Illékony szerves vegyületek, gombák, Legionella: ezeket az egészségre káros anyagokat és mikroorganizmusokat mind beszippanthatjuk, és még ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból vagy az irodából. Beltéri levegővizsgálatokról tartott előadást a Eurofins szakembere egy klímatechnikai konferencián...

Míg táplálékból néhányszáz grammra, ivóvízből néhány literre van szükségünk naponta, addig a levegőből közel tízezer liternyit lélegzünk be – érzékeltette a nagyságrendi különbségeket Filep Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. környezetvédelmiüzletágának laborvezetője az V. Klíma- és Légtechnikai Szakmai Napon tartott előadásában, amelyben a levegő tisztaságának fontosságára, a megfelelő vizsgálatok szükségességére hívta fel a figyelmet.

A szakember elmondta, hogy az illékony szerves vegyületekkel (VOC-k) a mindennapjaink során számtalan módon találkozhatunk, hiszen azok lakásokban, irodákban használatos bútorokból, építőipari anyagokból és egyéb tárgyakból párologhatnak ki.

A laboratóriumi tapasztalatok szerint a levegőben leggyakrabban talált veszélyes anyagok a benzol, toluol, sztirol, triklóretilén, tetraklór-etilén. Ezek többsége gyúlékony, rákkeltő, aspirációs veszélyeket jelent, szem- és bőrirritációt okoz. A nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszereknél komoly gondot jelenthet még a hírhedt, akár halálos tüdőgyulladást is okozó Legionella.

Törekedni kell arra is, hogy a lakásokba, irodákba alacsony formaldehid-kibocsátású anyagokat építsünk be (egészségügyi kockázatot jelenthet például a forgácstermékekből gyantaanyaggal összeragasztott OSB-lap).

Filep Zoltán kiemelte, hogy a munkavédelmi törvényeknek megfelelő vizsgálatok elvégzése elemi érdeke és kötelessége is a munkáltatóknak, hiszen amennyiben az ellenőrzéseken mért értékek nem felelnek meg az ajánlásoknak és a szigorúan megállapított határértékeknek, súlyos büntetésre számíthatnak.

A beltéri vizsgálatok során egyszerű és gyors helyszíni vizsgálatokra (szén-dioxid, ózon, szén-monoxid, nitrogén-dioxid mérése), illetve a jogszabályi előírásoknak megfelelő mintavételre és komoly laboratóriumi vizsgálatokra egyaránt szükség lehet.

A laboratóriumi mérések során a feladatnak leginkább megfelelő, az adott szervezet által kalibrált mérőműszert választják ki, mintát vesznek, mérnek, jól ismerve az anyagokat, a körülményeket és a paramétereket.

A komoly egészségügyi kockázatot jelentő illékony szerves vegyületek, gombák és baktériumok mellett rendkívül fontos a megfelelő hőmérséklet, a zaj, illetve a légkondicionáló berendezés működése is – hangsúlyozta a szakember.

A levegővizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat.

További érdekes cikkek a levegővizsgálatokkal kapcsolatban