Egészségünk védelmében

A csomagolóanyagok „kötelezettségei”

Műanyag, papír, fém, kerámia, üveg, fa, gumi, vagy akár ezek kombinációja - leggyakrabban ezek az anyagok kerülnek közvetlenül érintkezésbe az élelmiszerekkel a csomagoláson keresztül. Nem csak a boltok polcain lévő termékek, hanem az élelmiszerlánc egyes szakaszaiban -termelés, ipari feldolgozás, és a konyhai műveletek során is. Manapság egyre több szó esik – nem csak szakmai körökben- arról, hogy az ezekből az anyagokból kioldódó összetevők bekerülnek az élelmiszerekbe.

Tovább
Szerencsés esetben csak tiszta vízben és persze a boldogságban, hiszen nyár van, süt a nap, strandolunk. A természet és az ember által épített környezet – tengerek, tavak, folyók, medencék, szökőkutak, ivókutak – vizeiben azonban az egészségre ártalmas baktériumok is előfordulhatnak. A Laboratorium.hu az Eurofinsszakértői segítségével ezúttal a hírhedt Legionella baktérium veszélyeivel és kötelező laboratóriumi vizsgálatával foglalkozik. A szép hangzású Legionellaelnevezés hátterében egy szomorú esemény áll. 1976-ban ugyanis az Amerikai Legionáriusok nevű segélyszervezet veteránjai találkoztak egy philadelphiai hotelben, az összejövetel másnapján közel kétszázan megbetegedtek, közülük pedig 29-en egy rendkívül intenzív tüdőgyulladásban meg is haltak Tovább
Laboratóriumban vizsgálták Magyarország Cukormentes Tortáját. Augusztus elsején végre kiderült a titok: 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortájának a Zöld Málnát választották. A Laboratorium.hu a látványra gyönyörű torta belső értékeire is kíváncsi volt, ezért megkérdezte az Eurofins Food &Feed Testing Hungary Kft. újpesti akkreditált vizsgáló laboratóriumát, mi minden történt a győztes tortával, és hogy valóban cukormentes-e az ínycsiklandozó sütemény. Magyarország Cukormentes Tortájának ugyanis immár tizenhárom éve ki kell állnia egy rendkívül fontos próbatételt, a laboratóriumi vizsgálatot. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 13. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület Tovább
Eddig nem vizsgált vegyületek oldódhatnak ki az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe.A csomagolóanyagokból különböző anyagok (köztük káros vegyületek) oldódnak az élelmiszerekbe, éppen ezért a hatóságok szigorúan ellenőrzik, a független laboratóriumok pedig rendszeresen vizsgálják, hogy az adott komponensek átlépik-e a megállapított határértékeket. Az újrahasznosított csomagolóanyagok forgalomba kerülésével azonban újabb vegyületeket kell górcső alá venni. A Laboratorium.hu összeállításában az Eurofins Food and Feed Testing független laboratóriumának szakértője segített kideríteni, mire kell figyelniük gyártóknak, forgalmazóknak és fogyasztóknak egyaránt. Egy ember az élete során akár 30-40 dkg, a csomagolóanyagból kioldódó vegyületet (monomereket, oligomereket, stabilizátorokat, antioxidánsokat, lágyítókat, habosító anyagokat, nehézfémeket, színezékeket, gyártási segédanyagokat) fogyaszt el. Ezek jelentős része kioldódás útján jut az élelmiszerekbe, a vegyületek pedig károsíthatják az emberi anyagcserét és a hormonháztartást szabályozó szerveket (hosszabb kitettség esetén vese- és májelégtelenséget okozhatnak, valamint karcinogének lehetnek).A fent említett komponenseket és még sok egyéb összetevőt az európai és a hazai szabályozásnak megfelelően rendszeresen vizsgálják az arra alkalmas akkreditált laboratóriumokban, a hatóságok pedig rendszeresen ellenőrzéseket végeznek. Tovább
Bizonyos anyagok belégzése komolyan veszélyeztetheti a vegyiparban, illetve az egyéb, intenzív vegyszerhasználattal járó iparágakban dolgozókat. Az úgynevezett Biológiai Expozíciós (hatás) Mutatók (BEM) a munkavállalók egészségügyi állapotát monitorozzák a munkahelyek kémiai biztonságának szempontjából. Ezekről a vizsgálatokról szól az alábbi összeállításunk. Miért fontosak ezek a vizsgálatok?A monitorozandó vegyületek nagyon ártalmasak: rákkeltők, vagy egyéb akut, illetve krónikus problémákat okozhatnak. A benzol például rákkeltő, míg a hexán idegrendszeri problémákat okoz – hogy csak kettőt emeljünk ki a súlyos egészségkárosodást okozó anyagok listájáról. A BEM-vizsgálatok azért rendkívül fontosak, mert általuk kiderülhet, hogy a dolgozók egészsége károsodik, márpedig amennyiben ez bizonyíthatóan azért van így, mert a munkáltató nem tartja be a munkavédelmi előírásokat, és ezáltal egészségtelen munkakörülményeket teremt, súlyos jogi következményekkel is szembe kell néznie – mondta el a Laboratorium. Tovább
Egy magyar-dán tudományos együttműködés megerősítette a korábbi Eurofins-méréseketA Duna budapesti szakaszán gyűjtött mintákon végzett vizsgálatok eredménye során megállapították: a mikroműanyagok átlagosan közel 50 részecske/m3 koncentrációban vannak jelen a vízben. Mindez igazolja az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. korábbi magyarországi vizsgálatait, a Parányi Plasztiktalány projekt során ugyanis átlagosan 50 részecskét detektáltak köbméterenként. Az Eurofins nemzetközi hálózata tudományos munkacsoportban is kutatja a mikroműanyagok vizsgálatának lehetőségeit. Az Európai Uniós Horizon 2020 elnevezésű K+F támogatási rendszerbe tartozó Monplas projekt karrierjük elején álló kutatóknak nyújt segítséget azáltal, hogy a PhD-képzésüket nagy hírnévvel rendelkező kutatóműhelyekben, tématerületi kiválóságok vezetése mellett végzik. Ebben a projektben a fogadóintézményeken (egyetemek, kutatóhelyek) túl ipari partnerek vesznek részt – ez utóbbi helyekre érkeznek a kutatók gyakorlatra, szakmai tapasztalatot szerezni Tovább
A penészgombák által termelt méreganyagok veszélyesek.A sok csapadékkal járó, meleg augusztusi időjárás során jelentősen elszaporodhattak az aszpargillusz gombák által termelt aflatoxinok, amelyekre már Közép-Európában és Magyarországon is régóta veszélyforrásként tekintenek a mezőgazdasági szakemberek. Ezért rendkívül fontos a kukorica rendszeres laboratóriumi vizsgálata, különösen betakarításkor. Rendkívül fontos a kukorica rendszeres laboratóriumi vizsgálata – fotó: freepik.comAz penészgombák által termelt méreganyagok (mikotoxinok) természetes és mesterséges környezetben egyaránt előfordulhatnak Tovább

