! - Az Eurofins üzenete a SIRHA kiállításon

Hatalmas sikerrel zárt Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítása, az idei SIRHA Budapest. A háromnapos kiállítás egyik legfontosabb szakmai eseményén elhangzott: a csomagolóipar szerepe kiemelkedő fontosságú az élelmiszer-biztonság szempontjából. A Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség (CSAOSZ) és az Eurofins Food and Feed Testing független vizsgálólaboratórium által közösen megszervezett konferencián szó esett a szektort érintő egyik legfontosabb kihívásról: az újrahasznosított élelmiszer-csomagolásokból kioldódó vegyületekről is.

Tovább

Csomagolóanyagokról a SIRHA kiállításon

Magyarország vezető élelmiszervizsgáló laboratóriuma, az Eurofins Food and Feed Testing 2024-ben nem csak standdal jelenik meg a legjelentősebb élelmiszeripari kiállításon, hanem a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetséggel (CSAOSZ) közösen szakmai konferenciát is szervez. Több előadást is tartanak az újrahasznosított csomagolóanyagok témakörében. A konferenciára jelentkezők ingyen léphetnek be a Hungexpó nagyszabású kiállítására is.

Tovább

Antibiotikum-rezisztens baktériumok az élelmiszerekben

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szaklap honlapján megjelent kutatásból kiderül, hogy az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok egyre nagyobb kihívást jelentenek nem csak humán- és állatgyógyászatban, hanem az élelmiszer-feldolgozás során is. A Debreceni Egyetem kutatása és a WESSLING Hungary Kft. laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen kiderült, hogy az eddigieknél szigorúbb ellenőrzés lenne szükséges.

Tovább

Fusarium, az időzített gomba

A Fusarium az egyik legelterjedtebb mikroszkopikus gomba, amely megfertőzi a növényeket, az általa termelt toxinok pedig komoly betegségeket is okozhatnak. Míg a gabonaféléknél ez élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent, addig a banánoknál magát a növényt pusztítja el, mint egy időzített bomba. Vagyis gomba. Akárhogy is van, a mikotoxinok vizsgálata rendkívül fontos.

Tovább

Beszélő baktériumok

Méghogy a baktériumok nem beszélnek! Egy nemrég publikált tudományos cikk szerint speciális jelzőmolekulák segítségével igenis kommunikálnak egymással a baktériumok! A quorum sensingnek nevezett jelenségnek fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában és az élelmiszer-eredetű megbetegedésekben is.

Tovább

Fertőző kézfertőtlenítők

Elképzelhető, hogy a kézfertőtlenítésre használt szerek fertőzzenek? Bármilyen abszurdnak tűnik is, igen. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban nemrég megjelent írás szerint ugyanis a fertőtlenítőszerek 10 százaléka nem felel meg az előírásoknak, sőt azok mikroflórával szennyeződhetnek, ami közegészségügyi szempontból is komoly veszélyt jelenthet. A laboratóriumnak ezen a területen is fontos szerep jut.

Tovább

Az élet kottája

Hogy mi is a DNS? Talán azt mondhatnánk: az élet kottája. Immár több mint hatvan éve ismerjük, sőt az elmúlt húsz-harminc évben egyre jobban közelítünk a titokhoz a technológiák robbanásszerű fejlődésének köszönhetően, de még mindig nem mondhatjuk ki: tudjuk, hogy ez a kód miként irányítja az élő szervezeteket. Azért számos dolgot már nagy biztonsággal megállapíthatunk, így például képesek vagyunk kimutatni és mennyiségileg meghatározni a génmódosított (GMO) élelmiszer- és takarmány-összetevőket, a DNS alapú módszerfejlesztésnek köszönhetően pedig az allergéneket, állati- és növényi komponenseket. És akkor a mangalicáról még nem is beszéltünk.

Tovább

Mi történik a mangalicával?

Amellett, hogy a húsát nagy élvezettel elfogyasztjuk, a mangalica DNS-ét is alaposan meg kell vizsgálni. Az értékes és a világon egyedülálló fajtából készült termékeket ugyanis előszeretettel hamisítják, egy kutatás eredményeként kialakított vizsgálati módszer segítségével azonban képesek vagyunk meghatározni azt a bizonyos génszakaszt, amelyik a mangalicára jellemző. Ez nem volt kis munka! Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az ember és a csimpánz génkészlete 99,9 százalékban egyezik, a mangalica és a közönséges sertés között ez a különbség még kisebb, nem véletlen tehát, hogy a kutatómunka évekig is eltartott.

Tovább

Be velük a mikroszkóp alá!

