Tanácsok fogyasztóknak és gyártóknak – a laboratórium szemszögéből...

Növényvédő szerek az élelmiszerekben. Megesszük a csomagolást? Az utolsó szó a mikrobáké. Doppingolunk, és nem is tudunk róla? A független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. több, mint 25 éves tapasztalatát osztja meg a nagyközönséggel. Magyarország talán legfontosabb élelmiszeripari kiállításán, az OMÉK-on jelentették be az „Ésszel a kosárba!” cikksorozat indulását. A nagyközönségnek és az élelmiszeripar szereplőinek szánt élelmiszerbiztonsági cikkeket a Laboratorium.hu-n olvashatják majd.

A karácsonyig tartó kampány célja: segíteni a fogyasztókat abban, hogy minél biztonságosabb termékeket vásároljanak, az élelmiszeripar szereplőinek pedig megmutatni, mire kell kiemelten figyelni a minél jobb minőségű és versenyképesebb termékek előállításához és forgalmazásához.

A Laboratorium.hu hosszú évek óta számol be azokról a közérdekű, tudományos hírekről, módszerekről, amelyek leginkább az élelmiszer-biztonsághoz és a környezetvédelemhez kapcsolódnak – a laboratórium szemszögéből, közérthetően, mindenkinek. Immár közel 400 hasznos cikk jelent meg, amelyeket a legnevesebb hazai médiumok is rendszeresen közzétesznek.

A tudományos weboldal legújabb cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértői a közel kétmillió élelmiszerminta vizsgálata alapján szerzett tapasztalataikat összegzik.

Az OMÉK-on rendezett konferencián több olyan területet is bemutattak a szakértők, amelyekről az elkövetkező hónapokban hamarosan szó esik majd: többek között az élelmiszerek csomagolóanyagaiból történő káros kioldódást, a patogén mikrobák jelenlétét élelmiszereinkben (és az azok kimutatására kifejlesztett gyors műszeres vizsgálatokat) vagy az étrend-kiegészítőkben található tiltott szerek feltérképezését.

A kampányt indító két cikkben az élelmiszerekben található növényvédő szerekről és mikotoxinokról, azaz a mikroszkopikus gombák által termelt mérgekről esik szó.

A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek (peszticidek) nélkül a Föld lakosságának élelmezése ma elképzelhetetlen feladat lenne. A megengedett határérték felett azonban veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Mit mondanak a statisztikák? Mi a helyzet külföldön és itthon? Hogyan vizsgálják ezeket a vegyületeket? Mire kell vigyázni a vásárláskor?

Az Ésszel a kosárba kampány egyik legfőbb célja, hogy a vásárlók számára hasznos tanácsokat fogalmazzon meg, a cikkből ennek megfelelően tehát kiderül, hogy a laboratórium mérései alapján milyen arányban találhatók növényvédő szerek a határértéken felül Magyarországon, hogy mire kell vigyázniuk a fogyasztóknak vásárláskor.

https://laboratorium.hu/esszel_a_kosarba_novenyvedoszerek_az_elelmiszerekben

A növényvédő szerek témájához szorosan kapcsolódva ki kell mondani, hogy a permetezés nélkül bizony elszaporodnak a kártevők, virulnak a penészgombák, termelődhetnek a mikotoxinok. Ez utóbbiakról szól a másik kampányindító cikk.

https://laboratorium.hu/esszel_a_kosarba_mikrotoxinok_maszkabalja

A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására. Ilyenek például az Aspergius fajok, de a meleg, csapadékos éghajlat hatására a fuzáriumok is nagyobb valószínűséggel fertőzik meg a gabonát és termelik a toxinjaikat. Ezek a méreganyagok egyaránt károsítják a takarmányozott állatokat és a gabonából előállított élelmiszert fogyasztó ember egészségét.

A Laboratorium.hu cikkeiben számokat, statisztikákat, vizsgálati módszereket, kémiai magyarázatokat és hasznos tanácsokat egyaránt összegyűjtöttek a szakértők. A változatos tematikájú anyagokat szeptembertől karácsonyig olvashatják a Laboratorium.hu Ésszel a Kosárba rovatában: https://laboratorium.hu/Ésszel-a-kosárba és a weboldal Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/laboratorium.hu/