Miben úszunk a strandon?

Szerencsés esetben csak tiszta vízben és persze a boldogságban, hiszen nyár van, süt a nap, strandolunk. A természet és az ember által épített környezet – tengerek, tavak, folyók, medencék, szökőkutak, ivókutak – vizeiben azonban az egészségre ártalmas baktériumok is előfordulhatnak. A Laboratorium.hu az Eurofinsszakértői segítségével ezúttal a hírhedt Legionella baktérium veszélyeivel és kötelező laboratóriumi vizsgálatával foglalkozik.

Tovább

Allergia vagy intolerancia: mi a különbség? Mit tehet a labor?

Az élelmiszerek forgalmazásakor döntő szerep jut a laboratóriumi vizsgálatoknak, és legalább ennyire fontos a megfelelő jelölés is. A nemrég lezajlott Hungalimentaria Konferencián és kiállításon az Eurofins szakértő választ adott a legfontosabb kérdésekre az élelmiszerallergénekkel és a laboratóriumi tesztekkel kapcsolatban.

Tovább

Hogyan kerül ásványolaj az élelmiszereinkbe?

Az élelmiszerek az előállítási folyamat számos pontján kerülhetnek kapcsolatba és szennyeződhetnek ásványolaj-eredetű szénhidrogénekkel – legyen szó a betakarítás során használt gépekről, a gyártásról, csomagolóanyagokról vagy a jelölő festékekről. Az Unió által is szabályozott területen rendszeresek a laboratóriumi mérések – hangzott el a Hungalimentaria konferencia egyik tudományos előadásán.

Tovább

A MicroDrink-projekt következő szakasza Szerbiában indult

Az Eurofins laboratóriumvezetője is szerepelt a nemzeti csatorna helyszíni riportjában A Duna-régió számos országának részvételével, az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló MicroDrink projekt során harmonizált mintavételi rendszert teszteltek Szerbiában. A részben az Eurofins Mikroműanyagvizsgáló Laboratóriuma által kifejlesztett mintavételi módszernek és az azt követő laboratóriumi vizsgálatoknak köszönhetően sokkal pontosabb képet kaphatunk az ivóvízkészleteink és ivóvízkezelő műveink mikroműanyag-érintettségéről.

Tovább

Csak a jéghegy csúcsát látjuk: hormonháztartást zavaró vegyületek az első Labináriumon

Természetes vagy mesterséges hormonok, gyógyszerek, nehézfémek, lágyítószerek, illetve az egyik leghírhedtebb, egyre több helyen szabályozott vegyület, a biszfenol A (BpA): mind-mind jelen vannak környezetünkben, és jelentős részük alkalmas lehet a hormonháztartás megzavarására és ezen keresztülokozhatják például a koncentrációs képesség romlását, felboríthatják a pajzsmirigy-működésünket, késleltethetnek egyes fejlődési folyamatokat, a nemi működés rendellenes változásain keresztül befolyásolhatják a termékenységet, vagy akár hozzájárulhatnak tumoros elváltozások kialakulásához. Ahhoz, hogy a témáról és a hazai helyzetről a lehető átfogó képet kaphassunk, két szakterület jeles képviselőjeként egy ökotoxikológiával foglalkozó egyetemi kutató és egy analitikus vegyész tartott közös, online előadást az első laboratóriumi webináriumon, vagyis az Eurofins Labináriumon: Dr. Szabó István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettoxikológia Tanszékének vezetője és Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

Tovább

Hogyan ment folyót egy teherautó?

A Budai Ökofilmklubban október végén rendezett vetítésén az érdeklődő közönség inspiráló filmet láthatott egy teherautó sofőrjéről, aki fáradhatatlanul gyűjti a szemetet Kárpátalján, mérsékelve a Magyarországra is eljutó környezetszennyezést. A film után kerekasztal-beszélgetést rendeztek a környezetszennyezés következményeiről és lehetséges megoldásairól. Az eseményen részt vett a felszíni vizek elemzésében és a mikroműanyag-vizsgálatokban élen járó Eurofins marketingvezetője is.

Tovább

Eurofins Labináriumok: ingyenes online szemináriumok a laboratórium világából

Élelmiszer-adalékanyagok és hormonzártartást befolyásoló vegyületek nyomában! Az Eurofins két nagy hazai laboratóriuma (az Eurofins Food and Feed Testing Hungary és az Eurofins Analytical Services) új, ingyenes webinárium-sorozatot indít tisztelt partnereinek és minden érdeklődőnek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem legizgalmasabb kérdéseiről, legfontosabb jogszabályi változásokról, az ezekhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatokról. Az első két Labináriumunkon az élelmiszer-adalékanyagokról és a hormonzártartást befolyásoló anyagokról beszélnek a szakértőink.