Ahogy a környezeti elemek anyaméhként vesznek körül bennünket, úgy jelenti a mi szervezetünk a közvetlen környezetet milliárdnyi apró élőlénynek. Közöttük vannak olyanok, amelyek hasznos munkát végeznek a testünkben, de bizony sok olyan is előfordul, amely veszélyt jelent. Éppen ezért fontos ebből a szempontból is megnézni az élelmiszert, vizet, étrend-kiegészítőket, de még a csomagolóanyagokat is, és a mikrobákat, mikroorganizmusokat kíméletlenül berakni a mikroszkóp alá!.

Tovább

GMO: kimutatható! De hogyan?

Magyarországon szigorúan tiltják a genetikailag módosított szervezetek, fajták termesztését, kereskedelmét. Éppen ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani (termelőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és fogyasztóknak egyaránt) az élelmiszereink GMO-vizsgálatára, hiszen a termékekben talált genetikailag módosított összetevők egészségkárosodást okozhatnak és komoly jogi következményekkel is járhatnak. De hogyan lehet kimutatni és vizsgálni ezeket a termékeket? Az Eurofins Biomi Kft. laboratóriumi szakértői segítségével készült cikkünkből kiderül.

Tovább

Legionella: veszély a munkahelyen

Első alkalommal kerültek napvilágra olyan adatok Magyarországon, amelyekből következtetni lehet a Legionella okozta veszélyekre. Egy független laboratórium nemrég elvégzett több ezer vizsgálata alapján jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet a hírhedt baktérium előfordulása - adta hírül a Laboratorium.hu tudományos portál. Különösen az ipari létesítmények ivóvízrendszereinél érdemes figyelni.

Tovább

Penész: jó, rossz és csúf

Spóráikkal és méreganyagaikkal megbetegíthetnek minket, kiirtásuk nem könnyű, viszont olyan ételeket és italokat köszönhetünk nekik, mint a Camembert-sajt vagy a Tokaji. A TOP-Higiénia honlapjának legfrissebb cikkéből kiderül, hogy melyek a jó és a rossz penészgombák, hogyan kerülhetnek a konyhába, és hogyan tudjuk megelőzni a megbetegedést.

Tovább

10 000 "áldozat" évente: hogyan kerüljük el a Campylobactert?

A Campylobacter nemzetséghez tartozó baktérium Magyarországon évente kb. 10 000 megbetegedést okoz. Az Epidemiológiai Intézet által publikált adatok alapján ebben az évben már 5289 esetet regisztráltak, ami másfélszer annyi, mint a tavalyi hasonló időszakban feljegyzett esetek száma. A www.top-higienia.hu cikkéből kiderül, hogyan kerülhetjük el a kellemetlen találkozást a Campylobacterrel.

Tovább

A WC-hez szegező baktérium

A nyaralás során különösen fontos a jó tervezés. Az időjárásra ugyan nem lehetünk hatással, de arra igen, hogy a szabadságunk nagy részét ne a WC-n töltsük el. Ezért is érdemes megismerkedni – ha nem is testközelből – a Clostridium perfringens nevű baktériummal.

Tovább

A "szőlőfürt-baktérium"

A Staphylococcus aureus a www.top-higienia.hu weboldalon futó sorozatban bemutatottakhoz hasonlóan szintén a gyakori ételmérgezést okozó mikroorganizmusok közé tartozik. Egészséges emberek bőrén, nyálkahártyáján, de a székletben is megtalálható a potenciális kórokozó, és a járványok kb. 4%-ért felelős. A népesség igen széles köre érintett, a baktérium terjedésében pedig kiemelt jelentőségű a személyi tényező, ugyanis az élelmiszerekbe általában kézről kerül.

Tovább

E. coli, a kétarcú baktérium

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium a normál bélflóra legfontosabb tagja, így minden melegvérű állat és az ember emésztőrendszerének természetes összetevője. Fontos élettani szerepe van, hiszen ez a baktérium termeli a szervezet számára a K2 és a B vitamint, illetve jelenlétével nagymértékben gátolja más patogén kórokozók elszaporodását a bélrendszerben. Mi az E. coli okozta fertőzés, milyen tünetei vannak, hogyan kerülhet a konyhánkba.

Tovább

Listeria

Mit kell tudni a patogén baktérium biológiájáról, szaporodási jellemzőiről és az ellene való védekezés lehetőségeiről? A Laboratorium.hu összeállításában a kórokozókról szóló tudnivalókat az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos, az EU-ban és Magyarországon jelenleg is hatályos jogszabályokat is megjelöltük.

Tovább

Kerüljük el a Salmonella-családot!

Hogy néz ki a Salmonella baktérium? Hogyan jut az ételekbe, és miként tudjuk elkerülni? A konyhákban megtalálható mikrobák és baktériumok közül talán a Salmonella a legismertebb.

