Az alkimisták több száz évig kutatták, de nem sikerült rájönniük a titokra. Magyarország első online kémiaversenye, a Laborkaland utolsó fordulójához érkezett, a versenyben résztvevő középiskolások most megtudhatják, valójában hogyan is kell aranyat csinálni. A vetélkedőbe még mindig be lehet kapcsolódni, a tíz nyertes pedig május 4-én bejut egy igazi vizsgálólaboratóriumba és egy tudományos élményközpontba is...

A Laborkaland programot négy évvel ezelőtt indította el a független vizsgálólaboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. azzal a céllal, hogy a továbbtanulás előtt álló középiskolások körében népszerűsítse a kémiát, és hogy megmutassa nekik a laboratóriumok titkos és csodálatos világát! Az elmúlt években több százan jutottak be a laboratóriumba, és több ezren versenyeztek a Laborkaland online felületén.

Ezúttal a szervezők egy tudományos időutazásra invitálták a természettudományok iránt érdeklődő tanulókat, akiknek a két ikonikus figura, Kovács Gabi és kutyája, Szimat segítségével egy föld alatti laborból, azaz a Laborintusból kell kijutniuk. Ehhez különböző ajtókon kell belépniük, így jutnak el Arkhimédészhez, Paracelsushoz, Boyle és Faraday laboratóriumába, ahol számtalan érdekes területet ismernek meg a gyógyszerkémiától a gáztörvényekig, az elektronok világáig.

A Laborkaland-Laborintus szervezői által előkészített több száz online feladatban a kémia mindennapi hasznosságára helyezték a hangsúlyt. Hogyan bizonyította be Arkhimédész, hogy a koronában nem csak arany van? Hogyan lehet kinyitni egy ajtót a lidércfény segítségével? Mi volt Paracelsus egyik legnagyobb bölcsessége… és hogyan készítünk aranyat?

Ez utóbbi kérdésre a Laborkaland utolsó fordulójában kapják meg a választ a feladatokat megoldók, Gabi és Szimat most Rutherford segítségével az atom belső részeit ismeri meg.

A közel fél éven át tartó Laborkaland-Laborintus verseny tíz legügyesebb versenyzője május 4-én bejut a WESSLING Hungary Kft. a külvilág számára egyébként titkos vizsgálólaboratóriumába és a verseny szakmai partnere, azaz a Csodák Palotája Playbar bemutatótermébe. A két helyszínen előadások, laborlátogatás, kísérletek és életre szóló élmények várják őket!

További részletek: https://www.laborkaland.hu/mod/page/view.php?id=91

Fotó: www.laborkaland.hu