Tovább

Vízvizsgálat a PET Kupán: biszfenol-A és mikroműanyagok a Bodrogban

A folyó tele van mikroszkopikus PET-palackokkal is. Az idei PET Kupa során az Eurofins környezetvédelmi laboratóriuma mintát vett a Bodrog folyóból, az eredmények pedig fontos pillanatképet adnak arról, hogy a hulladék mellett mi minden más, szemmel nem látható szennyeződés található még a vízben. A Laboratorium.hu-n közzétett adatokból kiderül: ilyen magas mikroműanyag-koncentrációt eddig jellemzően nem találtak a hazai felszíni vizekben, és sajnos rábukkantak az egyik hírhedt örök életű anyagra, a hormonháztartást megzavaró és rákkeltő hatású biszfenol-A vegyületre is.

Tovább

A Zöld Málna finom és egészséges!

Laboratóriumban vizsgálták Magyarország Cukormentes Tortáját. Augusztus elsején végre kiderült a titok: 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortájának a Zöld Málnát választották. A Laboratorium.hu a látványra gyönyörű torta belső értékeire is kíváncsi volt, ezért megkérdezte az Eurofins Food &Feed Testing Hungary Kft. újpesti akkreditált vizsgáló laboratóriumát, mi minden történt a győztes tortával, és hogy valóban cukormentes-e az ínycsiklandozó sütemény. Magyarország Cukormentes Tortájának ugyanis immár tizenhárom éve ki kell állnia egy rendkívül fontos próbatételt, a laboratóriumi vizsgálatot.

Tovább

Hogyan előzzük meg az antibiotikum-rezisztenciát?

Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásáról. A környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról volt szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését.

Tovább

Mit tehetünk a növekvő számú vadbalesetek ellen?

Húsz év alatt közel 120 ezer vadat ütöttek el Magyarországon, ezek döntő többsége őz volt, kisebb arányban gímszarvasok és vaddisznók estek áldozatul a közutakon. Mi áll a jelenség hátterében? Hogyan lehet csökkenteni az előfordulásának esélyét? Laboratóriumhálózatunk mintavevői folyamatosan járják az országot, a szomorú probléma tehát előttünk sem ismeretlen, ezért foglalkozik most a Laboratorium.hu is a kérdéssel, mégpedig Török Henrietta Kinga a Magyar Vadászlapban megjelent remek összefoglalóját véve alapul.

Tovább

Hasznos állatorvosi tanácsok baromfitartóknak

Az Eurofins Vetcontrol Kft. hamarosan megrendezi legújabb, immár ötödik Baromfi Egészségügyi Akadémiáját, amelyen számos olyan aktuális kérdésről lesz szó, mint a mikotoxinok által okozott gazdasági és állategészségügyi károk, a fertőző bronchitis megelőzése vagy a madárinfluenza aktualitásai. Az említett témák mellett szó esik majd a mintavételről és a mintaküldés aranyszabályairól. A Laboratorium.hu a mindenki számára ingyenes webináriumra „hangoló”, kedvcsináló cikkében most Dr. Bóna Márta állatorvos-menedzser szakállatorvos, baromfi szaktanácsadó előadásának gondolatait foglalta össze a  baromfiállományokat érintő diagnosztikai és monitoring céllal vett mintavételi módszerekről.

Tovább

Mi lehet a közös nevezője egy vizsgáló laboratóriumnak és egy fotóversenynek?

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. 2022-ben és 2023-ban is támogatta a Birdo – Az év madárfotósa természetvédelmi fotóversenyt, nem véletlenül. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. vizsgálataival, valamint kutatási eredményeivel és mindenki számára ingyenesen elérhető laboratórium.hu oldalon megjelenő közérthető tudományos cikkeivel, ismeretterjesztéssel minél több emberhez szeretne eljutni. A tudományosan igazolt méréseken alapuló eredmények megmutatják, hogy a környezetvédelemért tenni kell és egyéni szinten is lehet - tudatos választásokkal.

Tovább

Hogyan előzzük meg az antibiotikum-rezisztenciát?

Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásárólA környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról lesz szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését.

Tovább

Laborkaland újra Újpesten

Az egész országból várják a jelentkezéseket a szupermenő laboratóriumi versenyreAz idén ismét meghirdetik a nagy múltú tudományos kémiaversenyt és interaktív kísérletekkel egybekötött laborlátogatást, azaz: a Laborkalandot. A független laboratóriumi vizsgálatokat végző Eurofins esszéversenyének célja a kémia népszerűsítése és a laboratóriumi vizsgálatok megismertetése középiskolások körében. A középpontban ezúttal a mikroműanyagok, illetve a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek témakörei állnak, a legjobb fogalmazást író versenyzők előtt kinyílik a laboratórium „szupertitkos” ajtaja, ahol a Laborkaland jelmondatának megfelelően megtapasztalhatják: a csoda odabent van.

Tovább

Mikroműanyag a szennyvízben

A Magyar Tudományos Akadémián mutatták be egy új hazai kutatás eredményét, amely alapján kijelenthető, hogy a szennyvíztisztító telepek igen nagy hatékonysággal eltávolítják a mikroműanyagokat: a szennyvíztisztítás során zajló folyamatok eredményeként a tisztított vízzel a beérkező mikroműanyagoknak mindössze 0,1 - 3 %-a kerül a befogadó felszíni vizekbe.

Tovább

A tökéletes főtt tojás titka

Húsvéti konyhakémia a laboratóriumból. Mi történik főzés közben a tojással? Hogyan ejti csapdába a vizet a tojásfehérje? Miért lapul be a tojás? Mi okozza a repedést? Az egyik legnagyobb hazai vizsgálólaboratórium, az Eurofins munkatársai ezúttal nem élelmiszerbiztonsági szempontból beszélnek a tojásról, hanem elmondják, hogyan lehet a legjobban elkészíteni. Cikk végi bónusz: a tojáfestés kémiája.