Tovább

Szódabikarbónával a penész ellen

Látványnak sem szép a penészes fal, ráadásul még az egészségünkre is ártalmas lehet. Mi okozza a penésztelepek kialakulását? Hogyan védekezhetünk ellene? Az ok-okozati láncolat végén a magas páratartalom, a vizesedő falak és a nem túl savas és nem túl lúgos közeg áll. E cikkben szó esik a hőhidakról, és arról, hogyan tüntethetők el egyszerűen és hatékonyan a penészfoltok.

Tovább

Új módszerrel a szalmonella ellen

Akár 24 órával is csökkenthető a Szalmonella vizsgálata egy új módszerrel, amely a tömegspektrometria segítségével azonosítja a mikroorganizmusokat. Mi a lényege a MALDI-TOF elnevezésű azonosítási módszernek, és miért lehet rendkívül elterjedt az elkövetkező években? Valóban forradalmasíthatja a mikrobiológiát? Erről szól legfrissebb cikkünk, nem csak mikrobiológusoknak.

Tovább

Ellenőrzik a Legionellát!

November elejétől rendeletben szabályozzák az emberi egészségre súlyos veszélyt jelentő Legionella baktérium jelenlétét a környezetünkben. Mit jelent ez a gyakorlatban?Közel 40 éve fedezték fel először a Legionella baktériumot egy philadelphiai konferencián történt tragikus megbetegedés kapcsán (az Amerikai Legionáriusok nevű segélyszervezet veteránjai közül 29-en belehaltak a fertőzésbe, innen kapta a nevét a veszélyes mikroorganizmus) ismerte meg a világ, és a baktérium azóta is számos alkalommal okoz megbetegedéseket. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján például Magyarországon 2013-ban 31, 2014-ben 38 és 2015-ben eddig 67 esetben rögzítettek Legionella baktérium által okozott fertőzést.A Legionella kötelező vizsgálatát azonban idáig nem írta elő semmilyen jogszabály, így a vállalkozások pusztán saját jól felfogott érdekükből ellenőriztették azt. Az Európai Unió más országaihoz igazodva, mostantól Magyarország is szabályozza ezt a területet – mondta el Bakos Mária, a Wessling Hungary Kft. munkatársa. A független laboratórium az ország egész területén már évek óta vizsgál akkreditáltan Legionella-mintákat vizekből, levegőből.Az Emberi Erőforrások Miniszteriumának 49/2015. (IX.6.) rendelete a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokat tartalmazza.Mindenekelőtt fontos tisztázni a fenti két fogalmat: mely közegekre és mely létesítményekre vonatkozik a rendelet? Ami a közeget illeti, ez alatt azon 20–50 °C közötti hőmérsékletű vizet és az azt tartalmazó berendezéseket vagy rendszereket kell érteni, amelyek használata, működése, bemutatása vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges. A Legionella baktériumnak a szaporodáshoz ugyanis 20-50 °Celsius fokos vízre van szüksége, ennek módja pedig fertőzött aeroszol (levegőben eloszlatott folyadékcseppecskék) képződése és belélegzése. Ennek a kockázatát igyekszik lecsökkenteni a rendelet a közforgalmú létesítményekben.Melyek ezek a létesítmények? A rendelet szövege szerint azok az egészségügyi és szociális intézmények, kereskedelmi szálláshelyek, nedves hűtőtornyok és azon közfürdők, ahol aeroszol előállító meleg vizű medencét üzemeltetnek, különösen pezsgőmedencét, élménymedencét vagy hidroterápiás kezelőt.Ezeken a helyeken jön létre a fent bemutatott közeg, amely komoly veszélyt jelenthet különösen a legyengült szervezetű, idősebb emberekre, de – mivel minden ember másképp reagál a fertőzésre – gyakorlatilag mindenkire.A rendelet hatálya kiterjed a kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre, azok üzemeltetőire vagy tulajdonosaira. Ezeket a közegeket és létesítményeket kockázati becsléssel szintekre kell osztani, amelynek három fokozatát állapítja meg a jogszabály: figyelmeztető, beavatkozási és azonnali beavatkozási szint. Ezekhez a szintekhez pontos intézkedési előírásokat is megad a rendelet melléklete.Ahhoz hogy a létesítményünket be tudjuk sorolni, természetesen először kockázatbecslést kell végezni. Az elvégzett elemzésről dokumentációt kell készíteni (ugyancsak a rendelet melléklete szerint). Természeten a kockázatbecslés mellett az üzemeltetőnek vagy a tulajdonosnak rendszeresen ellenőriznie is kell a létesítményét.A rendelet a megjelenéstől számított 90. napon lép hatálya, ami 2016. február elejére tehető.Mi az a Legionella?A Legionella egy olyan mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik – derül ki a Laboratorium.hu tudományos hírportál cikkéből. Amennyiben a vízzel érintkezünk, a Legionella semmilyen tünetet nem okoz, ám ha a szervezetbe a víz párájával, belégzés útján kerül, annak súlyos következményei lehetnek.Természetes élőhelyeken elsősorban a meleg vizű forrásokban, tengerekben, tavakban, folyókban, tározókban fordul elő, épített vizes környezetben pedig ott jelenthet elsősorban kockázatot, ahol úgynevezett aeroszol (az áramló levegőben lévő folyadékcseppek) keletkezhet.A Legionella által okozott megbetegedéseket legionellózisnak nevezik, ami lényegben atípusos tüdőgyulladás, tünetei a láz, a száraz köhögés. A betegség nem csak gyenge immunrendszerű embereknél lehet halálos, de azért általánosan elmondható, hogy a kisgyerekek és az idősebb emberek különösen érintettek.Kapcsolódó anyagok:Legionella, a csapból támadó baktériumFürdővizek vizsgálataA Legionella-vizsgálatokról bővebben itt érdeklődhet.

