Faraday korában folytatódik a Laborkaland online kémiaverseny. A térben és időben ugráló internetes vetélkedő két emblematikus figurája: Gabi és kutyája, Szimat (azaz Gaberius Ferrerius és Irrimorgó) a tudóssal a londoni Royal Society előadótermében találkoznak, ahol a híres Karácsonyi Előadás sorozatba csöppennek bele. Még mindig lehet csatlakozni Magyarország első online, CSR Hungary díjas kémiaversenyéhez, a Laborkaland-Laborintushoz...

„Belépve az ajtón karácsonyi illat csapta meg Gabi orrát. Egy előadóteremben találta magát, ahol egy impulzív tudós épp egy kísérletet mutatott be az érdeklődőknek. Gabi gyorsan elfújta a gyertyát, de az előadó észrevette és magához intette.  – Fiatalember! Igen, maga, ott az ajtóban! Idehozná a kezében lévő gyertyát? - Még „füstölgött” egy kicsit a gyertya, amikor Gabi odaadta Faraday-nek. A tudós megkérdezte, ki tudja meggyújtani úgy ezt a magasba tartott gyertyát, hogy nem viszi közel a gyújtólángot a kanóchoz”.

A fenti idézet a Laborkaland online 2016-2017-es tanévben elindított kémiaversenye, azaz a Laborintus honlapjáról származik, a folyamatosan bővülő, izgalmas történet ezúttal Faraday-nél folytatódik. Az angol tudós aktívan és kísérletezve fedezte fel a világot, aztán vonta le következtetéseit, és nem az elméleteit igazolta kísérletekkel. A tudomány gyakorlati megközelítése miatt is nevezik őt a legnagyobb kísérletezőnek. Nem véletlenül született annyi, a gyakorlatban valóban hasznosítható találmánya, elég csak a villámcsapástól megvédő, a róla elnevezett fémkalickára gondolni.

Milyen halmazállapotú anyagok égnek lánggal? Miért ég lánggal a gyertya? Miért világít a láng középső része, és mi történik a sötét részén? Mi volt a Faraday által először alkalmazott, a Bunsen égő alapjául szolgáló jelenség?

A nemrég meghirdetett forduló feladatainak megoldása során a fenti izgalmas kérdésekre is választ kap az a diák, aki vállalkozik a játékos, online teszt kitöltésére, ahogy a bevezetőben szereplő távoli gyertyagyújtás rejtélyét is megismerheti.

Gabi és Szimat járt már Arkhimédésznél, Paracelsusnál, Boyle laboratóriumában, rengeteg érdekes területet ismert meg a gyógyszerkémiától a gáztörvényekig (és hátra van még az elektronok világa, illetve a magkémia!), és már egyre közelebb került az alkimisták álmához, vagyis az arany mesterséges előállításához!

A közel fél éven át tartó Laborkaland-Laborintus verseny tíz legügyesebb versenyzője tavasszal bejut a versenyt szervező WESSLING Hungary Kft. a külvilág számára egyébként titkos vizsgálólaboratóriumába és a verseny szakmai partnere, azaz a Csodák Palotája Playbar bemutatótermébe, ahol kísérletek és életre szóló élmények várják őket!

A több hazai és nemzetközi elismeréssel (2016-ban például a rangos CSR Hungary Díjjal) jutalmazott, a kémia népszerűsítését célul kitűző Laborkaland-Laborintus vetélkedőbe még akár most is be lehet kapcsolódni, a szervezők erre buzdítják a diákokat és tanáraikat egyaránt!

www.laborkaland.hu