Tovább

Megfékezhető az élővizek elszennyeződése

Az Eurofins eredményei is hozzájárultak a Duna-vízgyűjtőn tapasztalt folyami hulladékszennyezésekről készült szakpolitikai útmutatóhoz, a kutatás pedig folytatódik a MicroDrink projekttel! Az Európai Uniós Alapok (ERFA, IPA, ENI) társfinanszírozásával, a partnerországok és intézmények pénzügyi hozzájárulásával készült INTERREG DTP Tid(y)Up projekt általánosan alkalmazható, jó gyakorlatokon alapuló, bevált eszközökből álló ajánlásokat kínál civileknek, kutatóknak és döntéshozóknak egyaránt. Ezek a jó gyakorlatok más, szennyezett folyókra is alkalmazhatók, ezáltal segítséget nyújtva a világ különböző folyami ökoszisztémáinak megóvásában. A tanulmány az Eurofins szakmai és anyagi támogatásával valósult meg.

Tovább

Gyakrabban kell vizsgálni a csomagolóanyagokat! - Az Eurofins üzenete a SIRHA kiállításon

Hatalmas sikerrel zárt Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítása, az idei SIRHA Budapest. A háromnapos kiállítás egyik legfontosabb szakmai eseményén elhangzott: a csomagolóipar szerepe kiemelkedő fontosságú az élelmiszer-biztonság szempontjából. A Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség (CSAOSZ) és az Eurofins Food and Feed Testing független vizsgálólaboratórium által közösen megszervezett konferencián szó esett a szektort érintő egyik legfontosabb kihívásról: az újrahasznosított élelmiszer-csomagolásokból kioldódó vegyületekről is.

Tovább

Csomagolóanyagokról a SIRHA kiállításon

Magyarország vezető élelmiszervizsgáló laboratóriuma, az Eurofins Food and Feed Testing 2024-ben nem csak standdal jelenik meg a legjelentősebb élelmiszeripari kiállításon, hanem a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetséggel (CSAOSZ) közösen szakmai konferenciát is szervez. Több előadást is tartanak az újrahasznosított csomagolóanyagok témakörében. A konferenciára jelentkezők ingyen léphetnek be a Hungexpó nagyszabású kiállítására is.

Tovább

Örökké „élő”, veszélyes anyag bukkant fel a Tiszában

Hírhedt vegyületet azonosítottak a PET Kupa és az Eurofins közös laboratóriumi felmérése soránAz örökéletűnek is nevezett PFAS-vegyületeket széles körben alkalmazzák az iparban: ezekkel impregnálják a ruhákat, az edényeket, felhasználják azokat a csomagolóanyagoknál, és nem létezne nélkülük tűzoltóhab sem. Mégis veszélyesek. Ugyanis rendkívül lassan (talán soha sem) bomlanak le teljesen a természetben, éppen ezért súlyos környezetvédelmi problémát okozhatnak. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium a PET Kupát támogató vizsgálata során az ilyen polifluorozott alkilvegyületek közé tartozó perfluorooktán-szulfonsavat határérték felett detektálta: az örök életű anyagok közül is az egyik legöregebbet találták meg a vízben.

Tovább

Kullancs, csillám, mikroműanyag

Egy rendhagyó laboratóriumi vizsgálat történeteAmennyiben egy kutató éppen a nemzetközi konferencián tartandó előadását megelőzően talál kullancsot a lábán, az bizony nagy eséllyel vezethet az apró műanyagcsillámok laboratóriumi vizsgálatához. Hogy a két tény között mi a logikai összefüggés, miből áll a csillám, és miért jelent veszélyt a környezetre? Kiderül a Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából.

Tovább

Újrahasznosított csomagolás: mire kell figyelni?

Az a tény, hogy a csomagolóanyagokból különböző anyagok (köztük káros vegyületek) oldódnak az élelmiszerekbe, ma már közismert. Egy nemrég tartott élelmiszerbiztonsági konferencián azonban a Nébih szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyártókat az alapanyagok folyamatos változása (például az újrahasznosított csomagolóanyagok alkalmazása) is kihívás elé állítja. A Laboratorium.hu cikkében összeszedtük a legfontosabb információkat a csomagolóanyagokkal kapcsolatban.

Tovább

Nem elég hatékonyak a kézfertőtlenítők

Még pathogén mikroorganizmust (Klebsiella oxytoca) is találtak a fertőtlenítőszerekben, amelyek mind hatékonyság, mind szennyezettség szempontjából kifogásolhatók – hangzott el a hazai élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb szakmai eseményén, a 2023-as Hungalimentaria Konferencián.

Tovább

Mikroműanyag a Balatonban: hogyan hat az élőlényekre?

Nem csak hogy jelen vannak a Balatonban a különböző méretű mikroműanyag-részecskék, hanem sajnos kimutatható élettani hatással is vannak a gerinctelen élőlényekre. Mindez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Laboratóriumának közös kutatásából derült ki.

Tovább

Vezető halálokká válhat a baktériumok antibiotikum-rezisztenciája

Az összetettebb szervezetekben (ember, háziállatok) élő óriási baktériumpopuláció önálló, de egymással részben összefüggő egységeket alkot, elsősorban a környezetünkben élő baktériumpopuláció közvetítésével – mondta el a Laboratorium.hu tudományos portálnak Branduse László, az Eurofins-csoporthoz tartozó VetControl ügyvezetője. A környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak.

Tovább

Dioxinok, mikotoxinok az élelmiszerekben

Figyeljünk oda a veszélyes vegyületekre!Míg a dioxinok inkább állati, addig a mikotoxinok főleg növényi élelmiszerekkel jutnak a szervezetünkbe, ahol felhalmozódhatnak. Mindkét vegyülettípus veszélyes az emberi egészségre, ezért szigorú határértékek mentén rendszeresen ellenőrzik azokat. Hogyan kerülnek az élelmiszerekbe ezek az anyagok? Milyen módon lehet kimutatni az előfordulásukat? Az idén 30 éves WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértője válaszol.

