Méz, pálinka, búza, növényvédő szerek, mikotoxinok, étrend-kiegészítők vizsgálata, a víz arzéntartalma, állatgyógyászati melléktermék, közétkeztetés, az élelmiszeriparban használt fertőző fertőtlenítőszerek – többek között ezeket a rendkívül fontos élelmiszer-biztonsági témákat is megvitatják a Hungalimentaria tudományos konferencián és szakmai kiállításon április 22-23-án...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBiH) és a WESSLING Hungary Kft. által szervezett konferencia és kiállítás fontos jubileumhoz érkezett: immár tízedik alkalommal, 19. éve rendezik meg a rangos tanácskozást, amelynek célja, hogy a vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, az élelmiszeripar képviselői és minden érdeklődő számára közel hozza az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati aspektusait.

A 2015-ös rendezvény mottója: „Laboratóriumok a kockázatkezelés szolgálatában”. A konferencia arra a kérdésre keres tehát válaszokat, hogyan tudnak az élelmiszer-vizsgáló laboratóriumok elemző kapacitása és az általuk szolgáltatott eredmények alapján a hatósági, a gyártó és a forgalmazó szakemberek a leghatékonyabban tevékenykedni az élelmiszerek minőségének magas szinten tartása érdekében. A tanácskozáson elhangzó előadások tematikája rendkívül változatos: a méz, a pálinka, a búza, a növényvédő szerek vagy éppen a különböző toxinok vizsgálatától kezdve az étrend-kiegészítőkön, a víz arzéntartalmán, az állatgyógyászati melléktermékeken át a mintavételig, a gluténmeghatározásig vagy a közétkeztetés problémaköréig,         az élelmiszeriparban használt fertőtlenítőszerek alkalmasságáig és még számos más témában több, mint hatvan előadást hallgathat meg a közönség.

A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a mezőgazdasági, ipari vagy szolgáltató ágazatban  mindannyian fogyasztók vagyunk. Az élelmiszereink által hordozott egészségügyi és gazdasági kockázatok felismerése, nagyságának meghatározása, ezek nyilvánosságra hozatala és elhárítása széleskörű társadalmi érdek. Ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb szereplői azok a laboratóriumok, amelyek tudásuk legjavát adva képesek elvégezni a szükséges vizsgálatokat, olyan minőségben, ami korunk követelményeinek megfelel.

A konferencia fővédnöke: Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára

A konferencia védnökei: Dr. Bognár Lajos, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, és Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) elnöke.

A konferencia helye és időpontja: Aquaworld Resort Budapest Hotel, Amazonas konferenciaterem, 1044 Budapest, Íves út 16.1146 Budapest, 2015. április 22-23.

További információk: www.hungalimentaria.hu