Gyakrabban kell vizsgálni a csomagolóanyagokat! - Az Eurofins üzenete a SIRHA kiállításon

Hatalmas sikerrel zárt Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítása, az idei SIRHA Budapest. A háromnapos kiállítás egyik legfontosabb szakmai eseményén elhangzott: a csomagolóipar szerepe kiemelkedő fontosságú az élelmiszer-biztonság szempontjából. A Csomagolási és Anyagmegosztási Szövetség (CSAOSZ) és az Eurofins Food and Feed Testing független vizsgálólaboratórium által közösen megszervezett konferencián szó esett a szektort érintő egyik legfontosabb kihívásról: az újrahasznosított élelmiszer-csomagolásokból kioldódó vegyületekről is.

Tovább

Magyarország vezető élelmiszervizsgáló laboratóriuma, az Eurofins Food and Feed Testing 2024-ben nem csak standdal jelenik meg a legjelentősebb élelmiszeripari kiállításon, hanem a Csomagolási és Anyagmegosztási Szövetséggel (CSAOSZ) közösen szakmai konferenciát is szervez. Több előadást is tartanak az újrahasznosított csomagolóanyagok témakörében. A konferenciára jelentkezők ingyen léphetnek be a Hungexpó nagyszabású kiállítására is.

Az élelmiszerek fizikiai-kémiai, mikrobiológiai, molekulárbiológiai vizsgálatainak területén több, mint 30 éves szakmai múlttal és óriási tapasztalattal rendelkező Eurofins Food and Feed Testing standjánál az érdeklődők számos más témában is kérdezhetik a szakértőket, például az allergénekről, a növényvédő szerekről vagy éppen a csomagolóanyagokról.Ez utóbbi témában szakmai konferenciát is szerveznek március 6-án, 11 és 14 óra között. A a CSAOSZ-szal közösen tervezett Régi és új kihívások – a csomagolóanyagokra, csomagolásokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásai, szakmai újdonságok, érdekességek című tanácskozáson többek között részletes előadást hallgathatnak meg az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe oldódó új, vizsgálandó, veszélyes vegyületekről, a jogi szabályozásról és a vizsgálati módszerekről.

Tovább

Eddig nem vizsgált vegyületek oldódhatnak ki az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe.A csomagolóanyagokból különböző anyagok (köztük káros vegyületek) oldódnak az élelmiszerekbe, éppen ezért a hatóságok szigorúan ellenőrzik, a független laboratóriumok pedig rendszeresen vizsgálják, hogy az adott komponensek átlépik-e a megállapított határértékeket. Az újrahasznosított csomagolóanyagok forgalomba kerülésével azonban újabb vegyületeket kell górcső alá venni. A Laboratorium.hu összeállításában az Eurofins Food and Feed Testing független laboratóriumának szakértője segített kideríteni, mire kell figyelniük gyártóknak, forgalmazóknak és fogyasztóknak egyaránt.

Egy ember az élete során akár 30-40 dkg, a csomagolóanyagból kioldódó vegyületet (monomereket, oligomereket, stabilizátorokat, antioxidánsokat, lágyítókat, habosító anyagokat, nehézfémeket, színezékeket, gyártási segédanyagokat) fogyaszt el. Ezek jelentős része kioldódás útján jut az élelmiszerekbe, a vegyületek pedig károsíthatják az emberi anyagcserét és a hormonháztartást szabályozó szerveket (hosszabb kitettség esetén vese- és májelégtelenséget okozhatnak, valamint karcinogének lehetnek).A fent említett komponenseket és még sok egyéb összetevőt az európai és a hazai szabályozásnak megfelelően rendszeresen vizsgálják az arra alkalmas akkreditált laboratóriumokban, a hatóságok pedig rendszeresen ellenőrzéseket végeznek.

Tovább

Bizonyos anyagok belégzése komolyan veszélyeztetheti a vegyiparban, illetve az egyéb, intenzív vegyszerhasználattal járó iparágakban dolgozókat. Az úgynevezett Biológiai Expozíciós (hatás) Mutatók (BEM) a munkavállalók egészségügyi állapotát monitorozzák a munkahelyek kémiai biztonságának szempontjából. Ezekről a vizsgálatokról szól az alábbi összeállításunk.

Miért fontosak ezek a vizsgálatok?A monitorozandó vegyületek nagyon ártalmasak: rákkeltők, vagy egyéb akut, illetve krónikus problémákat okozhatnak. A benzol például rákkeltő, míg a hexán idegrendszeri problémákat okoz – hogy csak kettőt emeljünk ki a súlyos egészségkárosodást okozó anyagok listájáról. A BEM-vizsgálatok azért rendkívül fontosak, mert általuk kiderülhet, hogy a dolgozók egészsége károsodik, márpedig amennyiben ez bizonyíthatóan azért van így, mert a munkáltató nem tartja be a munkavédelmi előírásokat, és ezáltal egészségtelen munkakörülményeket teremt, súlyos jogi következményekkel is szembe kell néznie – mondta el a Laboratorium.

Tovább

Több évtizedes fejlesztés és tökéletesítés után a fehérjék kapilláris elektroforézissel (CE) történő elválasztása eljutott a K+F laboratóriumokból a gyári minőségellenőrző laboratóriumokba. Giuseppe Peddio és Federica Bisceglia (mindketten az Eurofins BioPharma Product Testing munkatársai) a CE-technológia fejlődéséről írnak az alkalmazások fejlesztése és a biogyógyszerészeti termékek felszabadítása terén.