Tovább

Újra és újra támad a Legionella!

A vízrendszerekben lappangó baktérium, a Legionella laboratóriumi mérések alapján komoly egészségügyi kockázatot jelent. Rendszeres ellenőrzése éppen ezért kötelező, különösen a fürdők és az ipari létesítmények vízrendszereire kell odafigyelni. Mit mutatnak a statisztikák? Miért veszélyes a Legionella, hogyan lehet megelőzni az elterjedését, milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni? Laboratóriumi szakemberek segítenek eligazodni a kérdésben.

Tovább

Növényvédő szerek: szigorodik a szabályozás, fontos feladatok várnak a termelőkre

Az idén már kötelező többek között az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása és az elektronikus permetezési napló vezetése, sok esetben pedig laboratóriumi jegyzőkönyv is szükséges a termékek forgalomba hozatalához. A kis késéssel beinduló mezőgazdasági munkák újra ráirányítják a figyelmet a peszticidekre, a termelőknek, forgalmazóknak hamarosan stratégiai döntést kell hozniuk a kérdésben. A növényvédő szerek vizsgálatában élen járó WESSLING Laboratórium több tízezer minta vizsgálata és elemzése alapján segít eligazodni a növényvédő szerek világában.

Tovább

Fluortartalmú csomagolószerek – miért lehetnek veszélyesek?

A per- és polifluorozott alkil vegyületek egyre nagyobb kihívást jelentenek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem szempontjából egyaránt. A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt „szuperanyag” ugyanis súlyosan károsíthatja az egészséget – derült ki a WESSLING Tudásközpont tudományos videósorozatának legfrissebb előadásából.

Tovább

Fagyasztva szárítás: nem romlik a gyümölcsök minősége

Alig csökken a C-vitamintartalom, és a legtöbb beltartalmi érték is megmarad a fagyasztva szárításnak (szaknyelven liofilizálásnak) nevezett eljárás során – többek között erre az eredményre jutott a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének kutatócsoportja az élelmiszer-vizsgálatokban is élenjáró WESSLING Tudásközpont által kiadott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények egyik legfrissebb tanulmányában.

Tovább

Akrilamid a kapszulás kávékban – van-e félnivalónk?

Mekkora egészségügyi kockázatot jelent a pörköltkávéban jelen lévő akrilamid-tartalom? Van-e különbség a világos és a sötét pörkölésű, illetve a koffeintartalmú, valamint a koffeinmentes kávék szennyezettsége között? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Schmidt Noémi, a Nébih Analitikai Nemzeti Referencia Laboratóriumának munkatársa a független laboratóriumi vizsgálatokat végző WESSLNG Tudásközpont által szerkesztett és kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények decemberi számának cikkében.

Tovább

A vizsgált étrend-kiegészítők több, mint felénél találtak hiányosságot

Az elmúlt időszakban az egészség megtartása iránti igény előtérbe került a lakosság körében.  Az átlag fogyasztó az egészséges táplálkozás részeként tekint az étrend-kiegészítőkre, ezért is fontos tudni, valójában mire is szolgálnak ezek a készítmények – hangzott el a Nébih és a WESSLING Tudásközpont által szervezett 13. Hungalimentaria konferencián, ahol az is kiderült, milyen hibákat találtak a népszerű termékcsoportnál.

Tovább

Hogyan viselkedtünk a boltokban a karantén alatt?

Maszkot ugyan viseltünk, de sok más szabályt nem megfelelően tartottunk be a karantén alatt az élelmiszerüzletekben. Valamennyit híztunk, de közben odafigyeltünk az egészségesebb táplálkozásra is. Mindez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet és a TÉT Platform 2021-es karanténkutatásából derül ki, amelyet Dr. Oravecz Márton, a hatóság elnöke ismertetett a 13. Hungalimentaria konferencián.

Tovább

Új kutatás: jobban kell figyelni a tejre

Az éghajlat változásával egyre komolyabban számolni kell a mikroszkopikus gombák által termelt méreganyagokkal, azaz a mikotoxinokkal. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szaklapban megjelent friss hazai kutatás eredménye alapján különös figyelmet kell fordítani a tejre, amelyben a mikotoxinok a felmérések szerint gyakran határérték felett is előfordulnak, ezzel elsősorban a legfiatalabb korosztályt veszélyeztetve.

Tovább

Még ma is veszélyes a dioxin az ételekben

Nem is olyan régen több komoly dioxinszennyezés okozott riadalmat és jelentős gazdasági károkat az Európai Unió élelmiszeriparában, ami rámutat arra, hogy ennek a veszélyes vegyületcsaládnak a vizsgálata továbbra is rendkívül fontos. Az élelmiszeripari termelők és azok beszállítói kockázatbecslés alapján kötelesek vizsgálni az érintett termékeiket és alapanyagaikat – írja a Laboratorium.hu.A dioxin tulajdonságairól, szabályozásáról és vizsgálatáról a WESSLING Hungary Kft. független magyarországi akkreditált laboratórium szakértője beszél.

Tovább

Hogyan válasszunk növényvédő szert?

Hatalmas versennyel indul a tavaszi időszak a kereskedelem és a termelők számára egyaránt. A megfelelő termesztési technológia megtalálása mellett az egyik legfontosabb kihívást a kártevők jelentik. Milyen szempontok alapján érdemes peszticidet (növényvédő szert) választani? Egy közel 30 éves vizsgálati tapasztalattal rendelkező független vizsgálólaboratórium segít meghozni a stratégiai döntést.

Tovább

Mi a gond a tűzoltóhabbal?

A per- és polifluorozott alkil vegyületek kérdése a környezetvédelem egyik legfontosabb jelenlegi kihívását jelenti. A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt „szuperanyag” nem csak potenciálisan rákkeltő hatású lehet, hanem a Covid elleni vakcinák hatását is gyengítheti. Hogyan vizsgálják és milyen módon történik a kármentesítés? A Laboratorium.hu legfrissebb cikkéből kiderül.

