Mikroszkopikus szinten folytatódik a Laborkaland nyomozása: a középiskolások online kémiaversenye során ezúttal a diákoknak azt kell kideríteniük, mitől káros a penészgomba, milyen szerepet játszanak a mikroorganizmusok a betegségekben. Rejtélyes pulykakór és legionárius betegség a Laborkaland.hu-n...

Folytatódik a Laborkaland, folytatódik a nyomozás! Az immár negyedik éve megrendezett online vetélkedő aktuális fordulójában a szervezők ezúttal a mikroszkopikus élőlények világát veszik górcső alá. Milyen mikroorganizmusoknak van szerepe a betegségekben? Mitől lesz káros egy penészgomba? Mit okoznak a baktériumok, vírusok? Mi lehet az oka a járványosan előforduló megbetegedéseknek, és mindehhez mi köze van a kémiának?

A februárban indult fordulóban két esetet konkrétan is megvizsgálnak: az 1960-as évek Nagy-Britanniájában több százezer pulyka pusztult el rövid idő alatt egy rejtélyes kórban. Philadelphiában 1976-ban az Amerikai Légiós találkozón egy titokzatos járvány tört ki, 221-en megbetegedtek, 34 pedig meghaltak. Mi okozta a kórt, amit ma már legionárius betegségként említünk?

A kalandozó kedvű diákok a versenyt szervező független laboratórium munkatársai feladataiból már megtudhatták, miért haltak meg az Északnyugati átjárót felfedező hősök, és hogyan sikerült mindezt kideríteni. Nemrég egy ugyancsak rejtélyes betegség, a japán Minamata-kór nyomába eredtek, megtudták, hogy az oldhatatlannak hitt nehézfémeket a mikroorganizmusok képesek oldható vegyületté átalakítani, így a táplálékláncba kerülve azok súlyos problémákat okozhatnak.

A Laborkaland Online az elmúlt években már eddig is számtalan érdekes feladattal igyekezett felhívni a figyelmet a kémia mindennapi hasznára: kiderült, mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül, a legkitartóbbak pedig még az aranycsinálás titkát is megismerték.

A közel fél éven át tartó verseny tíz legtöbb pontot elért versenyzője bejut az idén 25 éves WESSLING laboratórium vadonatúj Tudásközpontjába, ahol betekinthet egy titkos világba, megnézheti, hogyan működnek a 21. század berendezései: hogyan választják el egymástól a molekulákat, hogyan találják meg a tűt a szénakazalban. A nyerteseket a megújult és kibővült Csodák Palotájában életre szóló tudományos élmények, illetve izgalmas kémiai kísérletek várják: klorofilból készítenek kromatogramot, szappanbuborékból vízmolekulát, sőt tejfölt is „hamisítanak”.

A Laborkalandévről évre népszerűbb: immár több tízezer diákhoz jut el az online verseny híre, évente rendszeresen több ezren versenyeznek. Egyre több kémiatanár buzdítja diákjait a részvételre, ennek is köszönhető, hogy tavaly már több, mint 60 településről és a határon túlról is szép számmal regisztráltak a játékba a középiskolások.

Fotók: Laborkaland.hu, Pixabay