Amellett, hogy a húsát nagy élvezettel elfogyasztjuk, a mangalica DNS-ét is alaposan meg kell vizsgálni. Az értékes és a világon egyedülálló fajtából készült termékeket ugyanis előszeretettel hamisítják, egy kutatás eredményeként kialakított vizsgálati módszer segítségével azonban képesek vagyunk meghatározni azt a bizonyos génszakaszt, amelyik a mangalicára jellemző. Ez nem volt kis munka! Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az ember és a csimpánz génkészlete 99,9 százalékban egyezik, a mangalica és a közönséges sertés között ez a különbség még kisebb, nem véletlen tehát, hogy a kutatómunka évekig is eltartott...

Hazánk vezető biotechnológiai, állattenyésztési, élelmiszeripari kutatóintézetei, laboratóriumai és cégei fogtak össze, hogy a legmodernebb molekuláris biológiai eszköztár segítségével a mangalica örökítőanyagát felmérjék.

Egyedülálló diagnosztikai eljárás

Az élelmiszeranalitika területén is mind szélesebb körben alkalmazzák a DNS sokszorozáson alapuló PCR eljárások különböző típusait élelmiszerhamisítások, illetve egészségügyi kockázatot hordozó összetevők kimutatására. Ez a technika ma már jól kidolgozott, azonban eredményes alkalmazásának feltétele, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű és minőségű DNS-oldat.

A kutatás során a feldolgozott hústermékekből végzett DNS-kivonások eredményeit hasonlítottuk össze a mangalica-specifikus mennyiségi PCR-eljárások kidolgozásához. Ennek az úgynevezett real-time PCR alapú diagnosztikának köszönhetően vált ellenőrizhetővé a minimum 70 százalékos mangalica-húsarány teljesítése (MÉ 1-3/13-1).

A mérések során a zsírminták kivételével minden esetben eredményes volt a DNS kivonása mennyiségét és minőségét tekintve is, a tepertőkrémtől a kolbásztermékekig egyaránt!

Olyan diagnosztikai eljárásokat dolgoztunk ki, amelyek révén a mangalicatermékek nyomon követhetőek és azonosíthatóak, a termékhamisítás felderíthető és megvalósítható a mangalicatermékek élelmiszerjogi hátterének tisztázása, védelme.
Emellett mangalica DNS- és szövetadatbankot hozunk létre a fajta fenntartásának és kiváló minőségű termékek előállításának biztosítására, illetve genetikai, kémiai, érzékszervi tulajdonságok nyomonkövetésére, integrálására, ami nélkülözhetetlen a mangalica fajta hosszú távú tenyésztéséhez és élelmiszeripari termékfejlesztéséhez.

Amennyiben a mangalicavizsgálat ára érdekli, kattintson ide!