Tovább

Laboratóriumi tanácsok a biztonságos nyitáshoz

A víz áramlásának biztosítása, a szerelvények tisztítása és vízkőmentesítése, folyamatos légcsere és mikrobiológiai vizsgálatok: többek között ezekre is szükség lehet ahhoz, hogy biztonsággal nyithassanak újra a kereskedelmi szálláshelyek.

Tovább

Mi köze a Bambinak az élelmiszerek ásványolaj-szennyezéséhez?

Többek között ez is kiderül a Csomagolóanyagok, csomagolószerek és élelmiszerek ásványolaj-szennyezettsége című előadásból. A WESSLING Tudásközpont online és mindenki számára elérhető tudományos videói a laboratórium szemszögéből közelítik meg a mindannyiunk életét befolyásoló környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági kérdéseket.

Tovább

Munkavédelem a laboratórium szemszögéből

A WESSLING Tudásközpont szakemberei is bekapcsolódtak előadókként a BME posztgraduális képzésébeAlapos módszertani tudást kapnak a munkabalesetek, illetve a foglalkozási eredetű megbetegedések területén azok a hallgatók, akik beiratkoznak a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) posztgraduális képzésére. A WESSLING Hungary Kft. szakemberei a kémiai-fizikai kóroki tényezők legkorszerűbb vizsgálati módszereiről tartanak előadásokat.

Tovább

Minél hamarabb ki kell szűrni a növényvédő szereket

Egy hazai laboratórium is a tagja lett a német élelmiszerláncok által működtetett növényvédőszer-ellenőrzési rendszernek. A Fruitmonitoring rendszerén keresztül folytatott laboratóriumi méréseknek köszönhetően már a forgalomba hozatal előtt kiszűrhetők a növényvédőszer-maradékokat tartalmazó minták. A közel 600 vegyület egyidejű és gyors detektálására képes WESSLING Hungary Kft. mostantól értékes adatokkal segíti a növényvédőszereket határérték felett tartalmazó gyümölcsök, zöldségek kiszűrését.

Tovább

Roncsolásmentes gyógyszervizsgálat

Spektroszkópiai és kemometriai módszerek segítségével már a gyártási folyamaton belül roncsolásmentesen lehetne vizsgálni az egyes tablettákat, felgyorsítva ezáltal a teljes gyártási folyamatot – derül ki Horváth Lívia dolgozatából, aki a Budapesti Műszaki Egyetem idei Tudományos Diákköri Konferenciáján az Analitikai és Számításos Kémia szekció díját kapta a WESSSLING Tudásközponttól.

Tovább

Korona a levegőből: egy lépéssel a vírus előtt

Egy hazai vizsgálólaboratórium teljesen új szempontból közelít a pandémia elleni harchoz: az irodák, belterek levegőjéből, valamint a tárgyak felszínéről mutatja ki a kórokozó örökítőanyagának nyomait. A vizsgálat segíthet felmérni azokat a környezeti kockázatokat, amelyeket a potenciálisan fertőző személyek vagy felületek jelenthetnek, és segíthet azonosítani a nagy kockázatú, „gócponti” helyeket.  A módszert kidolgozó WESSLING Tudásközpont szakértője nyilatkozott a Laboratorium.hu-nak.

Tovább

Mi minden van a kukoricában? Miért érdemes vizsgálni?

A kukorica betakarítása augusztusban megkezdődött. Miért fontos a peszticidek és mikotoxinok vizsgálata? Magyarország egyik legtapasztaltabb laboratóriuma, a növényvédő szerek vizsgálatában is élen járó Eurofins Tudásközpont szakértői válaszolnak.

Tovább

Koronavírus és élelmiszer: mit mond a tudomány?

Az élelmiszer-eredetű fertőzések 20 százalékát okozzák vírusok. A koronavírusok főleg légúti megbetegedéseket okoznak, de vajon terjednek-e élelmiszerek útján? Mik az eddigi tapasztalatok, és mit tehetünk mi, fogyasztók? Az élelmiszer-biztonság egyik legelismertebb európai szakértője írt erről egy friss tudományos értekezést a WESSLING Tudásközpont által kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szakfolyóiratának június 30-án megjelent (ÉVIK 2020-2) számában.

Tovább

Célkeresztben az étrend-kiegészítők

Nem számítanak gyógyszernek, viszont sok esetben rendkívül hatékony összetevőket tartalmaznak az étrend-kiegészítőnek nevezett, illetve a különleges táplálkozási célra szánt készítmények. Ezek lehetnek a fittness-termekben használt teljesítményfokozók, izomtömeg-növelők, különböző vitamintartalmú készítmények, vagy éppen potencianövelő szerek is. Nagyon fontos, hogy ezek eredetét mindig ellenőrizzük, lehetőleg ne rendeljük az interneten és ne vegyük meg azokat a pult alól. Nagyon nagy bajt tud okozni akár egy hamis tabletta is, ezért is lényeges rendszeresen vizsgálni ezeket a termékeket!.

Tovább

Leleplezzük a hamis gyógyszert

Mi az eredeti és mi a hamis gyógyszer? Ez utóbbi miért esik más súllyal a latba, mint a hamisított Adidas melegítő? Miért lehetünk biztosak benne, hogy a gyógyszertárban Magyarországon csak eredeti gyógyszert kaphatunk? Hogyan határozza meg az infravörös fény a molekulák ujjlenyomatát? Dr. Horgos József, laboratóriumunk minőségbiztosító gyógyszerésze a gyógyszerhamisítást kiszűrő analitikai technológiákat kutatja, kollégáival egy olyan új módszert alkalmaznak, amelynek segítségével már nagykereskedelmi raktárakban is el lehetne végezni a gyógyszerek szűrését. A segítségével végigkövettük azt is, hogyan lepleződött le egy hamis gyógyszer.