Tovább

A GMO-mentesség hazai jelölése - Piaci előny a magyar termékek előtt?

A Földművelésügyi Minisztérium döntéshozói azt tervezik, hogy a GMO-mentes termékeket valamilyen jelzéssel, védjeggyel látnák el. Mindez hogyan kivitelezhető? Melyik termék nevezhető valóban GMO-mentesnek? Miért fontosak a laboratóriumi vizsgálatok, és miért nem értelmezhető a nulla, mint mérési mennyiség? Hogyan válhat a magyar termékek előnyére a GMO-mentesség? Erről szól következő összeállításunk.

Tovább

Hogyan halásszák a DNS-t?

Évekkel ezelőtt még csodálkoztak a vizsgálatokat megrendelők, mert elképzelhetetlennek tartották, hogy a termékük tartalmazzon GMO-t, azaz genetikailag módosított organizmust. Azóta egyre többen értették meg a laboratóriumi munka fontosságát, és az elmúlt években meggyőződhettek annak pontosságáról és megbízhatóságáról is. Ebből a cikkből kiderül, hogyan is zajlik a GMO-k vizsgálata.

Tovább

Labor a vendéglőben - 2.

Hét éves húsgolyó az autópálya melletti büfében, egérpiszok a cukrászdában, súlyos szabálytalanságok a vendéglátóhelyek közel felénél – nem győzzük kapkodni a fejünket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) híreit olvasva. Az utóbbi hetekben számos éttermet zártak be az ellenőrzések során feltárt komoly hiányosságok miatt. Mit tehetnek az étterem-tulajdonosok azért, hogy ne kelljen rettegniük az ellenőrzéskor? A többek között a HORECA-szektorban higiéniai és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat végző független laboratórium tanácsai segíthetnek az eligazodásban.

Tovább

Az utolsó szó mindig a mikrobáké!

Miért oldódik ki jobban az ásványvizes palack anyaga az italba a forró autóban? Mik azok az élelmiszer-utánzó modelloldatok? Hogyan szaporodnak a mikrobák a védőgázas csomagolásban? Mennyi csomagolóanyagot eszünk meg az életünk során? Az érdekes kérdések mellett a csomagolóanyagok biztonságáról, szabályozásáról és a vizsgálatok fontosságáról is tanácskoztak hatósági és laboratóriumi szakemberek egy október elején rendezett konferencián, amelyen a csomagolóipar színe-java is megjelent.

Tovább

Labor a vendéglőben - 1.

Hogyan alakítsák ki az éttermek saját értékelési rendszerüket? Mit mondanak a jogszabályok? Mi a lényege a terméktanúsításoknak? Melyek egy megfelelőség-értékelési rendszer kialakításának legfontosabb elemei? Milyen területeket érdemes figyelembe venni a vendéglátásban? A fenti kérdésekre igyekeztünk válaszokat találni az alábbi összeállításban.

Tovább

Bélharc: ételt rendelő baktériumok

A baktériumok úgy viselkednek a bélrendszerünkben, mint a vendégek az étteremben: leadják a rendelést a gazdaszervezetnek, hogy mit is szeretnének enni. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szaklap következő, júliusi számában megjelenő összefoglalásból emellett az is kiderül, hogy az édesítőszerek elpusztíthatják a jótékony baktériumokat, amelyek egyébként ádáz küzdelmet – valóságos bélharcot – folytatnak egymással odabent.

Tovább

A csapból támadó baktérium

Ha még a légiósokat is megölte, vajon mit művelhet egy átlagemberrel a szép hangzású, ám annál alattomosabb baktérium, a Legionella? A kérdés jogos, hiszen a többek között a vízcsapok, zuhanyzók, locsolók, légkondicionáló rendszerek kedvelt lakója akár halálos betegséget is okozhat, ezért a megelőzés, a laboratóriumi vizsgálat lehet a leghatékonyabb fegyver ellene.

Tovább