1980-as bevezetése óta a kapilláris elektroforézis (CE) az egyik leghatékonyabb technikának bizonyult, amelyet a biogyógyszerészeti iparban a biomolekulák, például fehérjék, peptidek, monoklonális antitestek (mAbs) és nagy molekulatömegű poliszacharidok jellemzésére és minőségellenőrzésére (QC) alkalmaznak.A CE eredendő előnyei mellett, mint például a nagy elválasztási hatékonyság, a nagy felbontás, az alacsony mintatérfogat-igény, a rövid elválasztási idő és a teljes automatizálhatóság, vonzó lehetőségeket kínál sértetlen nagy molekulák hatékony elemzésére, és információt nyújt a biofarmakonok izoformáiról, bomlástermékeiről és szennyeződéseiről, valamint a töltés heterogenitásáról.Idővel a CE a nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) kiváló kiegészítőjévé vált, és sok esetben a hagyományos lemezes gélelektroforézis módszerek, mint például az SDS-PAGE és az izoelektromos fókuszálás (IEF) automatizált és mennyiségi meghatározásra alkalmas helyettesítőjévé is fejlődött.

Tovább

Örök életű, a környezetre ártalmas anyagok a Tiszában, mikroműanyagok a Dunában? Miért jó a szódabikarbóna a penész ellen, és miért kell vigyáznunk a formaldehiddel a lakásban, munkahelyünkön? Környezetvédelmi kutatásaik bemutatása mellett az Eurofins Környezetvédelmi Üzletágának szakemberei hasznos tanácsokkal is szolgálnak a Laboratorium.hu olvasóinak, akiknek két csodálatos, elgondolkodtató fotópályázat képeit is megmutatjuk év végi összefoglalónkban.

Örökké élő, veszélyes anyag bukkant fel a TiszábanHírhedt vegyületet azonosítottak a PET Kupa és az Eurofins közös laboratóriumi felmérése során: az örökéletűnek is nevezett PFAS-vegyületeket széles körben alkalmazzák az iparban: ezekkel impregnálják a ruhákat, az edényeket, felhasználják azokat a csomagolóanyagoknál, és nem létezne nélkülük tűzoltóhab sem. Mégis veszélyesek. Ugyanis rendkívül lassan (talán soha sem) bomlanak le teljesen a természetben, éppen ezért súlyos környezetvédelmi problémát okozhatnak.

Tovább

Milyen csokit érdemes választani, miért kell vigyázni a cukorral és a sóval, miben rejlik a rostok szuperereje és a méz igazi titka? A Laboratorium.hu az Eurofins Független Laboratórium szakembereinek segítségével készített egy összeállítást, amely az ünnepek közeledtével különösen érdekes lehet.

Csokiból csakis a legjobbat!A kakaócserje termésének, a kakaóbab húsának örleményéből készül a kakaópor, amelynek egy része zsírmentes szárazanyag, a másik része pedig zsiradék. Ezt a zsiradékot nevezzük kakaóvajnak. A szárított kakaóbabban körülbelül 50-55 százalék a zsírtartalom.

Tovább

„A fenntartható fejlődés elsődlegesen fontos a civilizációnk fennmaradása szempontjából, azonban sok területen, így az újrahasznosítható csomagolóanyagoknál is kihívást jelent, hiszen az azokból az élelmiszerekbe oldódó összetevők ártalmasak lehetnek az emberi egészségre – mondta el Dr. Kovács Ágnes, az Eurofins Food and Feed Testing Budapest Kft. munkatársa.

A kioldódás sok tényezőtől függ (például a csomagolások anyagától, felhasználásától, az eltelt időtől, a tárolás hőmérsékletétől, stb.), azonban az újrahasznosított alapanyagokat is tartalmazó csomagolás esetében mindez számos kérdést felvet: nem minden esetben valósul meg a nyomonkövethetőség, más csomagolóanyagok maradékai, illetve az azokban tárolt anyagok (tisztítószerek, kozmetikumok) is belekerülhetnek, illetve az újrahasznosítás során romlik a minőségük.

A szakember hangsúlyozta: az újrafeldolgozott csomagolóanyagok esetében még az eddigieknél is sokkal gyakoribb vizsgálatok szükségesek. Minderről a Laboratorium.hu tudományos szakportál nemrég megjelent és a legfontosabb gazdasági médiumok által is idézett cikkében részletesen is beszámolt.

Dr. Ábrahám Csaba, az Eurofins Food and Feed ügyvezetője a konferencián elmondta, hogy az évente világszerte 450 millió vizsgálatot végző laboratóriumhálózat Magyarországon 2018 óta van jelen, Élelmiszerbiztonsági Üzletágának (Eurofins Food and Feed Testing) feladatait pedig 2024. január elsejétől egységesen látja el két nagy múltú laboratórium: a budapesti székhelyű Eurofins Food and Feed Testing Budapest, illetve az Eurofins Food and Feed Testing Gyula (az Eurofins Food Analytica Kft. jogutódja).

A két laboratórium első alkalommal mutatkozott be immár egységes szolgáltatásokkal az élelmiszerek fizikiai-kémiai, mikrobiológiai, molekulárbiológiai vizsgálatainak területén, a standnál pedig a szakértőkkel konzultálhattak az érdeklődők  az allergénekkel, a növényvédő szerekkel vagy éppen a csomagolóanyagokkal kapcsolatos elemzésekről.

-->