Tovább

Miért van szükség gyógyszervizsgálatra?

Magyarországon a patikában kapható gyógyszereket a lehető legkomolyabban ellenőrzik, talán nem is létezik a világon a hazainál szigorúbb szabályozás. Abban tehát teljesen biztosak lehetünk, hogy a gyógyszertárakban vásárolt orvosság eredeti. Sajnos azonban számos más csatornán keresztül is árusítanak gyógyszereket (internet, piac, stb.), ezeknek pedig jelentős része hamis lehet. A gyógyszervizsgálatokra azonban nem csak ezért van szükség. A gyártás, kutatás során fontos az alapanyagok folyamatos elemzése, ahogy a már forgalomban lévő termékek ellenőrzése is.

Tovább

Vizsgálat infravörös fénnyel

Laboratóriumunk, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Per-Form Hungária Kft. közös kutatásában egy rendkívül ígéretes, gyors és relatív olcsó módszert fejlesztett tovább a hamisítványok detektálására. Az infravörös spektroszkóp elhelyezhető akár egy mikrobuszban is, nincs gáz- vagy oldószerigénye, és egy komplett laborral szemben egy ember is elegendő a kezeléséhez.

Tovább

Felszabadítjuk a gyógyszereket!

A tablettákat ugyan senki nem tartja fogva, sőt még elnyomás alatt sem állnak, a felszabadításukra azonban mégis szükség van. A harmadik országokban, vagyis az Európai Unión kívül gyártott gyógyszereket, alapanyagokat ugyanis csak egy újabb, rendkívül szigorú vizsgálat és engedélyezés után szabad a kontinens piacán forgalmazni. Azt az embert, aki ennek az engedélynek a kiadására jogosult, Qualified Personnek nevezik. A laboratórium rendelkezik egy ilyen munkatárssal, a termék felszabadításához szükséges analitikai vizsgálatok és a minőségi bizonylat alapján tehát, ő, vagyis a QP az, aki végül felszabadítja a termékeket.

Tovább

Klorát-maradékok az élelmiszerekben

Klorát-maradékok az élelmiszerekbenAz ismert növényvédő szerből, azaz a klorátból még mindig sok maradt a környezetben, a vizek klórozásával és a különböző fertőtlenítő szerek használatának gyakoribbá válásával folyamatos az utánpótlása is. Mivel azokat az élelmiszerekben a laboratóriumok gyakran határérték felett mutatják ki, az Európai Unió Bizottsága július 1-től módosítja az élelmiszerekben megengedhető klorát-maradékok értékeit tartalmazó rendeletet. Mostantól még fontosabb lesz az élelmiszerek és az ivóvíz rendszeres laboratóriumi vizsgálata.

Tovább

Peszticidek: mit mond a labor?

A modern mezőgazdaságban a növényvédő-szerek széles spektrumát használják fel. Ezek rendszeres vizsgálata az egészségügyi kockázaton túl azért is fontos, mert a határérték feletti jelenlétük komoly veszteséget okozhat a gyártónak és a forgalmazónak egyaránt. Mik is azok a peszticidek? Mit okozhatnak? Magyarország egyik legtapasztaltabb laboratóriuma, a növényvédő szerek vizsgálatában is élen járó WESSLING Tudásközpont szakértői válaszolnak.

Tovább

Korona után Legionella?

A világjárvány alatt huzamosabb időre lezárt épületek újranyitásakor kiemelt figyelmet kell fordítani azok ivóvízhálózatának, használati melegvízrendszerének, valamint légkezelő- és klímaberendezéseinek biztonságos üzemeltetésére, vizsgálatára. A pangó szakaszok ugyanis komoly mikrobiológiai kockázatot jelenthetnek, különös tekintettel a Legionella baktériumra, amely akár legionellozist, halálos betegséget is okozhat – hívják fel a figyelmet laboratóriumi szakemberek.

Tovább

Hogyan vizsgálják a fertőtlenítő szereket?

A koronavírus terjedése kapcsán hiánycikk lett a fertőtlenítő szer, ezért számos kozmetikai cég kezdte meg vizes-alkoholos termékek készítését. Miből állnak ezek az oldatok, mi garantálja a hatékonyságukat, és hogyan vizsgálják azokat? A Laboratorium.hu egy független vizsgálólaboratórium szakértőjét kérdezte.

Tovább

Aquaphotomics: új módszer az élelmiszer-hamisítás kiszűrésére

Megbízhatónak és hatékonynak bizonyult egy új vizsgálati technika, amelyben a víz és az infravörös fény játssza a főszerepet, és amely élelmiszerbiztonsági szempontból is áttörést jelenthet a hamis termékek kiszűrésében. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb dolgozatában magyar kutatók a hamis fűszerpaprika detektálására alkalmazott aquaphotomics módszerről számolnak be.

Tovább

Digitális részvételi oklevéllel, évközi vizsgálattal bővül a QualcoDuna program

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a QualcoDuna jártassági vizsgálat tavalyi évet értékelő éves zárókonferenciája Budapesten, január végén az Aquaworld hotelben. A több mint 50 éves program 2020-ban ismét új lehetőségeket kínál a résztvevőknek.

Tovább

Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert?

Konkrétabban: milyen anyagok oldódnak ki a csomagolásból az élelmiszerbe? Miért kell rendszeresen vizsgálni a növényvédő szereket és az apró gombák által termelt anyagokat? Hogyan csíphető el akár egy napon belül egy mikrobiológiai fertőzés? A Sirha Budapest 2020 kiállításon rendezett konferencián egy élelmiszer-vizsgáló laboratórium szakemberei bemutatták a leggyakrabban detektált vegyületek toplistáit is. A Laboratorium.hu tudósítása.

Tovább

Egy labor a legjobb márkák között

Novemberben immár tizenkettedik alkalommal ítélték oda a Business Superbrands díjakat. A nagyközönség által is ismert, magas minőséget szimbolizáló védjegyet ezúttal egy független laboratórium is kiérdemelte.

