A koronavírus terjedése során újra a figyelem középpontjába kerültek a különböző étrend-kiegészítő készítmények. Hogyan vizsgálja a laboratórium az étrend-kiegészítőket? Mit kell tennünk azért, hogy biztosra menjünk? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása...

Nem számítanak gyógyszernek, viszont sok esetben rendkívül hatékony összetevőket tartalmaznak az étrend-kiegészítőnek nevezett, illetve a különleges táplálkozási célra szánt készítmények. Ezek lehetnek különböző vitamintartalmú készítmények, a fitness-termekben használt teljesítményfokozók, izomtömeg- vagy éppen potencianövelő szerek is.

A járványhelyzetben megugrott a forgalmuk, az emberek egyre inkább keresik ezeket a termékeket, ugyanakkor számtalan kétely is megfogalmazódik a fogyasztókban. Ezek jelentős része indokolt, hiszen – különösen az interneten rendelt termékek esetében – gyakran nehezen ellenőrizhető, hogy az adott szer valóban azt tartalmazza-e, amit a címkére írtak.

A hamis, esetenként az egészségre is veszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely a piacra kerülő termékek kockázatelemzésével garantálja, hogy a programhoz csatlakozó patikák polcaira már csak az ellenőrzött, jó minőségű szerek kerüljenek ki. A remek kezdeményezés mellett a hatóság (OGYÉI-OÉTI) felügyelete és ellenőrzése, valamint a független laboratóriumok vizsgálatai, adhatnak megnyugtató választ.

Mit vizsgálnak a laboratóriumban?

Az egyik legnagyobb hazai független vizsgálólaboratórium, a WESSLING Tudásközpont analitikai vizsgálatai során a potencianövelő szereknél a tiltott hatóanyagokat kutatja, a táplálék-kiegészítőnek is nevezett készítményeknél pedig elsősorban azt nézi meg, hogy azok valóban tartalmazzák-e a címkén található tápértéket. Ezen belül többek között megvizsgálja a termék energiatartalmát, a benne lévő szénhidrát, fehérje, cukor és zsír mennyiségét valamint a zsírsavösszetételt.

A vitaminkészítményeknél a hozzáadott vitamintartalmat határozzák meg, de természetesen elemzik az esetleges szennyező anyagokat (fémek, toxinok), és elvégzik a beérkező termékek mikrobiológiai vizsgálatát is.

Mindemellett ellenőrzik a doppingszer-mentességet. Ilyenkor meghatározzák a doppingellenőrzés szempontjából tiltott, az anabolikus hatású szerek, hormon és metabolikus módosítók, stimulánsok, narkotikumok, β2-agonisták és β-blokkolók csoportjába tartozó komponensek esetleges megjelenését  a mintákban (a Doppingmentes.hu honlapon megtalálható az összes olyan Magyarországon bevizsgált étrend-kiegészítő, amelyik biztos, hogy nem tartalmazza a 100 leggyakrabban előforduló tiltott anyagot).

A tárolási vizsgálatok során gyorsított öregedésnek teszik ki a mintákat, így győződnek meg arról, hogy stabil a termék, és a hatóanyagok címkén feltüntetett mennyisége a minőség megőrzési idő végéig megmarad.

Mire jutottak? Mire kell vigyázni?

A WESSLING Tudásközpont legfontosabb tapasztalatai több, mint 12 000 minta vizsgálata alapján:

Míg a vitaminok, az ásványi anyagokat tartalmazó készítmények, a sportitalok, a probiotikumok, illetve a tejsavófehérjék alacsonyabb, addig a különböző fogyasztószerek, az izomtömeg-növelő és a testépítőknek szánt szerek, valamint a potencianövelő szerek és a növényi kivonatok jóval magasabb kockázatú termékeknek számítanak.

  • Nagyon fontos, hogy ezeknek a termékeknek az eredetét mindig ellenőrizzük, lehetőleg ne rendeljünk belőlük az interneten és ne vegyük meg azokat a pult alól.
  • Nagy bajt tud okozni akár egy hamis tabletta is, ezért is lényeges rendszeresen vizsgálni ezeket a termékeket.
  • Felelős gyártóktól származó, a hatóság vagy a független laboratóriumok által ellenőrzött termékeket vásároljunk!

A laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat.

További érdekes cikkek étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban.