A 13. Hungalimentaria konferencia
A
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a
WESSLING Tudásközpont szervezesében kétévente megrendezett Hungalimentaria konferencia és kiállítás célja az, hogy az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, a vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek és az élelmiszeripar legfontosabb szereplői számára közel hozza az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati aspektusait. Az idei konferenciánk mottója: „Állami és magán laboratóriumok együtt az élelmiszer-biztonságért”. Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági tanácskozásán a hatóság és a magánlaboratóriumok kapcsolata mellett szóba került az élelmiszer-biztonság szinte összes fontos, aktuális kérdése a jogi szabályozástól az étrend-kiegészítőkön át a növényvédő szerekig. Szó esett az élelmiszerláncban vizsgáló nem állami laborok működési feltételeiről, jogi szabályozásáról, a mikrobiológiai laboratóriumok ellenőrzéséről, az OGYÉI hatáskörébe tartozó élelmiszer-biztonsági feladatokról. Fontos tudományos előadások hangzottak el a növényi étrend, a vegán húsok, a fenntartható élelmiszer-ellátás témakörében. Előadás hangzott el arról is, hogyan lehet ellenőrizni az élelmiszerek minőségét aromavizsgálattal, mit kell tudni az érzékszervi bírálók látásvizsgálatairól vagy éppen a hústermékek érzékszervi vizsgálatairól, milyen alternatív védekezések lehetségesek a patogének ellen. Egyik kiemelt téma volt a csomagolóanyagok vizsgálata, azon belül is az ételekben is kimutatható MOSH-MOAH-vegyületek, valamint a hulladékmentes ételcsomagolási megoldások. Emellett neves szakemberek beszéltek a tápértékek jelöléséről, az allergének kezeléséről, a gabonalisztek penészmentesítéséről, a száraztészták tojástartalmáról.
-->