Tovább

Ésszel a kosárba!

Tanácsok fogyasztóknak és gyártóknak – a laboratórium szemszögéből.

Tovább

Fogyasztó szerek, potencianövelők: nagyobb a kockázat

A fogyasztószerek, a potencianövelők kifejezetten nagy, a vitaminok és a probiotikumok jóval kisebb kockázatú készítményeknek számítanak az étrend-kiegészítők piacán – hangzott el a Hungalimentaria élelmiszer-biztonsági konferencián. A Laboratorium.hu összeállításából az is kiderül, hogy mivel a kannabidiol nem pszichoaktív anyag, az a sportolók számára már nem tiltott, a hírhedt THC azonban továbbra is az.

Tovább

Kitartunk a tojás mellett!

A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb tojást és tojásból készült terméket a fipronilos botrány óta – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában közzétett NÉBIH-felmérésből. A Laboratorium.hu összefoglalta, hogy miért is töretlen a fogyasztói bizalom a tojás iránt.

Tovább

Szigorúan ellenőrzött légvonatok

Mi a közös az OSB-lapban, a galambürülékben és a szellőzővezetékben? Mindegyik komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a munkavállalókra nézve. A jó minőségű irodai levegő tíz százalékkal is növelheti a vállalat termelékenységét, és fontos szerepet játszik a munkaerő megtartásában – derült ki a Laboratorium.hu Illékony vegyület, maradandó kockázat címmel rendezett konferenciáról szóló tudósításából.

Tovább

Újabb vegyületek a tiltólistán

Január elsejétől újabb anabolikus szteroidok és stimulánsok kerültek fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. A vegyületek egy része eddig különböző étrend-kiegészítők összetevője is volt, a sportolóknak tehát kiemelten oda kell figyelniük, hogy ne kövessenek doppingvétséget – olvasható a Doppingmentes.hu-n, Magyarország első doppingmentes étrend-kiegészítőket tartalmazó adatbázisának honlapján.

Tovább

Boldog halak a laborban

Magyarországon a halhúsfogyasztás jócskán elmarad az európai átlagtól, és érdemes lenne többet tudni a halhús minőségéről is. Mindkét problémára megoldást kínálhat egy most induló projekt, amely a tótól az asztalig végigkíséri a haltermék minőségét befolyásoló tényezőket.

Tovább

A vasemberek köztünk élnek

180-42-4. Kilométer. Biciklivel, futva, úszva. Egy nap alatt. A hosszú távú triathlon napján ezt kell teljesíteni Nagyatádon ahhoz, hogy valaki kiérdemelje az ironman, azaz a vasember – hivatalos nevén az ExtréMan – elnevezést. Vajon ki képes végigcsinálni a triatlonversenyek eme „őrült” változatát? Vasemberből sokkal több van, mint gondolnánk, egy budapesti vizsgálólaboratóriumban például mindjárt kettő is.

Tovább

Mi lapul a Stevia levele mögött?

Ami természetes, az egészséges is – gondolná az ember, pedig nem árt, ha gyanakvóak vagyunk. A „Stevia” elnevezésű édesítőszer hatalmas népszerűségnek örvend Európában, és annak hatóanyagával nincs is gond, azonban a Stevia levelének élelmiszerként történő forgalmazása jelenleg tiltott tevékenység - derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap hamarosan megjelenő számából.

Tovább

Hamis a pirula!

Hatalmas üzlet a gyógyszerhamisítás, és sajnos még mindig nagyon sokan vannak azok, akik nem veszik komolyan az utánzatok okozta veszélyeket. Egyetemisták arról tudakozódtak egy független laboratóriumban tett látogatásuk során, hogyan lehet azonosítani a hamis gyógyszereket.

Tovább

Miért baj a zaj?

A zajszennyezésről sokkal kevesebbet beszélünk, mint például a légszennyezésről, holott az egészségünket, főleg a városi emberek egészségét ez a két tényező befolyásolja a leginkább. A közlekedés mellett a munkahelyünkön is komoly zajkárosodásnak lehetünk kitéve, és nemcsak a gyárban, hanem az irodában is. Miért káros a zaj - még a számítógépek zaja is? Hogyan mérik? Melyek a határértékek? Munkaegészségügyi vizsgálatokat bemutató sorozatunk harmadik, igen zajos része következik.

Tovább

Kozmetikum, egészség?

Alumínium-oxid, titán-dioxid. Vagy azt is mondhatnánk: izzadásgátló dezodor és naptej. A két fontos, mindannyiunk által használt kozmetikumcsaládnak ugyanis elsősorban e két vegyület határozza meg a hatásmechanizmusát. A kérdés, hogy okozhatnak-e egészségkárosodást ezek az anyagok.

Tovább

Mi mindentől függ a hőmérséklet ? - munkaegészségügyi vizsgálatok - II.

A hőmérséklet meghatározása rendkívül egyszerű műveletnek tűnik: csak meg kell nézni, hol áll meg a hőmérő higanyszála - gondolnánk. A valóságban azonban a hőérzetet számtalan tényező befolyásolja (hőmérséklet, légsebesség, páratartalom, sugárzó hő), amelyeket a hazai szabályozás az effektív hőmérséklet mérőszámmal összesít. Laboratórium a munkahelyen.

Tovább

És mindez a gőz miatt? - CO-mérgezés a fürdőszobában

A gőz miatt is kialakulhat szénmonoxid-mérgezés? A Laborkaland Online legfrissebb feladatából kiderül, hogy igen, éppen ezért rendkívül óvatosnak kell lenni azokban a kis alapterületű fürdőszobákban, ahol a meleg vizet előállító, nyílt égésű kazán is működik. Mivel ez a konstelláció igen gyakori Magyarországon, érdemes megoldani az online kémiaverseny ötödik feladatát.  A legfontosabb tudnivalók CO-mérgezéssel kapcsolatban.

Tovább