Pontosabban: miért kaphatja meg egy független vizsgálólaboratórium az üzleti szektor legkiválóbbjainak járó elismerést, azaz a Superbrands-díjat? Talán azért, mert sokkal több, mint egy laboratórium. De mitől? És miért hívja magát tudásközpontnak? A Laboratorium.hu legfrissebb cikkéből kiderül...

Idén negyedik alkalommal ítélte oda a Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága a Business Superbrands díjakat, kitüntetve az üzleti szektor márkáinak legkiválóbbjait, mégpedig egy többlépcsős folyamat során, a független szakmai szervezetek véleménye és a Bisnode adatbázisa alapján, közel 4000 márka közül. Erre a versenyre nem lehet pályázni, ez nem önkéntes alapon történik, hanem minden arra érdemes márka megmérettetik.

Az objektív rendszer rendkívül népszerű szerte a világon, a legnagyobb márkák büszkén viselik a Superbrands-logót, hiszen az valóban komoly elismerést jelent.

Egy hazai vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. (vagy más néven: a WESSLING Tudásközpont) immár negyedik alkalommal érdemelte ki ezt a címet. De vajon miért? Hogy kerül egy meglehetősen speciális (a környezeti, élelmiszer- és gyógyszervizsgálatok) területén tevékenykedő cég a legnagyobb és legsikeresebb kereskedelmi márkák közé?

„A WESSLING Tudásközpont számára azért is rendkívül fontos ez a díj, mert elismeri azt a munkát, amelyet a nemzetközi cégcsoport hazai vállalata immár közel 30 éve végez: gyorsan, pontosan, hitelesen dolgozunk, pénzügyileg stabil, folyamatosan fejlődő szervezetként a legkiválóbb munkaerőt alkalmazzuk, nagy hangsúlyt fektetünk a társadalmi felelősségvállalásra és a tudományos kommunikációra. Mindezt a járványhelyzetben még tovább erősítettük, még nagyobb hangsúlyt fektetve a márka képviseletére és az online csatornák használatára” – mondta el Szunyogh Gábor, a vállalat marketingvezetője.

„Napjainkban már nem elég pusztán jó termékeket gyártani, a következetes márkaépítéshez etikus vállalati magatartás, transzparencia és a fogyasztók partnerként való kezelése is hozzátartozik” – emelte ki Fekete Zoltán, a Magyar Márkaszövetség főtitkára, arra utalva, hogy a pénzügyi stabilitás és a sikeres piaci szereplés mellett a brandépítéshez már sokkal többre van szükség.

Szunyogh Gábor, a WESSLING Hungary Kft. marketingvezetője szerint a Superbrands-díj elsősorban a cég kitűnő teljesítményének, a remek munkaerőnek és üzletpolitikának, valamint a kiemelkedő társadalmi felelősségnek, tudományos tájékoztatásnak köszönhető.

A nemzetközi laboratóriumhálózatot üzemeltető WESSLING-csoport immár közel 30 éve működő magyarországi leányvállalata azt ismerte fel, hogy a piaci tevékenysége mellett komoly társadalmi felelőssége is van a tudományos tájékoztatás, ismeretterjesztés, a kutatás-fejlesztés, a konferenciák szervezése és az oktatási együttműködések területén – teszi hozzá a marketingvezető.

„Ennek értelmében tizenöt évvel ezelőtt oktató laboratóriumot hoztunk létre az ELTE Kémiai Intézetével közösen, ahol doktoranduszok tucatjai végeztek, és számos új vizsgálati módszer született; Hungalimentaria néven tudományos konferenciát szervezünk immár közel húsz éve. 2014-től kiadjuk és szerkesztjük az Élelmiszerbiztonsági Közlemények című tudományos szaklapot, mindkét esetben szorosan együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, azaz a NÉBIH-hel. A Laboratorium.hu honlapunkon immár közel 400 közérthető cikkben mutatjuk be a laboratóriumok világát, azokat a fontos vizsgálatokat, amelyek révén jobbá tehetjük mindannyiunk életének minőségét – az azbeszttől a csomagolóanyagok kioldódásán át a gyógyszerhamisításig.

Külön büszkeségünk a Laborkaland országos oktatási online verseny, amelynek során diákok százai jutottak be a laborba, különösen a hátrányos helyzetű régiókból, és közülük sokan ma már ennek az élménynek a hatására választották az amúgy kétségbeejtően népszerűtlen kémiát a továbbtanulás során – tette hozzá Szunyogh Gábor.

Ez a laboratórium mérte meg először – ráadásul saját kezdeményezésre és költségre – Magyarország folyóvizeinek mikroműanyag-szennyezettségét (Parányi Plasztiktalány projekt), ahogy évek óta a WESSLING vizsgálja Magyarország cukormentes tortáját, stratégiai megállapodásokat kötött több magyar egyetemmel, és olyan kutatásokban vett részt, mint a halak vizsgálatára irányuló HappyFish projekt, a bioszént forradalmasító Refertil-projekt, vagy a Gyomaendrőd várossal történt közös önkormányzati vizsgálatok.

Szakértőinket, cikkeinket a szakmai és a fősodratú sajtó az elmúlt nyolc évben több, mint 1800 (!) alkalommal idézte. Tudományos, mindenki számára elérhető webináriumaink egyre népszerűbbek a Youtube-on, ezekben kollégáink mindent megtesznek azért, hogy laikusok és szakértők egyaránt hasznos információkat kapjanak a mindennapi munkájukhoz, életükhöz. Székhelyünkön (a covidos időszakot leszámítva) egymást érik a szakmai napok és konferenciák a legváltozatosabb témákban. Ezért gondolta úgy a laboratórium vezetése, hogy talán nem nagyképűség Tudásközpontnak nevezni a WESSLING magyarországi vállalatát – mondta el a marketingvezető.

Minderről a vállalat CSR-honlapján tájékozódhatnak részletesebben.